Autor
Wiadomość
Tytuł: Młotki tacho
Post Wysłano: 23 kwie 2023, 1:30

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 23 kwie 2023, 1:14
Posty: 2

Witam wszystkich trackerów 8)

Tydzień temu zacząłem pracę jako kierowca C+E w transporcie lokalnym, praca polega na przewożeniu pół produktów z magazynów do fabryki, krótkie odcinki(ok 15km w jedna stronę), czas oczekiwania na załadunek/rozładunek ok. 2h(kierowca nie bierze udziału w załadunku/rozładunku)

Nikt w firmie nie określił jasno jak obsługiwać tafograch,

Czy oczekując na rozladunek powinienem tacho przełączać na młotki czy równie dobrze może pozostawać na łóżku?!


Post Wysłano: 23 kwie 2023, 10:43

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 05 sty 2009, 17:22
Posty: 1810
Samochód: Scania S450
Lokalizacja: Aleksandrów Kuj. CAL

Kurde, teraz ludzie mają takie problemy życia codziennego, że masakra... A wbij co uważasz, kto ci to sprawdzi? Raz na jakiś czas wbij młotki na godzinę dla "oka" i tyle. Przestań przejmować się pierdołami.

_________________
C, CE, KW :)


Post Wysłano: 23 kwie 2023, 11:14

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 23 kwie 2023, 1:14
Posty: 2

Dziękuje za jasna odpowiedz :lol: 8)


Post Wysłano: 23 kwie 2023, 11:27

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 05 sty 2009, 17:22
Posty: 1810
Samochód: Scania S450
Lokalizacja: Aleksandrów Kuj. CAL

ITD nie jeździ po firmach załadunkowych i nie sprawdza, jak masz aktualnie ustawiony selektor. Jak będziesz miał przez miesiąc pracy, tylko łóżko i jazdę to teoretycznie "mogliby" się dowalić, chociaż to znam tylko z opowieści, bo osobiście wiele razy tak miałem i żaden nawet słowa nie powiedział na to. Ale od pewnego czasu wbijam te młotki, nieraz jak mi się zachce to i dyspozycję, dla świętego spokoju.

_________________
C, CE, KW :)


Post Wysłano: 23 kwie 2023, 20:44

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 31 gru 2007, 17:41
Posty: 444
Lokalizacja: Gąsewo ( i tak nie wiesz gdzie to)

Zawsze mam łóżko ,żaden inspektor przy kontroli nie miał zastrzeżeń .


Post Wysłano: 23 kwie 2023, 20:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 14 mar 2005, 15:22
Posty: 7202
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Lokalizacja: GDYNIA

Mnie to zawsze zastanawia kraj zakończenia. Jak stajesz na pauze to czasami nie wiadomo czy będziesz stał dwie godziny czy jedenaście godzin. I co wtedy zrobić z krajem zakończenia w połowie pauzy?

_________________
MAN TGA 26.480 XXL 5 STAR BOOGIE

Filmy z tras


Post Wysłano: 23 kwie 2023, 21:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 18 lip 2007, 22:15
Posty: 2812
GG: 772271
Lokalizacja: Pudzików Woj. Łódzkie

Czesto mam takie przypadki ze staje i nie wiem ile bede stać 15min czy 3 dni. Wbijam od razu zakonczenie z krajem. Ewentualnie jak po kilku h okazuje sie ze jednak trzeba jechać to wbijam rozpoczecie.

_________________
Marianex podjedź no do przodu bo Grzeniu kiprował będzie


Post Wysłano: 23 kwie 2023, 21:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 05 paź 2006, 12:38
Posty: 3571
Samochód: Ferrari
Lokalizacja: PKN

Już lepiej zrobić zakończenie zaraz przed nastepnym rozpoczęciem, bo dokonanie wpisu samo w sobie też jest formą aktywności i przerywa pauzę.

