Strona 1348 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11346 1347 1348 1349 13503605 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 gru 2016, 22:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Cytuj:
A o czym ja napisałem, jak nie o tym?
Nie będę cytował reszty bo nie trzeba.
Wydaje mi się że rozumujemy w jednym kierunku tylko inaczej formułujemy myśli.

Ja leje olej z listy spełniających normę. To jaki mają w serwisie MB to akurat mnie g**no obchodzi.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 22:05

Cytuj:

Tyle ze prestiż pod blokiem trochę mniejszy, i nie bedzie można walic opowieści dziwnej tresci typu "na Motulu pali litre mniej" :) .
Albo Motula spala litr mniej :lol:

Post Wysłano: 04 gru 2016, 22:09

Użytkownik

Użytkownik

Stoje sobie weekend koło Drezna na autohofie, wczoraj przez pół dnia pusto - ok. Rano sie obudziłem to juz ino kilka rajek wolnych - ok. Od około 16 zaczeli sie zjezdzac chlodniarze. I jak k**** na złość, mając prawie pół parkingu wolnego, kilkanaście wolnych rajek gdzie stoją tylko chłodnie, to te chvje muszą k**** stawać koło mnie. No k**** idioci. Polak odjechał jak mu zwróciłem uwage - ok. Ale k**** niemiec jak sie chvj oburzył to głowa mała. Przecież to trzeba być jebniętym żeby takie rzeczy robić... Gdzie są kuźwa te czasy i kierowcy którzy patrzeli też na drugiego... :roll:

Post Wysłano: 04 gru 2016, 22:12
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: DAF XF105.410

Kierownik, coś wyczulony jesteś. To, że na końcu nie postawił buziaczka, śmieszka czy iksde nie oznacza, że ma focha.
Cytuj:
Na forach ludzie piszą że 4,3-4,5l
I tyle wchodzi. Oczywiście są broszury, które piszą o ok. 5L. Tak to prawda. Ale to są broszury sporządzane podczas PIERWSZEGO zalewnia silnika olejem, kiedy jest suchy. A wtedy wchodzi więcej. Przy wymianie nigdy nie pozbędziemy się 100% starej oliwy.

Ja swojego klamota odstawiam na tydzień. Obsługa, 4 świece i najprawdopodobniej tarcza od sprzęgła, bo zaczęła się ślizgać. W weekend myślę nad spolszczeniem MMI wg. pewnego poradnika.

Ex Naczelny Forumowy Kierowca z Powołania.
#BigosLover

Post Wysłano: 04 gru 2016, 22:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF

Jak wymieniałem olej po kupnie auta to w sklepie mówili że wchodzi 5.5l max (na forum też to wyczytałem), u mnie weszło równe 6 do stanu lekko ponad połowę miarki. Wlałem parametrowo olej taki jaki poprzednik lał, 5W30 tylko Totala - taki jaki został mi polecony. I odziwo jeździ... :)

Szał na te oleje modne, że ja pierdziu.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 22:21

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Tak sobie czytam na temat tych układów hamulcowych i się zastanawiam, w jaki sposób jeździcie żeby powiedzmy załatwić tarcze wentylowane w przeciągu kilku tyś. km. Prawda jest taka że po wymianie tarczy plus klocków na nowe warto pojeździć spokojnie do ok tyś. km, aby wszystko się na spokojnie dotarło (ułożyło). Po drugie warto dobierać części pod konkretny swój styl jazdy co pisał jeden z przedmówców i wykorzystania pojazdu (miasto, autostrady, góry itp.). Po trzecie przegrzewanie hamulców jest spowodowane wieloma czynnikami np. przeciążaniem pojazdu (wyjazd na wakacje itp.), hamowanie z dużych prędkości do zera, rodzaj zastosowanej felgi (nie raz śmieję się jak ktoś zakłada te kołpaczki na felgę stalową prawie bez żadnych otworów, lub te aluminiowe felgi zabudowane), duże ma znaczenie też zastosowana skrzynia biegów (automat, ręczna)w danym pojeździe. Następną sprawą pisaliście że TRW robi słabe układy hamulcowe :shock: . Sam miałem do czynienia z tą marką i tego nie potwierdzę, gdzie nie raz w moim przypadku pracowały w trudnych warunkach (trasy górskie, serpentyny, przełęcze itp.), a po drugie ich cena ma znaczenie. Jeśli już szukacie jakiś sensownych części, a TRW Wam nie pasuje to doradzam markę Bosch też wytrzymuje dość dużo.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 22:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Czy to ważne jaka oliwa czy to rzepakowa czy slonecznikowa :?:
Ważne aby spełniał normę 5W30 :wink:

Filmy z tras

Post Wysłano: 04 gru 2016, 22:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
(nie raz śmieję się jak ktoś zakłada te kołpaczki na felgę stalową prawie bez żadnych otworów, lub te aluminiowe felgi zabudowane)
Nie raz możesz się śmiać, tylko że nie raz taka zabudowa pomaga w chłodzeniu hamulców :wink:
Cytuj:
Te to doradzam markę Bosch też wytrzymuje dość dużo.
Dawno temu kupiłem klocki BOSCHa do E36, to wybite na nich było TEXTAR :lol:

Post Wysłano: 04 gru 2016, 22:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

https://youtube.com/watch?v=weBWDD0NFEg
Kornel masz tutaj odpowiedź.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 22:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
https://youtube.com/watch?v=weBWDD0NFEg
Kornel masz tutaj odpowiedź.
Ja to wiem.
Po co więc licytować się w firmach skoro i tak wybór jest niewielki lub żaden?

