Użytkownik
Samochód: TGX 18.440
Witam.
Mam problem z wypalanie DPF. Auto jeździło bez problemu, jednak wyrzucało co jakiś czas błędy związanie z układem CR.
Nic specjalnego sie nie działo do pewnego momentu gdzie na trasie samochod wyrzucił ostrzeżenie z kontrolka czerwonego silniczka z wykrzyknikiem i informacja aby zatrzymać natychmiast pojazd.
Zjechał na bazę sprawdziliśmy texa błędy i faktycznie były błędy z CR, sprawdziłem wtyczki, przeczyściłem, wymieniłem filtr paliwa i wszystko wróciło do normy. Korekcje na wtryskach były jeszcze akceptowalne.
Pojechał w trasę po czym wyświetliło się komunikat o konieczności regeneracji DPF jednak nie na postoju, ale serwisowo. Co dziwne mial tak do momentu jak mial ladunek na sobie, przy zjeździe na bazę tego komunikatu już nie było.
Sprawdziliśmy korekcje i wyszło, że wtryski do wymiany, włożyliśmy nowe wtryski OE MAN z serii ecoline tylko problem polega na tym, że sterownik nie przyjmuje ich numerów, nie da się ich zaprogramować. Korekcje wyglądają tak:
Cylinder 1 - -0.59
Cylinder 2 - -0.27
Cylinder 3 - 0.45
Cylinder 4 - -2.41
Cylinder 5 - 1.27
Cylinder 6 - 1.61
Po jazdach testowych bylo wszystko ok.
Jak auto wyjechało w trase w połowie drogi znów komunikat DPF, trzeba wypalić serwisowo.
Zjechał na bazę, wrzuciłem wypalanie serwisowe i nic... 2h wypalanie i musialem mu przerwać bo nie chcial zakończyć. Dalej komunikat, że trzeba wypalić DPF, tylko teraz mozna go uruchomić z deski, a nie serwisowo...
Temp:
T1 - 255 stopni
T2 - 320 stopni (wzrosło na początku do 500 i potem spadło do 270 i powoli rosło do 320)
T3 - 350 stopni (wzrosło na początku do 550 i potem spadło do 300 i powoli rosło do 350)
T4 - 440 stopni (wzrosło do niecałe 500 i spadło do 420 rosnąć powoli do 440)
Sprawdzałem na texa cisnienie na HCI - nie pokazuje nic, podczas wypalania cały czas pokazuje dawkowanie 0l/h wtrysku HCI
Różnica cisnien była na jalowym 4 mbar i podczas wypalania wzrosła do 12mbar powoli rosnąć do 25mbar, jak przerwałem mu wypalanie i sie schłodził do temp zwykłej pracy to na jalowym mial już 8mbar, tak jakby wypalanie go zapchało bardziej.
Przeciwcisnienie mial cały czas w okolicy 0.02 a 0.03, na jalowym 0.01
Podczas wypalania masa zmierzonej sadzy wzrosła do 230g przy 1200 obrotowego, jak zszedł na wolne to spadło do ok 12g.
Co do NOxow to wyświetliło mi błędy w EDC:
4317 - Czujnik NOx przed dodatkowym oczyszczaniem spalin: Nieprawidłowości ogrzewania
4342 - Czujnik NOx przed dodatkowym oczyszczaniem spalin: Nieprawidłowości ogrzewania
Czujnik przed oczyszczaniem nie wykazuje innych błędów, jednak cały czas wskazuje 0ppm
Czujnik za oczyszczaniem cały czas pokazuje 6ppm
Co najlepsze mimo tych błędów aktywuje się wypalanie DPF z klawisza.