Strona 3562 z 3602 [ Posty: 72040 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13560 3561 3562 3563 35643602 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 sie 2025, 23:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Toyota Corolla

On jeszcze wogóle istnieje w internetach? :D

Post Wysłano: 10 sie 2025, 14:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Stralis II 6x2

Tak czytam o tych waszych majkelach... :roll:
To ile jesteście w stanie zapłacić normalnemu kierowcy żeby przyszedł robić normalnie robotę?

Post Wysłano: 10 sie 2025, 16:17

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Jakakolwiek kwota by teraz nie padła, każda będzie wyśmiana.

Sorry, to nie Fb, może nie będzie tak źle jak napiszę że 8-9k w sezonie, zimą 4-6 za robotę max 10 dni w miesiącu.
Zima u nas to styczeń, luty i marzec.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 10 sie 2025, 17:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Niestety, ale tak jak pisze Kierownik. Ludzi, nie tylko kierowców "normalnych" jest jak na lekarstwo. Większość by chciała dużo zarobić, a mało robić. O zwykłej, ludzkiej odpowiedzialności za poniesione czyny nie wspomnę, bo tak jak pisałem, zdarzyć się może każdemu, ale zmierzyć z konsekwencjami, powiedzieć przepraszam i zakodować że to tylko twoja wina to już w większości przypadków nierealne.

Post Wysłano: 10 sie 2025, 22:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Osobowy 😅

Ale czego się dziwić, że kumaci poszli w długą skoro w powiatowym mieście w wlkp za szoferowanie płacą około 6 tysięcy, a niektórzy mniej, gdzie za 8 godzin na produkcji niecałe 5, a w biurze ponad 5. Zostali Ci co się naczytali na fb i naoglądali tiktoków.

Post Wysłano: 11 sie 2025, 8:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Skoro ktoś w powiatowym jest w stanie znaleźć pracę za tylko 6tys to raczej należy do majkelow a nie do kumatych

Post Wysłano: 11 sie 2025, 16:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Problem z "kumatymi" nie jest problemem tylko i wyłącznie branży transportowej. Wystarczy popatrzeć na "fachowców" w budowlance. I nie tylko. Ja wiem że kierowca pracuje więcej i ma sporo odpowiedzialności. Ale nie każdy chce ciężko pracować fizycznie w budowlance czy przez 8 godzin powtarzać jedną i tą samą czynność przy taśmie w fabryce. Ja uważam osobiście że powody takich zachowań są dwa. Jeden to że ogólnie ludzie wolą dziś iść na łatwiznę niż pomyśleć nad tym jak coś zrobić dobrze. Drugi, pracy jest dużo, wybór też jest duży więc wielu patrzy jak "zarobić a się nie narobić". I ostatnie. Jeżeli ktoś faktycznie pracuje po 13-15 godzin dziennie, nawet wracając codziennie do domu za 6 tyś zł to oszukuje sam siebie.

Post Wysłano: 11 sie 2025, 16:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Skoro ktoś w powiatowym jest w stanie znaleźć pracę za tylko 6tys to raczej należy do majkelow a nie do kumatych
O transporcie oczywiście myślę o krajówce, bo tam większość znajomych ma swoje auta wsadzone. Dla niektórych transport to nie szczyt ambicji. Są tacy którzy wolą mieć spokojniejszą głowę i codziennie jeść obiad w domu. Coraz więcej takich ludzi jest. Widzę i słyszę. Wielu znajomych porobiło C i C+E z różnych dotacji, żaden nie poszedł nigdzie jeździć tylko siedzi dalej na produkcji.

Podałem Ci średnią z Jarocina. 30 minut drogi i jest Środa Wielkopolska gdzie jest rynek pracy lepszy, 40-45 minut pociągiem i masz Wrześnie z firmami i fabryką VW. Do Poznania masz godzinę. Nie dziwota, że nie ma kumatych ludzi bo jeśli masz takie możliwości to jeden z drugim woli dojechać do np. VW. Obserwuję ten rynek od lat. Sam z racji specyfiki pracy siędzę na tyłku pod domem w biurze, ponieważ po godzinach robię coś innego. Z transportem mam tyle wspólnego od kilku lat, że widzę jak ciężarówki do nas blachę przywożą albo towar odbierają :wink:

Post Wysłano: 11 sie 2025, 19:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Równie dobrze można dojechać jak do fabryki tak do firmy transportowej. Nie uwierzę, że w promieniu powiedzmy 50km od Jarocina nie ma przyzwoitej roboty za kierowcę. Rynek jest mocno popsuty, ale znowu bez przesady.