Edit.
W ramach żartu sytuacyjnego:

W biurze ostatnio ktoś rzucił hasło, że z WABCO wozimy tarcze hamulcowe do Daimlera do Kassel :wink:

Post Wysłano: 04 gru 2016, 23:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Zacząć tydzień w niedzielę... na dzień dobry kolo w naczepie...

Post Wysłano: 04 gru 2016, 23:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Cytuj:
Tomeczku, ty to na prawdę jesteś mądry...i masz bardzo rozległą wiedzę...nikt takiej nie ma.....

Wódki razem nie piliśmy wiec mi tu nie Tomeczkuj. Ciekawe czy w realu tez taki jesteś dowcipny.
Na pewno są ludzie którzy mają wiedzę większą ode mnie w tym temacie, ale twoich wywodów mi się nie chce nawet komentować.

Ceramiczne heble sobie zamontuj do tego berlingo, może wtedy dasz radę jeździć :lol:

Luka do Civic 1.6 VTI kupowałem te EBC. Są lepsze, ale budżet nie pozwolił.

Co do oleju, osobiście leje millersika. Myślę że najważniejsze jest tutaj żeby olej nie był podrabiany. A im mniej popularny tym mniejsze prawdopodobieństwo podróbki.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 23:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MB

Co do wczorajszej gali to przysiedliśmy sobie z kumplami i zrobiliśmy zrzutę na PPV, jeśli chodzi o walkę wieczoru to cyrk, na początku w sumie obstawiałem coś około 30 sekund, potem powiedziałem że mogliby poklepać się chociaż z dwie rundy ale jak widać się myliłem, nie interesuje się tym praktycznie ale fajnie było obejrzeć, inne walki na prawdę mnie wkręciły.

Byłem wieczorkiem w Arhelanie kupić jakieś rzeczy na kolację, zajrzałem na półkę z piwami gdzie wybór na prawdę spory no i w oczy rzuciło mi się piwo Stopro, od razu skojarzyłem to z raperem Sobotą ale nie spodziewałem się że chłopaki wchodzą w browarnictwo, jako że jestem mało alkoholowy wziąłem do sprawdzenia, 6,5%, nie wypiłem całego, od pierwszego łyka smak takiej typowej siary, nie wiem czy Sarmackie w litrowych butelkach pet nie smakowałoby lepiej :P

Mowa jest srebrem, a milczenie złotem...

Post Wysłano: 05 gru 2016, 2:41

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1843593
Samochód: MAN

Cytuj:
Nie wiem czy sukces,czy porażka ale wczoraj stałem się posiadaczem golfa v z silnikiem 1,9 105km bez Dpf z 2006 roku. I tu nasuwa się moje pytanie jakim olejem go zalać 5w30 czy 5w40? Myślałem o Motulu. Od razu Zaznaczam że nie wiem czym jest aktualnie zalany.
Pozdrawiam!

Sprawdzałes kod silnika? Oby to nie BXE... A co do oleju, sprawdź w instrukcji obsługi jaka normę powinien spełniać olej dla Twojego silnika , np VW 50***** i później dobierz sobie u jakiegoś producenta taka oliwę, które te wymagania spełnia. I skoro producent nakazuje użytkować silnik na oleju syntetycznym to taki olej lej. Nie słuchaj co niektórych że jak duży przebieg to trzeba zmienić na polsyntetyk bo to bzdura i nieporozumienie. Jak producent zaleca 5w30 to taki lej a nie 10w40. A jak silnik z biegiem lat się rozszczelnia i gubi olej to trzeba go uszczelnienic a nie zmieniać olej na gestszy i tłumaczyć to przebiegiem.

Motul, Valvoline, Millers, Mobil polecam te marki. Kolejność zupełnie przypadkowa więc się nie sugeruj.

Edit :

Co do tematu tarcz i klocków hamulcowych polecam firmę ATE. Mam u siebie komplet z tej firmy w e90 (zwykle tarcze i zwykle klocki, nie jakieś ceramiczne, nawiercane czy nacinane, jedynie są wentylowane) jeżdżę głównie trasy po autostradach więc nie jedno ostre hamowanie przeżyły i wszystko jest okej nic nie trzęsie kiera przy hamowaniu albo inne dziwne rzeczy nie mają miejsca a zrobiłem już na nich koło 40k km i sprawują się świetnie. Także z własnego doświadczenia polecam ATE

Post Wysłano: 05 gru 2016, 16:31

Użytkownik

Użytkownik

GG: 11788624

Poleci ktoś parking na pauze 11 w okolicach Sierpca - Wloclawka?

Post Wysłano: 05 gru 2016, 17:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

To Sierpc czy Włocławek?

Post Wysłano: 05 gru 2016, 17:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

W Sierpcu masz Orlena przy Mc Donaldzie tylko parking nie za duży, kawałek dalej w stronę Lipna stacja Bliska i tam mają spory parking dla dużych.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Post Wysłano: 05 gru 2016, 17:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5494410
Samochód: Renault Magnum

Panowie, rozglądam się za kolejnym samochodem i wpadło mi w oko Volvo FH 420 EEV 2011 rok. Szukałem opinii ale nic konkretnego nie wynika. Niby silnik 13 litrowy jak w mojej 500. Podzielcie się swoją opinią na temat tego silnika.

Post Wysłano: 05 gru 2016, 18:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Sukces.
W pokoju nastała cisza...
Wymieniłem w końcu kartę graficzną :U

Post Wysłano: 05 gru 2016, 18:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 11788624

Cytuj:
To Sierpc czy Włocławek?
Chodzilo mi o ten odcinek. Dolecialem na bliska, dzieki Zbyszek :)

Strona 1348 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11346 1347 1348 1349 13503605 Następna