Cytuj:
Witam!
Panowie jestem tu pierwszy raz i zbytnio nie moge sie ogarnąć
Przeczytałam kilka tematów jednak nie znalazłam odpowiedniego który rozwiązałby nurtujące mnie pytanie. Otóż sprawa wygląda tak, że potrzebuje informacji na temat zużycia paliwa bryki Mercedes Actros 4141 8x4 . Pracownik twierdzi że spalanie wynosi 56 litrów / 100km co wydaje się niemożliwe ponieważ nie jeździ po jakimś terenie ciężkim tylko po asfalcie załadowany 18 ton na odcinku 20 kilometrów.
Pomóżcie Panowie bo mam wrażenie że jestem oszukiwana.
Prawie na 90% spuszcza. Nasz Actros 8x6 potrafi spalić w takich trasach z 30 t. ładunku koło 46. Polecam zainwestowanie w sondę albo jakieś zabezpieczenie wlewu paliwa. Do tego możecie tankować bioester, wtedy sens spuszczania zmaleje. Actros może na nim jeździć , ale trzeba wprowadzić zmiany w komputerze, po szczegóły udaj się do serwisu Mercedesa. Nie wlewaj bioestru nie konsultując się z serwisem.
A skrzynia telligent całkiem dobrze się spisuje. Jej mankamentem jest długi czas zmieniania biegów, co szczególnie przeszkadza w przyspieszaniu z niskich prędkości z ładunkiem pod górkę. Ale jakoś daję radę.