Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 26 lis 2025, 9:50

Użytkownik

Użytkownik

Szanowni,
Pracuję jako międzynarodowy kierowce CE na chłodniach od 3 lat. Podjąłem ten temat jako pracę dodatkową aby podreperować budżet pracując w systemie 2/2. Pracuję od zawsze na zasadach B2B ponieważ posiadam też inne aktywności w zupełnie innych obszarach niż transport więc można powiedzieć że od zawsze jetem tzw. mikro-przedsiębiorcą.
Zastanawiam się zatem czy nie opłacało by mi się bardziej pracować bardziej '"na siebie" ponieważ radzę sobie z tematem całkiem nieźle jako kierowca.

Nie chciałbym pakować się w lizingi i kupować zestawu. Wolałbym oprzeć się o wynajem np. pół roczny.
Pewnie będę musiał załatwić sobie swoją licencję co będzie mnie kosztować 9000 euro + jakieś ubezpieczenia i inne opłaty pewnie z 5000 pln + wynajem zestawu nie wiem ile.

Czy takie podejście do tego biznesu może się opłacać? Czy jako względnie inteligentna / pracowita i godna zaufania osoba będę w stanie zapewnić sobie zlecenia na np. giełdach różnego rodzaju? Koszty startu są dość duże więc czy w ogóle da się wyjść na swoje w takim modelu biznesowym?

Zdaję sobie sprawę, że to dość ogólne pytanie i proszę o ogóle odpowiedzi osoby, które wiedzę więcej ode mnie :)
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, które jakoś ukierunkują moje działanie lub wybiją mi je z głowy :D
Dopiero zaczynam mierzyć się z tematem i wiem, ile jeszcze nie wiem.

pozdrawiam
Marcin

Post Wysłano: 26 lis 2025, 11:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

myślę, że błędnie podchodzisz do tematu, bo pojazdy, licencje, ubezpieczenia są ważne, ale to tylko środki produkcji.

jak sobie radzisz jako kierowca jest ważne, ale ważniejsze jak poradzisz sobie jako spedytor, przedsiębiorca transportowy i windykator w jednej osobie.

najważniejsze jest to czy jesteś w stanie sobie zapewnić stałe zlecenia transportowe i to nie z jednego źródła.

druga ważna rzecz: czy jesteś w stanie finansowo przetrzymać pierwsze 3 miesiące bez dochodów z samymi tylko wydatkami? bo dopiero po tym okresie zaczną spływać płatności.

jak jesteś w stanie zrobić te dwie rzeczy, to pozostałe są dużo mniejszym kłopotem.

Post Wysłano: 26 lis 2025, 14:13

Użytkownik

Użytkownik

Niestety nie wiem jak sobie poradzę jako spedytor, przedsiębiorca transportowy i windykator. Świadczę zupełnie inne usługi od prawie 30 lat zwykłym "kowalskim", małym przedsiębiorstwom oraz b. dużym korporacjom. Zatem zakładam, że w kwestii wyboru kontrachentów oraz obsługi finansowej zleceń sobie poradzę. Na efektywne ściąganie należności i zabezpieczanie ryzykownych przedsięwzięć tez są sposoby i narzędzia więc przy minimum zdrowego rozsądku oraz zwykłej ostrożności da się ten obszar ogarnąć.
Spedytor, hmm... nie mam na tym polu żadnego doświadczenia. Ale czy szukając zleceń tylko dla siebie jest to aż takie trudne? Pracując samemu mogę być dużo szybszy jeśli chodzi o decyzyjność oraz dużo bardziej elastyczny niż transportowe korpo. Znam kilka osób, które pracują "na siebie" w tej branży i nie przejawiają one specjalnych skilli biznesowych jak Steve Jobs, Mark Zuckerberg czy Jeff Bezos. Więc nie może być to aż tak trudne, chyba :wink:
NIe wiem za to co masz na myśli pisząc "przedsiębiorca transportowy". Czego wymaga od człowieka operowanie w branży trans. jako firma jednoosobowa?

Post Wysłano: 26 lis 2025, 14:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Ale czy szukając zleceń tylko dla siebie jest to aż takie trudne?...

...Na efektywne ściąganie należności i zabezpieczanie ryzykownych przedsięwzięć tez są sposoby i narzędzia...
i tak i nie, zależy jakie chcesz mieć zlecenia.
możesz mieć od bezpośredniego klienta, od renomowanych spedycji, od małych spedycji i z giełd internetowych.
różnica w cenie jest ogromna. biorąc zlecenie z giełdy internetowej będziesz miał 3-4 lub więcej pośredników, a każdy musi zarobić.

kiedyś gdy pracowałem jako spedytor miałem importy z okolic Bielefeldu i potrzebowałem pod nie bezpośredniego klienta z eksportami w tamten rejon.
zajęło mi to 2 lata, obserwacji rynku, rozmów, podchodów itp.
żeby dostawać z dobrych spedycji trzeba znać chociaż kogoś, aby raz się załapać i zrobić pierwszy krok, oni nie dają zleceń przypadkowym przewoźnikom, chyba że im się pali grunt pod nogami, ale to rzadko.
pozostaje Ci te dwie możliwości, najmniej zyskowne.

jest parę rzeczy o których musisz pamiętać:
- zlecenie transportowe zaczynasz od czytanie tego co jest na dole małym drukiem, bo warunki mogą czasem mocno zaskoczyć.
- im bardziej atrakcyjne zlecenie tym bardziej podejrzane.
- o cenę za kurs zwykle nie targuje się ten, który nie zamierza zapłacić.
- w każdej dziedzinie najmniej zarabia ten który wykonuje jakąś czynność, a najwięcej pośrednicy.

co do windykacji, to nie jest jak myślisz:
termin zapłaty niech będzie 21 dni i w tym czasie nie dostaniesz przelewu,
dzwonisz i okazuje się, że ktoś zapomniał,
czekasz tydzień i znowu dzwonisz: nie ma księgowej,
czekasz tydzień i okazuje się, że ktoś zagubił fakturę, więc wysyłasz duplikat,
sytuacja może się powtórzyć, a może nie.
tylko czy jako kierowca masz czas i cierpliwość każdy dzień zaczynać od telefonów za kasą.

w Twoim wypadku dobrze byłoby związać się z jednym zleceniodawcą, aby zlecenia i płatności nie sprawiały kłopotów.
jednak trzeba mieć drugiego w razie gdy jedno źródełko wyschnie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]