_________________
Czy jadę bezpiecznie? - Zadzwoń gdzie chcesz.


Post Wysłano: 24 kwie 2023, 6:16

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 05 sty 2009, 17:22
Posty: 1810
Samochód: Scania S450
Lokalizacja: Aleksandrów Kuj. CAL

Ja robię tak jak ciucma. Z tym, że nie robię drugi raz rozpoczęcia, tylko po prostu ruszam.

_________________
C, CE, KW :)


Post Wysłano: 24 kwie 2023, 7:12

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 28 wrz 2010, 11:55
Posty: 3271
Lokalizacja: eu

Cytuj:
Ja robię tak jak ciucma. Z tym, że nie robię drugi raz rozpoczęcia, tylko po prostu ruszam.
Tak jest chyba najbardziej koszernie...


Post Wysłano: 30 kwie 2023, 12:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 26 lis 2006, 13:56
Posty: 1310
GG: 1
Samochód: VOLVO
Lokalizacja: TSK

Rosi ma rację.
Ja na załadunku zawsze robię młotki, chyba że jest dłuższy czas i mam potrzebę, to rzeźbię kombinację młotków i pauzy. Na rozładunku wedle moich potrzeb - czy potrzebna mi pauza itp.
Co do kontroli, to możecie się kiedyś zdziwić. Mój kolega z poprzedniej firmy miał kontrolę 5 minut po wyjeździe z załadunku. W wz był zapisany czas przyjazdu, wjazdu na wagę, zjazdu z wagi, czas wyjazdu/wydruku dokumentu. Załadunek trwał 15 minut i zrobiło go na pauzie, zjechał z wagi i poszedł po kwity i przełączył na młotki. To go uratowało i niezwykła umiejętność trzymania się jednej wersji. Chodziło o załadunek beczki, a kolega twierdził że w załadunku nie uczestniczył, bo w tym czasie było na kawce u pani wystawiającej wz, a beczkę ładuje operator - co oczywiście, nie było prawdą. Natomiast jak już pracował przełączył na młotki, czyli poszedł po kwity. Inspektorzy maglowali go z 15 minut na temat tego załadunku licząc, że się zamota w zeznaniach :D .

_________________
Jak trza, to cofnę do przodu.
22.08.2016r. [*] Tomcio - przyjacielu, pamiętam.


Post Wysłano: 30 kwie 2023, 18:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 18 lip 2007, 22:15
Posty: 2812
GG: 772271
Lokalizacja: Pudzików Woj. Łódzkie

W poprzedniej firmie dobry kolega dostal mandat we wloszech poniewaz czekajac 2h na dokumenty gdy wlosi mieli swoja poludniowa pauze w pracy stal na łóżku a nie kopercie.

Na silosach czesta praktyka podczas kontroli jest porownywanie zapisów w tachografie z godzinami podamymi w cmr

_________________
Marianex podjedź no do przodu bo Grzeniu kiprował będzie


Post Wysłano: 30 kwie 2023, 19:40
Awatar użytkownika

Moderator

Offline

Offline

Moderator

Awatar użytkownika


Rejestracja: 29 lut 2012, 17:34
Posty: 1902
Samochód: w ETS'ie
Lokalizacja: Sthlm

Robiąc tak jak w książce pisze to wg mnie powinien to oczekiwanie wbić na kopertę bo jak tam napisał czeka około 2h czyli raz krócej a raz dłużej. Pauza to z definicji swobodne dysponowanie własnym czasem a oczekiwanie na załadunek to w teorii dyspozycja do podjęcia pracy bo nie wiadomo kiedy wezmą do załadunku. Jak to jest zawsze około 2h to pierwsze 45 min łóżko a potem już koperta do końca

_________________
Jeździłem na swoim zanim to było modne
Żyj tak żeby na starość powiedzieć: kuurła kiedyś to było


Post Wysłano: 30 kwie 2023, 21:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 18 lip 2007, 22:15
Posty: 2812
GG: 772271
Lokalizacja: Pudzików Woj. Łódzkie

