Strona 1313 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11311 1312 1313 1314 13153605 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 lis 2016, 10:58

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: XF 105.460

Cytuj:
AD2 To że ktoś jechał za swoje oznacza, że nie otrzymał pieniędzy za wykonaną usługę, dotarło?
Może się zdziwisz, ale mam tylko 1 fakturę kilkanaście dni po terminie.
Cytuj:
AD3 to dopiero wymiana sprzęgła w igielce od handlarza, oby w nieodległej przyszłości nie miałeś innych problemów ze sprzętem.
Nikt nie pisał, że to igła. Ktoś kto kupuje używane auto musi liczyć się z tym, że się będzie psuło...
Cytuj:
Ja osobiście nie pchał bym się na swoje. ,bo gnój w transporcie z roku na rok robi się coraz większy.
No i dobrze zrobisz...bądź dalej kierowcą :)
Cytuj:
U nas w firmie jest długi termin, ale jest płatny zawsze na czas.
Miejmy nadzieję...:)

Post Wysłano: 20 lis 2016, 11:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Zawsze jest ryzyko że ktoś nie wypłaci kasy czy to z giełdy czy spedycji.
Tylko śmieszy mnie takie podejście, ja biorę z giełdy i zawsze zapłacili a wezmę z spedycji to się nie doczekam swoich pieniędzy
Już nie jedna osoba się przyjechała na giełdzie czy to spedycji.
Nawet masz podane przykłady na tym zacnym forum jak ludzie nie mogą się doprosić swoich pieniędzy z transa.

Z innej beczki na takim transie to skąd jest ta robota jak nie w 90% od pośredników czyli pseudo spedycji

Filmy z tras

Post Wysłano: 20 lis 2016, 11:33

Użytkownik

Użytkownik

Zgadzam się z tobą że i na jednym i drugim można się przejechać, tylko jak jeździsz pod spedycja i Ci nie wypłaca za 2miesiące jazdy to masz jakieś 50 netto w plecy więc bardziej boli niż nie zapłacona faktura na jakieś 800 euro.

Post Wysłano: 20 lis 2016, 11:35

Użytkownik

Użytkownik

Różnica mniej więcej jest taka, że teoretyczne 20 000 EUR możesz mieć do zapłaty przez jednego kontrahenta bądź 20. Jedziesz z tym czym chcesz i gdzie chcesz. Dla mnie to różnica czy na aucie załadowane są pralki czy też cegła, dostawa w kilka miejsc typu market czy też jeden rozładunek na składzie.

Post Wysłano: 20 lis 2016, 11:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania

Uwielbiam te przepychanki. Poszedł na swoje? Bardzo dobrze! Niech robi to z głową, dobrze liczy i przy odrobinie szczęścia będzie funkcjonował. Za jakiś czas doceni zapewne to jaki spokój miał u kogoś na etacie i pewnie nie raz, nie dwa za tym zatęskni. Ja życzę mu jak najlepiej, będę kibicowal, itd.

Co do giełdy... moje zdanie jest takie, że można się nią posilkowac, ale ja nie oparlbym na niej całej działalności- zwłaszcza dziś, kiedy nawet bezpośredni klienci produkujacy towar potrafia ostro lecieć w kulki z płatnościami (obecnie mam problem z dwoma- jedna duża firma produkcyjna, drugi to mały producent mebli), a pojęcie "termin platnosci" dla wielu zlecajacych transport ma znaczenie mocno umowne (mam cześć faktur przedawnionych o grubo ponad 150 dni). Niestety mam wrazenie, ze z roku na rok, jest z tym coraz gorzej.
Co do stawek, kalkulacji, trybu pracy- tutaj każdy ma swoje wizje, możliwości, kontakty, układy- niech każdy robi tak żeby było dobrze. I już.
Dla mnie największą przeszkodą w prowadzeniu działalności, aktualnie, jest brak kierowców i nieprzewidywalność polityczna (bo stałej i pewnej pracy miałbym na jeszcze spokojnie 3-4 auta). Dlatego póki co nie planuje kolejnych zakupów, skupiam się na odzyskaniu długów i usprawnieniu funkcjonowania tego co jest.

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Na jak placisz 3,5 zamiast 7 na krajówce to nie sciagniesz gwiazd YT do siebie :-P

/mobil

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:08

Cytuj:
Na jak placisz 3,5 zamiast 7 na krajówce to nie sciagniesz gwiazd YT do siebie :-P
No i reklamy nie będzie... ;)

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:11
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Sergiej, bym wiedział, że Tyś z forum to by się pogadało o mniejszym terminie :)

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:12

Użytkownik

Użytkownik

Michał, giełda nie jest taka zła, w zależności czego kto oczekuje... Poza tym jestem za mały na jakieś tam szukanie bezpośredniego klienta. Ze znajomym (2 zestawy + 3-ci w zakupie) mamy swojego spedytora i się wszystko jakoś kręci. Zaczynałem pod spedycją, ale jak się kapnąłem o co chodzi to szybko uciekłem (szczęście że zapłacili wszystko ale z lekkim opóźnieniem). Mam niezapłaconą fakturę z DSV Road coś tam (niemiecki oddział) a to tylko dlatego że ich nie ma na Transie bo zaraz by to poszło do windykacji...

EDIT:
Dlatego też się dziwię firmom, które mają kilka aut pod 1 spedycją...
Na załadunku jeden gość mi kiedyś powiedział święte słowa (o których już wcześniej wiedziałem):
"Pod spedycją się jeszcze nikt nie dorobił..."

Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, 12:16 przez SergiejTG, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2487564

Cytuj:

/mobil
Troków po tuningu też nie ma więc u "dziada" robić nie będą! :lol:

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:20
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Dsv Road wzięte z Timo ?

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Cytuj:

Ja osobiście nie pchał bym się na swoje. ,bo gnój w transporcie z roku na rok robi się coraz większy.
Co Ciekawe gnój w transporcie jest tylko so granic na Odrze lub granicy na Wybrzerzu. Wraz z jej przekroczeniem zmienia sie świat. I stawki mozna negocjowac, i terminy platnosci, w zasadzie w kazdym aspekcie idzie sie dogadac :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania

Cytuj:
Dlatego też się dziwię firmom, które mają kilka aut pod 1 spedycją...
Na załadunku jeden gość mi kiedyś powiedział święte słowa (o których już wcześniej wiedziałem):
"Pod spedycją się jeszcze nikt nie dorobił..."
I tu po raz kolejny kwestia oczekiwań, o których sam pisałeś. Wyobraź sobie, że pracowałem w firmie, w której plandeki jeździły w 90% pod spedycjami. Aktualnie firma ma grubo ponad 200 składów.
No bo co znaczy "dorobić sie"? 450mkw z basenem i AMG za gotówkę z 3 TIRow? No to na bank się nie dorobisz.

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:27

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Sergiej, bym wiedział, że Tyś z forum to by się pogadało o mniejszym terminie :)
Zawsze możesz wypłacić wcześniej...:)
Dam Ci taki przykład: miałem zjeżdżać do domu na weekend, dzwoni spedytor że ma ładunek z okolic Drezna w okolice Bruhsal, zał. w piątek zrzutka w pon. Trochę się wahałem, bo Litewska spedycja, zajefajna kasa bo ładownych wychodziło coś koło 2€/km i termin 7 dni...wszystko to było za ładne, żeby było prawdziwe...Zaryzykowałem i zabrałem to...rozum mówił co innego, a portfel też co innego...w poniedziałek rano rozładowałem, a we wtorek rano kasa już była na koncie...
Cytuj:
Dsv Road wzięte z Timo ?
Tak, z Timo...już się boję co mi odpiszesz :x

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:32
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

A braliśmy od nich jakieś ładunki i bez problemu. Zgłosić ich do Timo, a zaraz będzie zapłacone, Timo ma bardzo dobrą skuteczność odzyskiwania.

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:38

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Były już Staro-MANy ale o Mazdo-fordach nie słyszałem:)
Cytuj:
No to niewiele słyszałeś. Probe - 626, Mazda 2 - Fiesta, 3 - Focus i jeszcze sporo innych "Mazdo-Fordów" jest. Ford miał udziały w Maździe już w 1979 roku.
Mazda 121:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... da_121.jpg

Post Wysłano: 20 lis 2016, 12:41

Cytuj:
I tu po raz kolejny kwestia oczekiwań, o których sam pisałeś. Wyobraź sobie, że pracowałem w firmie, w której plandeki jeździły w 90% pod spedycjami. Aktualnie firma ma grubo ponad 200 składów.
No bo co znaczy "dorobić sie"? 450mkw z basenem i AMG za gotówkę z 3 TIRow? No to na bank się nie dorobisz.
A prawda jest taka - podstawą do założenia działalności w transporcie jest plan. Dobry plan z żelazną konsekwencją realizacji. W firmie, w której jeżdżę, jest jedno auto. W styczniu przychodzi kolejne. Też używane. Też za gotówkę. Owszem, naczep (ram) nie ma swoich. I jakoś się kręci. Ale jak wspomniałem - żelazna konsekwencja w realizacji finansów.

[EDIT]
Z innej beczki - używał/używa ktoś obuwie robocze polskiej firmy Demar? Pytam, bo te, które mam zaczynają dawać znać, że ich żywot ma się ku końcowi. A jeśli ma już być coś kupione to sprawdzonej jakości.

Post Wysłano: 20 lis 2016, 13:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH500 XL

Cytuj:
Z innej beczki - używał/używa ktoś obuwie robocze polskiej firmy Demar? Pytam, bo te, które mam zaczynają dawać znać, że ich żywot ma się ku końcowi. A jeśli ma już być coś kupione to sprawdzonej jakości.
Ja posiadam. Zakupiłem je chyba w ich sklepie firmowym w okolicach Kłodzka, musiałem takie kupić, bo w Czechach na załadunku wymagali, a nie posiadałem butów "z noskiem".
Było to 3 lata temu, buty mam do dziś, często w nich chodzę do ogarniania załadunków itp. itd. i póki co, są lekko porysowane od użytkowania, nic więcej, więc wnioski wyciągnij sam. :D

Post Wysłano: 20 lis 2016, 14:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A ja Ci przewrotnie polecę firmę PPO ze Strzelec Op.
Buty produkują więźniowie w przywięziennym zakładzie. Ale są ok. (buty, nie więźniowie). Na początku roku w Argentynie strzeliła podeszwa w moich Scarpach (które nosiłem coś około 10 lat) i chwilowo jestem bez buciorów na zimę. Łażę więc w tych "sztalkapach". Ostatnio przeszedłem w nich ponad 20km w lesie.
A mam jedne z najtańszych (za 100zł). Dokładnie nie wiem, bo to robota dla znawców historii i lokalsów... Ale PPO wywodzi się chyba jeszcze z firmy Gabor, bo przed wojną w tym miejscu właśnie zakład miała rodzina Gaborów :P

Post Wysłano: 20 lis 2016, 14:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF

Tesco Komorniki, miał ktoś tą niewątpliwą przyjemność zrzucać tam?

Strona 1313 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11311 1312 1313 1314 13153605 Następna