Rozkład nowego Państwa polskiego zaczął sie we wrześniu 39 najazdem ZSRR i Rzeszy i trwał do 89 roku a skutki tego odczuwamy do dziś. Od 39 do 45 masowo mordowana inteligencję a od 45 do 89 oprocz mniej oficjalnego zabijania inteligencji, nauczono całe pokolenia że bycie miernotą bez wykształcenia jest spoko

całe pokolenia pojone tanią wódeczką, olewające edukacje. Nie wiem ja tam mam gluta pod nosem ale troche sie slyszalo ze za komuny to wyśmiewano tych co byli lepiej wykształceni. I nie chodzi o to ze kończąc filologie lub psychologię jestes alfa i omega, tylko ze proces nauki wyształca w Tobie odpowiednie zachowania. Chęć pozyskiwania wiedzy w roznych zakresach.
A Historia bez Cenzury to mocno populistyczne show gdzie czesto pojawiają sie merytoryczne błędy. Pisane na podstawie wikipedi. Nie wiem czy w tym odcinku tak bylo ale czesto im sie takie gafy zdarzały. Przestałem juz oglądąć. Fakt ze czym starsza historia tym bardziej są rzetelni. Z nowszą sie gubią. Widocznie Drewniaka jarają chłopcy w rajtuzach i z szabelką.