Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MANiki

Witam. Mam problem od wielu lat z hamulcami bębnowymi na 2giej i 3ciej osi. Podciągam je bardzo często i po krótkim czasie słabną. Wcześniej miałem stare - zapewne od nowości dźwignie rozpieraka (grzechotki regulacyjne), ale ponad rok temu zakupiłem wszystkie 4 nowe i sytuacja na 2-3 z nich się powtarza. Zakupiłem markę SORL, nie wiem czy to dobra marka. Grzechotki od samego początku puszczały, po krótkiej jeździe hamulce słabły. Testowałem je tak samo jak stare, zaznaczałem po regulacji hamulca pisakiem punkt na śrubie regulacyjnej oraz obudowie grzechotki. Po krótkiej jeżdzie widać, że śruby są cofnięte. Źle coś rozumuję czy grzechotki nowe też są wadliwe? Sądziłem, że to może jakiś gwint źle pomyślany w środku lewy/prawy czy coś, ale na jednak osi cofa się prawa a na drugiej lewa. Gwarancja na te nowe i tek się skończyła bo za późno się za to zabrałem, ale i tak do gwarancji potrzebny jest demontaż ramion i ich odesłanie na miesiąc czasu na rozpatrzenie reklamacji więc przepadło. Muszę kupić nowe, ale być może ktoś mnie naprowadzi z tym tematem jeszcze...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Kup jakieś firmowe typu knorr, wabco
Bo Sorl to badziewna chińszczyzna, która jak widać od nowości nie działa i się sama rozregulowuje

Filmy z tras

Użytkownik

Użytkownik

Sorl to nie jest silna marka ale powinno pochodzić ,zakładałem je do Renówki i ze dwa lata było dobrze. Grzechotki są lewe i prawe i muszą być na swoim miejscu .Nie jest to takie oczywiste bo zależy od tego czy siłownik jest nad czy pod wałkiem rozpieraka . Drugie to ustawienie tej blachy regulatora na podłużnym otworze, należy przy spuszczonym hamulcu popchnąć ją max w kierunku obrotu rozpieraka i wtedy przykręcić.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MANiki

Dziękuję Wam za pomoc!
Cytuj:
Sorl to nie jest silna marka ale powinno pochodzić ,zakładałem je do Renówki i ze dwa lata było dobrze. Grzechotki są lewe i prawe i muszą być na swoim miejscu .Nie jest to takie oczywiste bo zależy od tego czy siłownik jest nad czy pod wałkiem rozpieraka . Drugie to ustawienie tej blachy regulatora na podłużnym otworze, należy przy spuszczonym hamulcu popchnąć ją max w kierunku obrotu rozpieraka i wtedy przykręcić.
Siłowniki u mnie nad wałkiem rozpieraka, w sklepie zamawiałem 2 komplety, na 2 i 3 oś trochę się różnią, nie pasują zamiennie, w sklepie mam nadzieję że dał mi prawe i lewe... Jest to jakoś opisane na nich bo nie zauważyłem...? Zastanawiałem się jak ustawić te blachy, ale nie miałem pojęcia jak.... Może akurat coś pomoże...Spuścić hamulec i popchnąć blachy do końca patrząc od tyłu auta czyli tak jak na zdjęciach poniżej? Zdjęcia są robione od tyłu samochodu, 3oś widoczna na fotkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Użytkownik

Użytkownik

".Spuścić hamulec i popchnąć blachy do końca patrząc od tyłu auta czyli tak jak na zdjęciach poniżej? Zdjęcia są robione od tyłu samochodu, 3oś widoczna na fotkach". Tak popchnąć w do przodu samochodu. Jeśli grzechotki są sprawne i na swoim miejscu to na rozkręconej jak przyciskasz hamulec powinien kasować się luz (śruba obraca się w prawo) jak się nie kasuje i dalej nie rozkręca to złom jak się rozkręca śruba regulacyjna obraca się w lewo to grzechotka pracuje w odwrotnym kierunku. Oznaczenie powinno byś gdzieś L lub R ale to chyba dotyczy okładu wałek za osią i siłownik pod wałkiem ,ale nie jestem pewien.

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]