Post Wysłano: 11 sie 2025, 20:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Rossi są i chłopaki dojeżdżają, ale bądźmy realistami. Na transporcie świat się nie kończy. Ludzie mają różne priorytety w życiu i nie zawsze jest to jeżdżenie ciężarówką. Który bardziej kumaty i ma inny fach w ręku oprócz trzymania kierownicy to spokojnie jest w stanie zarobić więcej niż lokalna średnia. Znam wielu co na etacie robią jedno, a po godzinach drugie i wcale na brak zajęcia oraz pieniędzy nie narzekają. Sam się zaliczam do grona ludzi którzy dzielą etat z czymś co sprawia mi przyjemność i przynosi mi dodatkowy dochód.

Post Wysłano: 11 sie 2025, 21:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

To jest przykład anegdotyczny.

Post Wysłano: 11 sie 2025, 21:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Czyli po prostu tobie jazda ciężarówka nie sprawiała przyjemności i temat się wyjaśnił. Wolisz pracować na etacie a po godzinach dorabiać by mieć to samo co kierowca ciężarówki któremu praca sprawia przyjemność.

Post Wysłano: 11 sie 2025, 22:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dokładnie. Na etacie zarobi 5 tyś a czas wolny od pracy poświęci na wykonywanie innych, odpłatnych zajęć czyli w domu spędza tyle samo, albo i mniej czasu co kierowca który codziennie zjeżdża do domu i też obiad je w domu. Zależy co kto lubi.

Post Wysłano: 11 sie 2025, 22:41
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: DAF XF105.410

Cytuj:
Czyli po prostu tobie jazda ciężarówka nie sprawiała przyjemności i temat się wyjaśnił. Wolisz pracować na etacie a po godzinach dorabiać by mieć to samo co kierowca ciężarówki któremu praca sprawia przyjemność.
Nie wiem, jakie odczucia ma Patryk, ale czemu zakładasz z góry, że jazda nie sprawiała mu przyjemności? Nasz zawód jest bardzo specyficzny i tak naprawdę średnio płatny, patrząc na fakt, że pomimo pracy 10-15h dziennie, jednak przebywasz 24h/ 5 dni w tygodniu w kabinie, nie będąc w domu. Można by to nawet przeliczyć na godziny spędzone w aucie i okaże się, że na godzinę krajówkarz będący codziennie w domu czy chłop na etacie 8h ma lepszą stawkę jak ktoś na międzynarodówce. Nawet jeśli wrócisz późno do chałupy to jesteś jednak w chałupie, a nie w kabinie. Możesz cokolwiek zrobić w domu, nawet przykleić 1 płytkę, ale masz szanse to zrobić. Za granicą niestety odpada taka opcja.

Może praca sprawia przyjemność, ale może sytuacja życiowa sprawia, że podjąć trzeba decyzję o zmianie specyfiki pracy, czy nawet wykonywanego zawodu.

Ex Naczelny Forumowy Kierowca z Powołania.
#BigosLover

Post Wysłano: 12 sie 2025, 8:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie zakładam tego z góry lecz z obserwacji w jaki sposób teraz oraz kilka lat temu gdy rezygnował z tego zawodu wypowiadał się na temat osób które nadal w tym zawodzie pozostają. Akurat specyfika tego zawodu jest taka że można jeździć całymi miesiącami być w domu 2 dni i zarobić tyle co na kraju czy w fabryce a można pracować pół roku i zarobić to samo mając kolejne pół roku na przyklejenie dwóch płytek. Także jak ktoś chce to znajdzie coś dla siebie. I nie mam nic do osób które rezygnują z tego zawodu bo każdy ma swoje życie ale również nie zakładam z góry że każdy kto w nim pozostaje jest przegrywem

Post Wysłano: 12 sie 2025, 8:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Tyle poglądów i podejść do spawy ilu ludzi. Po co to oceniać?
To dlaczego ktoś wykonuje dany zawód nie powinno mieć wpływu na to, jak go wykonuje.

Post Wysłano: 12 sie 2025, 11:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dokładnie. Idziesz do pracy to staraj się ją wykonać jak najlepiej, nie ważne co robisz. Ale jak ktoś pracuje za karę a odwagi brak żeby się odezwać, lub po prostu zmienić pracę to efekty są jakie są...

