Strona 1182 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11180 1181 1182 1183 11843605 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 wrz 2016, 0:02

Cytuj:
W sumie sukces, 10.05 jazdy, 704 km, ale w Grajewie jak to w Grajewie dziś już nie zrzucą, oby rano się udało :)
Dlatego ja dziś zrobiłem 560 km w 9:59 jazdy :D

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Pany ma ktoś z Was trochę pojęcia o Excelu i budowaniu w nim prostych arkuszy do segregacji danych? Mam taki mały koncept i potrzebuję podpowiedzi na jakich formułach polecieć bo te które znam trochę słabo się nadają do tematu.
Nie wiem co konkretnie robisz, ale funkcja jeżeli, albo tabele przestawne?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie wiem co konkretnie robisz, ale funkcja jeżeli, albo tabele przestawne?
Myślałem właśnie nad jeżeli, ale nie wiem czy mi ogarnie temat. Z tabelą przestawną nigdy nie miałem do czynienia i słabo się orientuję. Generalnie chodzi mi o segregację danych tzn. na podstawie tabel tworzyć trzecia która bedzie pokazywała aktualny stan magazynowy.

Post Wysłano: 21 wrz 2016, 8:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Nie wiem czy nie lepiej będzie stworzyć bazę danych w Office Access, nie pytaj mnie jak to zrobić, bo miałem z tym do czynienia lata temu na studiach, ale właśnie takie rzeczy tym programem ogarnialiśmy i później było wygodniej korzystać z tego jak z Excela.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

Cytuj:
Myślałem właśnie nad jeżeli, ale nie wiem czy mi ogarnie temat. Z tabelą przestawną nigdy nie miałem do czynienia i słabo się orientuję. Generalnie chodzi mi o segregację danych tzn. na podstawie tabel tworzyć trzecia która bedzie pokazywała aktualny stan magazynowy.
Na funkcji jeżeli da się zrobić wiele różnych rzeczy, możesz jeszcze pobawić się w zagnieżdżanie funkcji - tzn bierzesz funkcję np. 'jeżeli', a jako jej parametry wstawiasz inną funkcje. Miałem to ostatnio na studiach i excel to jest dramat, ale stan magazynowy nie wydaje się być jakiś trudny do ogarnięcia, zależy jeszcze od tego co dokładnie chcesz uzyskać.

Post Wysłano: 21 wrz 2016, 11:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: brak

Excel to dramat?
Dramatem był mój laptop, który się zawieszal na obliczeniach :-D

/mobil

Post Wysłano: 21 wrz 2016, 12:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Excel to dramat?
Dramatem był mój laptop, który się zawieszal na obliczeniach :-D

/mobil
Troszkę nieodpowiednio się odezwałem pewnego razu do starego grzyba, który to prowadził i lekkie komplikacje miałem z zaliczeniem. Ale jak mu porobiłem zadania, gdzie w jednej funkcji zagnieździłem 7 innych i uzyskałem odpowiedni wynik to zaliczył :mrgreen:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Na funkcji jeżeli da się zrobić wiele różnych rzeczy, możesz jeszcze pobawić się w zagnieżdżanie funkcji - tzn bierzesz funkcję np. 'jeżeli', a jako jej parametry wstawiasz inną funkcje. Miałem to ostatnio na studiach i excel to jest dramat, ale stan magazynowy nie wydaje się być jakiś trudny do ogarnięcia, zależy jeszcze od tego co dokładnie chcesz uzyskać.
Ja właśnie miałem na studiach do czynienia z funkcją Jeżeli w kwestii statystyki i obliczania trendu itp. Tutaj mam na celu wyłuskanie z wprowadzanych na bieżąco danych aktualnego stanu magazynowego. Przykład: "w magazynie znajduje się 50 paczek z herbatą, każda ma swój indywidualny numer. Na bieżąco coś z tego magazynu pobieram lub do niego przyjmuję. Chcę, aby program automatycznie po tym jak coś wprowadzę na stan lub z niego zdejmę aktualizował mi stan magazynowy"

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja właśnie miałem na studiach do czynienia z funkcją Jeżeli w kwestii statystyki i obliczania trendu itp. Tutaj mam na celu wyłuskanie z wprowadzanych na bieżąco danych aktualnego stanu magazynowego. Przykład: "w magazynie znajduje się 50 paczek z herbatą, każda ma swój indywidualny numer. Na bieżąco coś z tego magazynu pobieram lub do niego przyjmuję. Chcę, aby program automatycznie po tym jak coś wprowadzę na stan lub z niego zdejmę aktualizował mi stan magazynowy"
Z tym indywidualnym numerem żeś mi dał zagwozdkę. Pytanie najważniejsze czy to ma rozpoznawać po numerze co to za rzecz, czy ma tylko podawać stan całościowy, a numer jest po to, żeby coś było w komórce? Najlepiej by było jakbyś wrzucił przykładową bazę danych.

