Strona 1446 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11444 1445 1446 1447 14483605 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 07 sty 2017, 21:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Mnie dlatego Skania pasila, bo cokolwiek by nalane nie bylo to jak jej nie gasilem to działała.
JelczNl zamaral podczas jazdy...

/mobil

Post Wysłano: 07 sty 2017, 21:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

To były czasy kiedy jeszcze pożądanym manem f2000 jeździłem i tam starczał jeden obrót kołem zamachowym i silnik palił i jeździł na wszystkim co się wlało.

Teraz to jakieś common raile po wymyślają i silnik zapala jak się elektronika namyśli

Filmy z tras

Post Wysłano: 07 sty 2017, 21:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
(...)
Wtedy miałem chyba Białoruskie paliwo bo wychodziło taniej na Białorusi niż w Rosji i działy się cyrki z tym paliwem a stałem jakiś tydzień na tamożni w tedy
(...)
Białoruskie paliwo kończy się chyba przy -18, tak coś na Lukoil`u na Pogranicznym mówili. W większe mrozy na Krasną zawsze brałem tam 300 i 5 benzyny. Pauza 9 dopiero po Rosyjskiej stronie po zalaniu dobrego paliwa. A co do paliwa w przewodzie do webasto miałeś rację. Polałem pompkę ciepłą wodą i ruszyło. Zapobiegawczo dolałem u wroga 5 benzyny do baku. Jakie gały robili jak podjechałem składem pod dystrybutory dla osobówek :D

Post Wysłano: 07 sty 2017, 21:31
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: w ETS'ie

Cytuj:
Czasem zejdę z paliwem do minimum, choć rezerwa mi chyba nigdy nie zaświeciła. Tankowanie zawsze pod korek. Dobrze?
Ja już miałem dość spore przeboje z tym autem i dużo zajęło dojście do tego, że silnik się blokował przez jakiś czujnik, ale już jest ok. W pierwszym momencie było podejrzenie, że to FAP, ale ten sprawdzony i stwierdzili, że jest w bardzo dobrym stanie, więc został na miejscu.
Ogółem nie narzekam na silnik i na samochód, ale egzemplarz mi się trafił niestety trochę oszukany. Odpukać, już jest jakiś względny porządek, poza pieprzonymi żarówkami itp.
Chciałbym tą dwulitrówkę w swoim 207. Byłby mały pocisk. :D
miałem na myśli ze najmniej tego płynu ubywa wtedy jak najmniej otwierasz klapkę od wlewu czyli na chłopski rozum trzeba tankować jak najrzadziej jak najwięcej
Tobie tez tak żarówki przednie się pala na potęgę?
407 ma ta wadę ze jest tam nawalone za dużo elektroniki która lubi dawać w dupę np te żarówki komputer pokazuje ze postojówka się spaliła - faktycznie nie świeci. Drugim razem już świeci itd Do tego czujniki na wszystko. Samochód fajny na średnie i długie dystanse. Np teraz tutaj w Szwecji mam do roboty 50km i przy takich codziennych kółkach wychodzi mi od 5,5 do 6,0l. Brakuje mi tylko podgrzewanej przędnej szyby i DEBASTA! :twisted:

Post Wysłano: 07 sty 2017, 21:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Z benzyną przy E6 to lepiej uważać, jak już to nafta lepsza.

Post Wysłano: 07 sty 2017, 21:32

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: XF 105.460

Cytuj:
Zapobiegawczo dolałem u wroga 5 benzyny do baku.
Ile miałeś paliwa w baku? 5 litrów to chyba troszkę mało...
Cytuj:
Z benzyną przy E6 to lepiej uważać, jak już to nafta lepsza.
Chyba lepsza benzyna, bo nafta jest sucha...

Post Wysłano: 07 sty 2017, 21:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Internety podają że można dolewać benzyny w proporcjach od 3 do maks 5 procent do oleju napędowego

Filmy z tras

Post Wysłano: 07 sty 2017, 21:46

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Lejcie Panowie benzynę na pompowtryski, zobaczycie jak sie skończy. W serwisie Volvo widziałem takie pompowtryski po 280 tys km do roboty. DOBRE paliwo, No i tak do 7% nafty. Na BY jest dobre paliwo ale do -25. Na Rosji tylko Rosnieft i jest ono do -35.

Post Wysłano: 07 sty 2017, 21:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Co to znaczy, że nafta jest sucha?

W tamtym roku akcja zima lejemy benzynę kosztowała znajomego tylko 6kzł w serwisie za ogarnięcie układu wtryskowego.

Post Wysłano: 07 sty 2017, 21:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
miałem na myśli ze najmniej tego płynu ubywa wtedy jak najmniej otwierasz klapkę od wlewu czyli na chłopski rozum trzeba tankować jak najrzadziej jak najwięcej
Tobie tez tak żarówki przednie się pala na potęgę?
407 ma ta wadę ze jest tam nawalone za dużo elektroniki która lubi dawać w dupę np te żarówki komputer pokazuje ze postojówka się spaliła - faktycznie nie świeci. Drugim razem już świeci itd Do tego czujniki na wszystko. Samochód fajny na średnie i długie dystanse. Np teraz tutaj w Szwecji mam do roboty 50km i przy takich codziennych kółkach wychodzi mi od 5,5 do 6,0l. Brakuje mi tylko podgrzewanej przędnej szyby i DEBASTA! :twisted:
Ogółem to mi żarówki dobrze świecą. Któregoś razu się wpieniłem na te ostrzeżenia i wymieniłem kompletnie wszystkie na raz. Obecnie nie świecą mi od rejestracji i lewy xenon czasem świeci, czasem nie. Ogółem wynalazłem gdzieś mądrość, że to nawet niekoniecznie musi być wina żarówek, tylko wszelakich styków.
Wyłączyło mi też ESP, więc pewnie któryś czujnik ABS ma dość, ale teraz zostawiam auto do ogarnięcia, to może dadzą radę.
Szyba podgrzewana jest, przynajmniej u mnie. Może nie tak, jak tylna, ale po wciśnięciu przycisku cały nadmuch idzie na szybę. Działa to bardzo dobrze i bardzo szybko, nawet, kiedy silnik nadal zimny.
Spalanie podobne. Jak jeżdżę spokojnie, to po zatankowaniu pokazuje mi zasięg 900km. Zbiornik chyba jest 65l.