Post Wysłano: 12 sie 2025, 12:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

[quote=ciucma102 post_id=757576 time=1754980191 user_id=4449]
Nie zakładam tego z góry lecz z obserwacji w jaki sposób teraz oraz kilka lat temu gdy rezygnował z tego zawodu wypowiadał się na temat osób które nadal w tym zawodzie pozostają. Akurat specyfika tego zawodu jest taka że można jeździć całymi miesiącami być w domu 2 dni i zarobić tyle co na kraju czy w fabryce a można pracować pół roku i zarobić to samo mając kolejne pół roku na przyklejenie dwóch płytek. Także jak ktoś chce to znajdzie coś dla siebie. I nie mam nic do osób które rezygnują z tego zawodu bo każdy ma swoje życie ale również nie zakładam z góry że każdy kto w nim pozostaje jest przegrywem
[/quote]

Nigdy się nie wypowiadałem źle. Stwierdziłem, że za podobne pieniądze za jakie większość jeździ można robić inne rzeczy i mieć więcej z życia. Nie ma co się okłamywać, ale nawet będąc codziennie w domu to za dużo wolnego nie masz. Branża jest niewdzięczna i często nieodpowiednio za to zapłacone. Tego nigdy nie kryłem. Mam wielu znajomych mających swój transport, wielu którzy jeżdżą i nigdy nie traktuje nikogo z tego powodu gorzej. To są ich wybory życiowe i tyle. Moim zdaniem można wiele innych rzeczy robić i mieć tak samo zapłacone często przy mniejszym nakładzie godzinowym. Proszę nie dokładaj do moich słów jakichś myśli których nigdy tam nie było. Zwyczajnie wiem jaki jest lokalny rynek i tak samo o ile różni sie moje życie i wielu innych którzy zrezygnowali z jeżdżenia a obecnie jadą na etacie plus po godzinach ja jakiejś jdg itp. Nikt nie narzeka w porównaniu do całych tygodni delegacji. Można inaczej życie zaplanować. Nikogo nie namawiam do zmian itp, ale zwyczajnie rozumiem czemu jeden z drugim woli zmienić fach. W firmie w której pracuję na kilku zatrudnionych znajdzie sie jeden czy dwóch kumatych. To nie jest tylko problem transportu. Zwyczajnie takie mamy czasy i ludzi. Ja wiem, że tu większość to pasjonaci dlatego dalej nie brnę w temat. Zwyczajnie byłem zwykłym kolesiem który lubi jeździć, ale ma inne priorytety.

Post Wysłano: 12 sie 2025, 12:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeśli cię uraziłem to sorry nie miałem takiego zamiaru ale to ty napisałes że nie ma kumatych ludzi w transporcie bo jeśli ktoś jest kumaty to ucieka do np VW. Dla mnie to znaczy że ci co są w transporcie to ludzie niekumaci. Każdy jest inny i każdy ma swoje życie i nic mi do tego nie mam zamiaru oceniać ale jednak nie jest problemem dla kumatego kierowcy ułożyć sobie zawód tak aby mieć czas na rodzinę hobby i zarabiać pieniądze jakie w Polsce są nieosiągalne. A jeśli chce to w tych dniach wolnych nadal może sobie dorabiać na jdg. Bo ma na to nie tylko kilka godzin po pracy

Post Wysłano: 12 sie 2025, 12:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeśli cię uraziłem to sorry nie miałem takiego zamiaru ale to ty napisałes że nie ma kumatych ludzi w transporcie bo jeśli ktoś jest kumaty to ucieka do np VW. Dla mnie to znaczy że ci co są w transporcie to ludzie niekumaci. Każdy jest inny i każdy ma swoje życie i nic mi do tego nie mam zamiaru oceniać ale jednak nie jest problemem dla kumatego kierowcy ułożyć sobie zawód tak aby mieć czas na rodzinę hobby i zarabiać pieniądze jakie w Polsce są nieosiągalne. A jeśli chce to w tych dniach wolnych nadal może sobie dorabiać na jdg. Bo ma na to nie tylko kilka godzin po pracy
Bo na każdym kroku piszecie o tych, że nie ma kumatych ludzi. Tak jest ich coraz mniej i tak coraz wiecej rozgarniętych pierdzili tą robotę. Tylko tyle. Nie napisałem typowo, że wcale ich nie ma. Kumatych i chętnych do pracy coraz mniej bo jak nie przed emeryturą to zmienili swoje plany życiowe jak ja czy Kamil. Proste. Fajnie, że macie dobrze płatną pracę, sprawia Wam to przyjemność co robicie, ale zauważcie, że nie każda firma taka jest. Znaczna część firm jest przeciętna w ogólnym tego słowa znaczeniu.

Strona 3562 z 3602 [ Posty: 72040 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13560 3561 3562 3563 35643602 Następna