TruckFocus.pl



Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 11 sie 2019, 18:04

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 07 kwie 2019, 9:39
Posty: 17

Witam. Przepiąłem naczepę pod volvo fh i po zgaszeniu silnika i wyłączeniu świateł lekko świecą swiatla pozycyjne led i wszystkie obrysówki. Pomaga tylko wyłączenie hebla. W czym jest problem? Dodam, ze pod renówką wszystko było ok.


Post Wysłano: 11 sie 2019, 19:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 17 lut 2007, 1:12
Posty: 188
Samochód: cx9
Lokalizacja: Kowale

Myślę że winne są lampy tzn ledy, samochód nie widzi żarówek tzn odpowiedniego oporu i dlatego takie rzeczy. A gdy włączysz oświetlenie to wszystko działa jak należy?


Post Wysłano: 11 sie 2019, 19:52

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 07 kwie 2019, 9:39
Posty: 17

Tak, wszystko ladnie świeci i nie wyświetla błędów. W ledach są tylko pozycje i obrys, a reszta na żarówkach.


Post Wysłano: 11 sie 2019, 20:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 29 paź 2005, 23:08
Posty: 761
Samochód: Duży FIAT
Lokalizacja: Chełmek

Ja u mnie ostatnio zauważyłem że tylko w idealnej ciemności widać jakby się tliły diody od podświetlenia rejestracji te do tyłu czerwone. To są chyba Waśki takie co mają do tyłu dwie takie diody punktowe czerwone, reszta naczepy na też diody i one gasną w 100 %
Być może w kondensatorkach coś zostaje i świeci jakiś czas? Nigdy nie sprawdzałem ile one świecą bo musi być ciemno jak w d...e...


Post Wysłano: 11 sie 2019, 20:31

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 07 kwie 2019, 9:39
Posty: 17

Zgadza sie, w dzien trzeba dobrze sie przyjrzeć. Ale specjalnie nie wylączałem hebla od wczoraj i świeciły się do dziś. Może wstawić w lampe oprawkę z żarówką 5W?


Post Wysłano: 11 sie 2019, 20:40

Moderator

Offline

Offline

Moderator


Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 4291

To jest dość częsta przypadłość ledów, włącznie z roboczymi/wstecznymi, ale nie wiem dokładnie z czego to wynika.


Post Wysłano: 11 sie 2019, 21:10

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 25 gru 2010, 23:04
Posty: 3883
Samochód: orange i grafitowy

może zmiana biegunów pomoże?

_________________
transport w stagnacji ......nie do końca
nie cytuję postów innych użytkowników :idea:


Post Wysłano: 14 sie 2019, 21:26

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 12 paź 2018, 20:51
Posty: 6
Samochód: Scania R500

Spróbuj zamienić bieguny. Ledy potrafią delikatnie świecić gdy mają masę rozłączoną ale plus na stałe.


Post Wysłano: 10 wrz 2019, 22:20

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 07 kwie 2019, 9:39
Posty: 17

Po zmianie biegunów ledy wcale nie świeciły. Wrzuciłem podświetlenie tablicy na żarówkach i problem znikł. Także w volvie musi być lekkie obciążenie.


Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Forum Samochodowe