Cytuj:
Cytuj:
Chyba sukces, zostałem wpisany na listę agentów celnych. Może mi to pomoże w szukaniu pracy
rozwiniesz temat? Jak zdobyłeś taki zawód? Kurs, studia? Co możesz po tym robic i gdzie ewentualnie szukać pracy?
To raczej nie zawód tylko uprawnienia. U mnie poszło akurat bardzo prosto, na studiach miałem prawo celne, a udokumentowane wykształcenie to jest jedna z przesłanek do wpisania na listę agentów celnych. Oprócz zaświadczenia o niekaralności i kosztu listu to robi się to bezpłatnie. Generalnie tutaj masz całe info jak to zrobić, jak coś nie wiesz to dzwoń do nich, wytłumaczą bez problemu.
https://www.biznes.gov.pl/pl/firma/upra ... ta-celnego
Aczkolwiek nie miej za dużych oczekiwań, ja się musiałem im tłumaczyć, bo uwaga - zadzwoniłem pierwszy raz, mówię kobiecie, że prawo celne miałem na studiach I stopnia, na mgr miałem kontynuację tego ale już pod inną nazwą, no i który dyplom im wysłać w takiej sytuacji, żeby było dobrze? - Obydwa. No i git, tak zrobiłem, a po miesiącu dostałem pismo, że zachodzą przesłanki do wydania decyzji odmownej. W piśmie żadnych szczegółów, tylko nr telefonu i info, że mam miesiąc na złożenie wyjaśnień. Zadzwoniłem, dowiedziałem się, że brakuje odpowiednich przedmiotów w moim wykształceniu... no ale jak, na inż miałem prawo celne, to jak brakuje? Przecież wysłałem obydwa dyplomy. "a to wie Pan, to ja sprawdzę to jeszcze w Pana teczce. No faktycznie Pan miał prawo celne, to teraz niech Pan już tylko czeka na wpis". No ręce mi opadły, sprawdzili tylko dyplom z mgr....
Co do rynku pracy to szczerze to jeszcze nie mam pojęcia, nie robiłem jakiegoś rozeznania co i jak, ale kierunek to raczej agencje celne, albo jakieś większe firmy transportowe co samemu takie tematy ogarniają. Nie wiem czy w ogóle chcę tylko w tym kierunku iść, zrobiłem sobie te uprawnienia bo mogę i w sumie też dlatego, że prawie nic mnie to nie kosztowało. Chciałem też zweryfikować czy pani doktor co mówiła, że po jej przedmiocie możemy się starać o wpis na listę agentów celnych nie kłamała

No i zawsze to jest jakaś alternatywa, bo wpis jest dożywotni