Tez tak sądzę i od czasu do czasu wbijam koperte ale podejrzewam ze jestem w mniejszosci

_________________
Marianex podjedź no do przodu bo Grzeniu kiprował będzie


Post Wysłano: 01 maja 2023, 18:15

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 05 sty 2009, 17:22
Posty: 1810
Samochód: Scania S450
Lokalizacja: Aleksandrów Kuj. CAL

Ale moment, czy dyspozycja to po części też nie jest pauza? Przecież w podwójnej, rysuje Ci się dyspozycja, gdy jest karta w drugim slocie i to jest równoznaczne z pauzą...

_________________
C, CE, KW :)


Post Wysłano: 01 maja 2023, 18:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 05 paź 2006, 12:38
Posty: 3571
Samochód: Ferrari
Lokalizacja: PKN

Tylko długa pauza się nie zaliczy na kopercie, 45min albo 3h można tak zrobić.

_________________
Czy jadę bezpiecznie? - Zadzwoń gdzie chcesz.


Post Wysłano: 01 maja 2023, 20:53

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 13 sie 2016, 14:18
Posty: 248
Lokalizacja: PZ

Cytuj:
Już lepiej zrobić zakończenie zaraz przed nastepnym rozpoczęciem
30 ojro mnie taki manewr kosztował przy kontroli w niemczech


Post Wysłano: 02 maja 2023, 19:03

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 05 sty 2009, 17:22
Posty: 1810
Samochód: Scania S450
Lokalizacja: Aleksandrów Kuj. CAL

Mi parę lat wstecz, zatrzymał mnie Inspektor w woj. pomorskim. Zapytałem go wprost, właśnie o te zakończenia przed rozpoczęciem roboty. Powiedział, że "prawidłowo" to jak wbije zakończenie, to od tego momentu dopiero powinna liczyć mi się długa pauza, ale jak sam powiedział, każdy przymyka oko i każdy wie o co chodzi. Tak samo pogadałem z nim na temat jazdy "na skoka", wytłumaczył o co chodzi i po czym to widać. Jazda na cysternie miała swoje plusy, szło wiele się dowiedzieć. :D

_________________
C, CE, KW :)


Post Wysłano: 02 maja 2023, 20:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 18 lip 2007, 22:15
Posty: 2812
GG: 772271
Lokalizacja: Pudzików Woj. Łódzkie

Jeden przymknie oko.a drugi otworzy bloczek z mandatami

_________________
Marianex podjedź no do przodu bo Grzeniu kiprował będzie


Post Wysłano: 02 maja 2023, 21:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 10 sie 2007, 23:29
Posty: 1596
GG: 0
Lokalizacja: wielkopolska

Cytuj:
niezwykła umiejętność trzymania się jednej wersji. Chodziło o załadunek beczki, a kolega twierdził że w załadunku nie uczestniczył, bo w tym czasie było na kawce u pani wystawiającej wz, a beczkę ładuje operator - co oczywiście, nie było prawdą. Natomiast jak już pracował przełączył na młotki, czyli poszedł po kwity. Inspektorzy maglowali go z 15 minut na temat tego załadunku licząc, że się zamota w zeznaniach :D .
I to jest najważniejsze w tym wszystkim. Nikt mi nie będzie mówił czy ta pauza była pauzą czy nie. Skoro tachograf tak pokazuje to tak było. To jak z bajkami o pierwszej pauzie po jakimś tam czasie - ruszyłem i po 3 minutach jazdy robię sobie 15tkę to sobie robię, taką mam ochotę i już.
A w temacie założyciela wątku - ja bym klepał pauzę - skoro załadunek go nie interesuje i nie ma wstępu w czasie jego trwania na ładownię to ma czas wolny, to jego czas.

_________________
---------------------------------------
7xMAN 2xIVECO 1xVOLVO
---------------------------------------


Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do: