co do ważenia pojazdów
1. miejsce do ważenia musi spełniać następujące warunki: pochyłość na długości do 2% i na szerokości do 5%.
kiedyś gdy pracowałem w budownictwie drogowym, gdy złapali moje jedno auto, wysłałem geodetów, aby pomierzyli to miejsce ważenia, było OK i nie mogłem zakwestionować.
2. waga może być całościowa
3. może być najazdowa umieszczona w specjalnym wyżłobieniu zapewniając wypoziomowanie
4. może być umieszczona na podłożu, jednak muszą być zastosowane maty poziomujące obejmujące wszystkie osie ważonego zespołu pojazdów
5. po ważeniu kierowca dostaje do podpisania protokół kontroli na którym kierowca może wnieść swoje uwagi.
co można zakwestionować?
płaskość terenu to raczej nie, ponieważ ważenie odbywa się w miejscach wyznaczonych wcześniej sprawdzonych.
jeżeli waga jest na podłożu i są maty można zakwestionować jeżeli maty nie obejmowały wszystkich osi.
jednak poza tym można w uwagach wpisać, że podczas ważenia pojazdu nastąpiło szarpnięcie, mógł zgasnąć silnik (celowo) i zażądać ponownego zważenia.
w wypadku odmowy jest to wystarczające, aby zakwestionować wynik ważenia.
tutaj na czerwono uwaga napisane przez jednego z moich kierowców, a jeżeli ktoś jest zainteresowany jak w takim wypadku postępować odsyłam do radcy prawnego
Stowarzyszenia Przewoźników Drogowych Dolny Śląsk