Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 lut 2010, 2:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: MAN

Fragment programu z dnia 03.09.2009: http://www.youtube.com/watch?v=y0Vzenwc ... re=related

Zapraszam do obejrzenia i komentowania.

Post Wysłano: 01 lut 2010, 10:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Ile razy jest mowa o kierowcach ciężarówek czy autobusów, w roli eksperta występuje Hołowczyc. Przy całym szacunku dla jego dorobku sportowego i umiejętności, facet jeździ osobówkami i raczej niewiele wie o jeździe dużym zestawem czy autobusem. No ale takie są programy Polsatu. Nie było czym zatkać dziury w programie to zrobili reportaż o mordercach w TIR-ach. Następnym razem będzie o motocyklistach dawcach itd.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 01 lut 2010, 10:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros 1845

Tym razem Polsat miał rację, bo to nie kierowcy tylko d....e. Nie powiem też zdarza się że złamię jakiś przepis, ale takich numerów na drodze to bym się wstydził.

Post Wysłano: 01 lut 2010, 11:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

pewnie zaraz będzie sporo postów jak to kierowcy innych pojazdów też źle jeżdżą, a nawet gorzej.

co jest prawdą, ale nie zmienia to faktów że część kierowców pojazdów ciężarowych postępuje w sposób jaki powinien ich wykluczyć z ruchu. stwarzają niepotrzebne niebezpieczeństwo, a co więcej psują opinię o tych dobrze jeżdżących jakich jest zdecydowana większość.

dlaczego w roli eksperta występuje Hołowczyc?

a czy mamy jakiegoś znanego ogółowi kierowcę pojazdu ciężarowego?
ponad to po czy Ty po takim programie gdyby w roli eksperta - opiniującego był anonimowy kierowca ciężarówki, uwierzyłbyś w jego bezstronny komentarz?
gdyby nawet udzielić głosu przeciętnemu kierowcy ciężarówki usłyszelibyśmy o źle ustawionych wysepkach, naciskach pracodawców, bezmózgowiu kierowców osobówek itp. a przecież wykroczenia na tym materiale są ewidentne.
proszę zauważyć, że na tym forum skupiających ludzi związanych zawodowo lub chcących związać się zawodowo z transportem ja jedynie zdecydowanie potępiam takie postępowanie kierowców, kilka osób czasem przyznaje mi rację, a zdecydowana większość znajduje 1001 powodów do usprawiedliwienia.
dlatego kierowca zawodowy może w mediach wypowiadać się o drodze, o utrudnieniach w ruchu, ale nie o zachowaniu kolegów bo większość nie jest obiektywna.
poza tym od takich ludzi jak Hołowczyc (zawodników rajdowych i wyścigowych) można bardzo dużo się nauczyć. umiejętność obserwowania drogi, pozycji za kierownicą, operowania nią, oraz wiele innych elementów możemy adoptować dla siebie i są one bardzo przydatne dla kierowcy pojazdu ciężarowego.
dopiero zdajemy sobie sprawę podczas szkolenia na torze i na płytach poślizgowych.

Post Wysłano: 01 lut 2010, 12:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ile razy jest mowa o kierowcach ciężarówek czy autobusów, w roli eksperta występuje Hołowczyc. Przy całym szacunku dla jego dorobku sportowego i umiejętności, facet jeździ osobówkami i raczej niewiele wie o jeździe dużym zestawem czy autobusem. No ale takie są programy Polsatu. Nie było czym zatkać dziury w programie to zrobili reportaż o mordercach w TIR-ach. Następnym razem będzie o motocyklistach dawcach itd.

Czy ty nie dostrzegasz problemu? I jak mam być później normalnie traktowany na drodze po występach takich debili? Dzięki temu z naszych dróg nigdy nie zniknie przekonanie kierowcy tira - mordercy. Takim oszołomom z miejsca zabierałbym prawo jazdy np. na 30 dni i kierował do psychologa transportu. Nie mówię, że jestem święty, bo człowiek jest tylko człowiekiem i też zdarzy się nie raz zrobić coś nie tak. Ale te sytuacje, to już przesada. Zgadzam się w 100% z tym Policjantem. Takie występki powinny być nagrywane i zgłaszane odpowiednim służbom. Egzaminator też miał dużo racji - znaczna część osób zdających na C i CE nie powinna jeździć nawet na B. Jak na wyższą kategorię zdaje się już po raz "n", to chyba już o czymś świadczy.

Ostatnio zmieniony 01 lut 2010, 22:58 przez Pazdz, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 01 lut 2010, 16:50

Użytkownik

Użytkownik

Kierowcy pojazdów ciężarowych często usprawiedliwiają takie głupie manewry, tym że spieszą sie na załadunek\rozładunek, ale co mnie zwykłego kierowce samochodu osobowego obchodzi jakiś rozładunek, ja chce żyć!!! Uważam że media dobrze robią pokazując głupotę niektórych zawodowych szoferów. Nagminne na polskich drogach jest wyprzedzanie na 3 przez "tirowców", a kiedy takiemu kolesiowi zwórcisz uwage na CB, to powie ze on ma 24 t na plecach i nie mogł wyhamować, jak nie umiesz to do łopaty, a nie za kółko.

Post Wysłano: 01 lut 2010, 16:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
a kiedy takiemu kolesiowi zwórcisz uwage na CB, to powie ze on ma 24 t na plecach i nie mogł wyhamować, jak nie umiesz to do łopaty, a nie za kółko.
Czasami się po prostu nie da, a nie że się nie potrafi. Różnie bywa, nie usprawiedliwiam ludzi pokroju tych Litwinów, ale nie mierz wszystkich jedną miarą...

