Witam! Mam problem z ogrzewaniem Webasto Air Top 2000. Kiedy próbuję je włączyć, na chwilę załącza się silnik(nadmuch), jednak po chwili wyłącza się a sterownik wyświetla błąd (kontrolka miga 10 razy). Jaka może być tego przyczyna i co oznacza ten błąd?
Problemów ciąg dalszy... Wymieniłem spaloną świecę na nową, ale ogrzewanie ciągle nie startuje. Sytuacja wygląda tak samo jak przedtem wyświetla błąd i nadmuch startuje tylko na 3-5 sekund po czym się wyłącza.
Pompka nawet się nie załącza. Silnik załącza się tylko na jakieś 3 sekundy...(pompka jest sprawna). Prawdopodobnie będzie to uszkodzony czujnik płomienia. Możliwe, że uległ awarii przez co też świeca cały czas grzała aż się spaliła (to tylko moje założenie, ale jako że jest weekend zostawiam to na poniedziałek)
z tym ogrzewaniem może być parę problemów [naprawiam takie urządzenia] ogrzewanie trzeba rozebrać sprawdzić silnik dmuchawy, palnik,czujnik płomienia oczywiście sztyft żarowy,następnie opór pompki palia i wtedy można coś dalej powiedzieć,napewno parokrotne uruchamianie nie zablokuje sterownika
Problemem okazała się świeca żarowa. Prawdopodobnie była to wersja na 12 a nie 24 volt. Załatwiłem nową świecę, wszystko złożone i działa. Jednak gdy drugi raz włączałem ogrzewanie wyświetlił się kolejny błąd ( 7 mrugnięć sterownika) pompka która działała do tej pory bez zarzutu nie załącza się (dmuchawa tym razem chodzi normalnie na pełnych obrotach ale piec nie grzeje). Nie wiem czy to przypadek i padł kolejny element, czyli pompka, czy też wina leży po stronie ogrzewania.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 4 gości