Post Wysłano: 07 sty 2017, 22:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

mk61 to o czym piszesz to jest funkcja szybkiego odparowywania i odszraniania szyb. Podgrzewana szyba ma zatopione drobne włókna grzewcze i nadmuch nie ma tu nic do rzeczy. Najczęściej stosowane w Fordzie, widać po specyficznym odbłysku szyby z zewnątrz. Jak u Ciebie działa szybciej niż pozwalałoby to rozgrzanie silnika to może być elektryczny dogrzewacz.

Post Wysłano: 07 sty 2017, 22:06
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

miałem na myśli to co Rossi napisał, następne auto to raczej będzie Ford

Post Wysłano: 07 sty 2017, 22:07
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: DAF XF105.410

Cytuj:
Matkobosko, terrorystę wpuscili do biura :shock:
Ja tam Jezuska widzę.

Większość tu tankuje jakieś specjały z BP, Orlena czy innego Shella. Ropsko w naszych gruzach jest z jakiejś nieznanej stacji niby jakieś przekręty a nic nie pomarzło. Mi się zdaję, że to pic na wodę. Niby coś daje a chyba niewiele. Wziąłem płyn zimowy z Orlena. Niby do -22. Było z -18 i już franca się marzła. Kupiłem z Biedry jakieś siki i -24 z rańca dzisiaj a czyściła jak złoto.

Ex Naczelny Forumowy Kierowca z Powołania.
#BigosLover

Post Wysłano: 07 sty 2017, 22:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ale płyn z Biedronki jeżeli produkowany jest przez Organikę to jest bodaj najlepszy produkt na rynku.

Paliwo na stacjach sieciowych jest u nas z OLPP, od koncernu zależy tylko jakie ma dodatki, a tych dodatków jest do 1%.

Post Wysłano: 07 sty 2017, 22:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 705962

Inżyniery z chemicznego na Pwr sprawdzali rok temu płyny zimowe i okazało się ze najtańsze były najlepsze. A dokładnie biedronkowski płyn, zamarza dopiero przy -28 (opisany że do -24). Mieli jakiś co był opisany na -35 a w rzeczywistości zamarzał przy -23. Etykiety kłamią.

Post Wysłano: 07 sty 2017, 22:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

Cytuj:
Brakuje mi tylko podgrzewanej przędnej szyby i DEBASTA! :twisted:
Mam mokre debasto w osobówce, piękna sprawa. Ludzie się mordują ze skrobaniem etc, a ja przychodzę sobie do odparowanego i ciepłego auta :D Minus jedynie taki, że nagrzewa płyn do 30*, a na tyle mam ustawione przełączenie na gaz i nieraz jest to nie do końca niewyczuwalne :x

Post Wysłano: 07 sty 2017, 22:40
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

nie wiem jak przyszłość się ułoży ale jak bym miał zostać w Szwecji na dłużej to do samochodu obowiązkowo bym sobie zamontował grzałkę silnika z ogrzewaniem postojowym na kabel :wink:

Post Wysłano: 07 sty 2017, 22:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: jakiś tam Tyr...

Mam taką grzałkę w swoim aucie. Przy minusowych temperaturach podłączam do prądu i ciepełko w nocy w aucie :) Fajna sprawa :)

Post Wysłano: 07 sty 2017, 22:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W moim łosiu tylko elektryczna nagrzewnica wspomagająca, bo mam wersję na średnio-zimny klimat, wersje skandynawskie mają mokre debasto i grzałkę elektryczną pod gniazdko 230V. Ale i bez tego 3-4 minuty i w samochodzie jest ciepło mimo, że to diesel.

Ostatnio zmieniony 07 sty 2017, 22:48 przez Rossi, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 07 sty 2017, 22:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: brak

Jak już tak piszecie na temat Peugeota to elektryka w każdym modelu żyje własnym życiem i to nie ma znaczenia jaki model 206, 208, 307, 406, 407, 508, Partner, Boxer itp. ogólnie to wszystko zaczyna się tylko pojawia się większa wilgoć. Każdy z nich przetestowałem na własnej skórze. Ale wystarczy że pojazd wyschnie to wszystko działa jak ulał. Co do tych żarówek to jeśli spali Wam się jedna od razu wymieniajcie dwie tej samej firmy bo nie minie jeden dzień i od drugiej strony macie przepaloną.
Odnośnie tych dolewek benzyny do ropy to z tymi 5 l to chyba mocno przesadzacie jak się 1l do 2l na 500l dolewa to według mnie wystarczy. Sam stosuje depresatory (nazwy nie podaje żeby nie robić reklamy) na bazie spirytusu i nigdy większych problemów nie było.

Strona 1446 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11444 1445 1446 1447 14483605 Następna