Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cześć.

Jestem młodym Francuzem i obecnie zdobywam prawo jazdy kategorii C, CE i kod 95.

Po ich zdobyciu chcę mieszkać i pracować w Polsce.

Czy znacie Państwo kierowców w podobnej sytuacji jak ja? (lub z innych krajów UE)
Czy uważacie, że firmy transportowe przyjmą zagranicznych kierowców bez doświadczenia? (Będę miał około 6 miesięcy doświadczenia w prowadzeniu ciężarówek, a nie z naczepami)
Czy wiecie Państwo, czy konwersja prawa jazdy (francuskiego na ciężarowe) jest skomplikowana i konieczna?

Dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

brakuje tylu kierowców, że przyjmą każdego, kto ma uprawnienia.

co prawda z tamtego regionu kierowców nie spotkałem, ale podczas szkolenia na KW przez moje ręce przeszła cała armia Ukraińców, Mołdawian i Białorusinów.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
brakuje tylu kierowców, że przyjmą każdego, kto ma uprawnienia.

co prawda z tamtego regionu kierowców nie spotkałem, ale podczas szkolenia na KW przez moje ręce przeszła cała armia Ukraińców, Mołdawian i Białorusinów.
Dobrze, to trochę jak we Francji, gdzie brakuje kierowców.

Ponieważ jeszcze nie mówię po polsku, wyobrażam sobie, że różne strony dostosowują się i potrafią porozumieć się ...po angielsku? :(

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

w transporcie dystrybucyjnym czy lokalnym, to raczej trochę trudne, ale po dużym doświadczeniu z kierowcami mającymi trudności językowe, to chyba coś się znajdze.

najpewniejsze są przerzuty unijne, tak bez znajomości języka polskiego można sobie dać radę.

Ostatnio zmieniony 20 lis 2025, 8:02 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ponieważ jeszcze nie mówię po polsku, wyobrażam sobie, że różne strony dostosowują się i potrafią porozumieć się ...po angielsku? :(
Bez problemu, większość młodszego pokolenia mówi po angielsku, a jeśli trafisz do transportu międzynarodowego, to tam spedytorzy koniecznie muszą mówić co najmniej po angielsku.

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]