Btw, ogarnianie tego przez excela to wg mnie i tak średni pomysł, poszedłbym raczej w stronę jakiegoś oprogramowania typowo logistycznego, coś w stylu SAPa etc, ale w praktyce się nie wypowiem bo nie miałem z tym styczności jeszcze. Będzie w tym roku chyba.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Z tym indywidualnym numerem żeś mi dał zagwozdkę. Pytanie najważniejsze czy to ma rozpoznawać po numerze co to za rzecz, czy ma tylko podawać stan całościowy, a numer jest po to, żeby coś było w komórce? Najlepiej by było jakbyś wrzucił przykładową bazę danych.

Btw, ogarnianie tego przez excela to wg mnie i tak średni pomysł, poszedłbym raczej w stronę jakiegoś oprogramowania typowo logistycznego, coś w stylu SAPa etc, ale w praktyce się nie wypowiem bo nie miałem z tym styczności jeszcze. Będzie w tym roku chyba.
Oprogramowanie byłoby najlepszym rozwiązaniem, ale niestety tego nie otrzymałem, a to co chcę zrobić jest dla mojej własnej wygody i jakby to powiedzieć wypracowania własnej metody działania ;) Mnie jest potrzebny wycinek z palety dostępnej w każdym programie logistycznym.
Odnośnie pytania to numer o którym wspomniałem i o który pytasz jest najważniejszy tzn. po nim identyfikujemy karton. Do tego ważna jest kwestia tego czy jest on przyjmowany na magazyn czy z niego wydawany bo to generuje zmiany w stanie magazynowym. Poczytałem trochę o tym Accessie i to nie byłoby głupie gdyby utworzyć w excelu 2 karty - przyjęcia i wydania a access na podstawie tego mógłby tworzyć stan magazynowy. Dobrze kalkuluję?

Post Wysłano: 21 wrz 2016, 16:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Odwalacie szopke z tymi pelnymi cytatami...

/mobil

Ostatnio zmieniony 21 wrz 2016, 18:38 przez Bauer, łącznie zmieniany 1 raz.
już się zabrałem do roboty :P

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Oprogramowanie byłoby najlepszym rozwiązaniem, ale niestety tego nie otrzymałem, a to co chcę zrobić jest dla mojej własnej wygody i jakby to powiedzieć wypracowania własnej metody działania ;) Mnie jest potrzebny wycinek z palety dostępnej w każdym programie logistycznym.
Odnośnie pytania to numer o którym wspomniałem i o który pytasz jest najważniejszy tzn. po nim identyfikujemy karton. Do tego ważna jest kwestia tego czy jest on przyjmowany na magazyn czy z niego wydawany bo to generuje zmiany w stanie magazynowym. Poczytałem trochę o tym Accessie i to nie byłoby głupie gdyby utworzyć w excelu 2 karty - przyjęcia i wydania a access na podstawie tego mógłby tworzyć stan magazynowy. Dobrze kalkuluję?
Accessa to ja nie ogarniam, nie pomogę z tym. Ale logika jakaś jest w tym co planujesz :P

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Accessa to ja nie ogarniam, nie pomogę z tym. Ale logika jakaś jest w tym co planujesz :P
W końcu się Logi_stykę studiuje :P

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
W końcu się Logi_stykę studiuje :P
No ja też.

Post Wysłano: 21 wrz 2016, 17:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Studenty...
A robić nie ma komu :-P

/mobil

Post Wysłano: 21 wrz 2016, 17:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Studenty...
A robić nie ma komu :-P

/mobil
Kiedyś będziesz na mnie pracował :mrgreen:

Post Wysłano: 21 wrz 2016, 17:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Niedoczekanie Twoje ;-)
Chyba sukces.
800km w 9:30 przez Niemcy w dzień...

/mobil

Post Wysłano: 21 wrz 2016, 18:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Niedoczekanie Twoje ;-)

/mobil
Kania V8 to za mało? :(

Post Wysłano: 21 wrz 2016, 19:49

Użytkownik

Użytkownik

Wjeżdżam na Radomsko, pacze Pan autostrada z Marpolu lata z wężem i bankami razem z kumplami z firmy :D.

Post Wysłano: 21 wrz 2016, 20:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Jelcz

Jak bierze ze swojego to w porządku: D

Poepen in de broek?

Strona 1182 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11180 1181 1182 1183 11843605 Następna