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 01 lut 2010, 17:00

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
a kiedy takiemu kolesiowi zwórcisz uwage na CB, to powie ze on ma 24 t na plecach i nie mogł wyhamować, jak nie umiesz to do łopaty, a nie za kółko.
Czasami się po prostu nie da, a nie że się nie potrafi. Różnie bywa, nie usprawiedliwiam ludzi pokroju tych Litwinów, ale nie mierz wszystkich jedną miarą...
W żadnym wypadku nie mierze wszystkich jedną miarą, bo nie wszyscy są wariatami w 40 tonowych zestawach, ale wydaje mi sie że jak ktoś już wsiada za kółko takiego kolosa, powinien nad nim panować.

Post Wysłano: 01 lut 2010, 17:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
W żadnym wypadku nie mierze wszystkich jedną miarą, bo nie wszyscy są wariatami w 40 tonowych zestawach, ale wydaje mi sie że jak ktoś już wsiada za kółko takiego kolosa, powinien nad nim panować.
Na debili nie ma rady - tak samo jak w przypadku osobówek, zawsze się znajdzie jakiś odpad ;)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 01 lut 2010, 17:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Nagminne na polskich drogach jest wyprzedzanie na 3 przez "tirowców", a kiedy takiemu kolesiowi zwórcisz uwage na CB, to powie ze on ma 24 t na plecach i nie mogł wyhamować
Cytuj:
ale nie mierz wszystkich jedną miarą...
Czasami rzeczywiście zdarza się taka sytuacja. Jeden pan wyjechał ciężarówką na mój pas po tym jak ze stacji benzynowej wyjechała przed niego jakaś blondynka i zbierała się niczym ursus 360. Jakoś ogarnęliśmy sytuację i nie doszło do zderzenia, a po wszystkim kierowca na CB grzecznie przeprosił i wytłumaczył, że był trochę zdezorientowany bo nie było szans na wyhamowanie przed nią.

A o Litwinach na naszych drogach można byłoby niezłą pracę magisterską napisać ;)

Post Wysłano: 03 lut 2010, 0:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie bronię Polsatu ani trochę ale zwróć uwagę, że wypowiada się tylko o obserwacji drogi i reagowaniu... no i tak jak mówi Cyryl, jest obiektywnym autorytetem.

Chyba w sumie każdy ma trochę racji, prawda?
Nie wolno bagatelizować problemu, bo przedstawieni kierowcy stwarzają śmiertelne zagrożenie ale również nie wolno generalizować tak jak to Polsat zrobił. Właśnie tak powstają stereotypy - złe w tym przypadku.
Trochę odniosłem takie wrażenie szukania w tym reportażu sensacji... jak na przykład ten fragment o tym, że ten bus w rowie to pewnie został zepchnięty przez tira... śmieszne i żałosne zarazem...

Post Wysłano: 03 lut 2010, 6:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Nie wolno bagatelizować problemu, bo przedstawieni kierowcy stwarzają śmiertelne zagrożenie ale również nie wolno generalizować tak jak to Polsat zrobił. Właśnie tak powstają stereotypy - złe w tym przypadku.
Trochę odniosłem takie wrażenie szukania w tym reportażu sensacji... jak na przykład ten fragment o tym, że ten bus w rowie to pewnie został zepchnięty przez tira... śmieszne i żałosne zarazem...
1. na takie stereotypy starannie zapracowaują nasi koledzy kierowcy.

2. to nie jest szukanie sensacji, taka jazda jest sensacją. czy według Ciebie kierowca jeszcze musiałby być nagi, aby to była sensacja? czy dopiero jak któryś z tych kierowców pojedzie autostradą pod prąd, dopiero wtedy będzie sensacja?

sensacja jest to coś zaskakującego, odmniennego od standardu, więc jeżeli nie uznamy tego za sensację będzie znaczyło, że zachowanie tych kierowców mieści się w naszych standardach.

Post Wysłano: 03 lut 2010, 10:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

Mi się spodobało podsumowanie reportażu ;)
"W wypadkach z udziałem TIRów (rozumiem, że kierowca TIRa był sprawcą - krcr) zginęło 350 osób"...

Nie przeglądałem jeszcze statystyk za 2009 rok, ale w 2008 dajmy na to te 350 ofiar z winy kierowcy TIRa wypadły blado przy liczbie ofiar z winy kierowców sam. osobowych ;)
http://www.policja.pl/dokumenty/zalaczniki/1-46733.pdf (strona 23)
Z winy kierującego TIRem - 126 ofiar śmiertelnych
Z winy kier. sam. osobowym - 1465 ofiar

Zobaczcie ile ofiar śmiertelnych było z winy kierujących rowerami...

ale takie to już są media...

Ogólnie jednak również potępiam takie nieodpowiedzialne zachowania...

Post Wysłano: 03 lut 2010, 10:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cyryl - czy Ty zawsze musisz czepić się słówek? Czy ja tych kierowców w którymkolwiek miejscu bronię? Przeczytaj jeszcze raz mój post.

Post Wysłano: 20 mar 2010, 19:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5839699
Samochód: tabaluga ^

za chwilę o 18:50 będzie reportaż w Wydarzeniach na polsacie "mistrzowie kierownicy" coś takiego,dokładnie nie wiem.

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]