Cytuj:
Nie wiem czy sukces,czy porażka ale wczoraj stałem się posiadaczem golfa v z silnikiem 1,9 105km bez Dpf z 2006 roku. I tu nasuwa się moje pytanie jakim olejem go zalać 5w30 czy 5w40? Myślałem o Motulu. Od razu Zaznaczam że nie wiem czym jest aktualnie zalany.
Pozdrawiam!
Sprawdzałes kod silnika? Oby to nie BXE... A co do oleju, sprawdź w instrukcji obsługi jaka normę powinien spełniać olej dla Twojego silnika , np VW 50***** i później dobierz sobie u jakiegoś producenta taka oliwę, które te wymagania spełnia. I skoro producent nakazuje użytkować silnik na oleju syntetycznym to taki olej lej. Nie słuchaj co niektórych że jak duży przebieg to trzeba zmienić na polsyntetyk bo to bzdura i nieporozumienie. Jak producent zaleca 5w30 to taki lej a nie 10w40. A jak silnik z biegiem lat się rozszczelnia i gubi olej to trzeba go uszczelnienic a nie zmieniać olej na gestszy i tłumaczyć to przebiegiem.
Motul, Valvoline, Millers, Mobil polecam te marki. Kolejność zupełnie przypadkowa więc się nie sugeruj.
Edit :
Co do tematu tarcz i klocków hamulcowych polecam firmę ATE. Mam u siebie komplet z tej firmy w e90 (zwykle tarcze i zwykle klocki, nie jakieś ceramiczne, nawiercane czy nacinane, jedynie są wentylowane) jeżdżę głównie trasy po autostradach więc nie jedno ostre hamowanie przeżyły i wszystko jest okej nic nie trzęsie kiera przy hamowaniu albo inne dziwne rzeczy nie mają miejsca a zrobiłem już na nich koło 40k km i sprawują się świetnie. Także z własnego doświadczenia polecam ATE