Strona 3591 z 3596 [ Posty: 71912 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13589 3590 3591 3592 35933596 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 sty 2026, 16:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

co do ważenia pojazdów

1. miejsce do ważenia musi spełniać następujące warunki: pochyłość na długości do 2% i na szerokości do 5%.
kiedyś gdy pracowałem w budownictwie drogowym, gdy złapali moje jedno auto, wysłałem geodetów, aby pomierzyli to miejsce ważenia, było OK i nie mogłem zakwestionować.
Obrazek

2. waga może być całościowa
Obrazek

3. może być najazdowa umieszczona w specjalnym wyżłobieniu zapewniając wypoziomowanie
Obrazek

4. może być umieszczona na podłożu, jednak muszą być zastosowane maty poziomujące obejmujące wszystkie osie ważonego zespołu pojazdów
Obrazek

5. po ważeniu kierowca dostaje do podpisania protokół kontroli na którym kierowca może wnieść swoje uwagi.
Obrazek

co można zakwestionować?
płaskość terenu to raczej nie, ponieważ ważenie odbywa się w miejscach wyznaczonych wcześniej sprawdzonych.
jeżeli waga jest na podłożu i są maty można zakwestionować jeżeli maty nie obejmowały wszystkich osi.
jednak poza tym można w uwagach wpisać, że podczas ważenia pojazdu nastąpiło szarpnięcie, mógł zgasnąć silnik (celowo) i zażądać ponownego zważenia.
w wypadku odmowy jest to wystarczające, aby zakwestionować wynik ważenia.
tutaj na czerwono uwaga napisane przez jednego z moich kierowców, a jeżeli ktoś jest zainteresowany jak w takim wypadku postępować odsyłam do radcy prawnego
Stowarzyszenia Przewoźników Drogowych Dolny Śląsk

Obrazek

Post Wysłano: 18 sty 2026, 17:52

Użytkownik

Użytkownik

Po ważeniu inspektor pyta, czy chce się ponownego ważenia. Później bierze ten korzystniejszy wynik.

Post Wysłano: 18 sty 2026, 18:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Toyota Corolla

Mój ojciec 20+ lat temu jeździł z masą w pobliskiej otaczarni. Dostarczali towar na remont lokalnego kawałka drogi krajowej, łącznie z parkingami. Pewnego razu przyszła informacja że na jednym z parkingów będzie punkt ważenia pojazdów. Tylko jakoś tak asfaltu nie udało się równo wylać i z punktu nic nie wyszło :lol:
Ja osobiście nigdy w mojej dwudziestoletniej "karierze" nie byłem na drodze ważony.

Post Wysłano: 18 sty 2026, 19:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Tylko jakoś tak asfaltu nie udało się równo wylać i z punktu nic nie wyszło :lol:...
dawno temu gdy mieszkaliśmy z żoną w wynajętym pokoju, ściana szczytowa ciągnęła wilgoć.
sąsiad z dołu, który jeździł Kamazem w jakieś firmie chyba budownictwa drogowego, zrobił wykop przy tej ścianie i zamiast izolować, przyjechał wywrotką z asfaltem i zalał nim ten wykop.

Post Wysłano: 18 sty 2026, 19:43

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: BMW E70 4.8i

No dobra - a jak to w końcu jest z tolerancją? Ile ona wynosi ? Czy nic nie wynosi. Albo ja jestem ślepy albo nic takiego nie znalazłem jeśli chodzi o przepisy. Jedni mówią 2% inni 5 a jeszcze inni 10 (w to akurat ciężko mi uwierzyć)
Nawiązując do Cyryla wypowiedzi i screena który zamieścił - 200kg i 2 % - jak to rozumieć ?

Post Wysłano: 18 sty 2026, 20:04

Użytkownik

Użytkownik

Tolerancja 2% ale tylko przy ważeniu na drodze . Na przykład na terenie Rejonu dróg lub firmy nie ma tolerancji.
Czyli 40.8 t MC a osie w zależności od dopuszczalnego nacisku .Ostatnio raczej nikt nie zwraca bardzo uwagi na na przegięcie 300-500 kg na os jeśli nie jest przekroczone 40 t.

Post Wysłano: 18 sty 2026, 20:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

Cytuj:
"Mijamy się" gdzieś na robocie? Zawsze myślałem, że firma raczej z tych mało kojarzonych, a tu proszę. :D
Bujam się po okolicy takim
Obrazek
Albo czerwonym Volvim :lol: i costam działamy dźwigami, oglądam jak tam Adam od was walczy na robotach :D

Post Wysłano: 18 sty 2026, 22:45

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Albo czerwonym Volvim :lol: i costam działamy dźwigami, oglądam jak tam Adam od was walczy na robotach :D
Gdzie Adam to wrzuca?
Cytuj:
Ja osobiście nigdy w mojej dwudziestoletniej "karierze" nie byłem na drodze ważony.
Nie polecam, pierwsze ważenie i problem, a przerzucone o całe 800 kg na DMC i przez to niestety też na osi. 2 kary administracyjne, 3h pisania papierów na drodze. Szybko robota w piąteczek.
Tolerancja 2%, co ważenie to inny wynik.

Post Wysłano: 18 sty 2026, 23:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
"Mijamy się" gdzieś na robocie? Zawsze myślałem, że firma raczej z tych mało kojarzonych, a tu proszę. :D
Bujam się po okolicy takim
Obrazek
Piękne 👍👍

Post Wysłano: 18 sty 2026, 23:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Nawiązując do Cyryla wypowiedzi i screena który zamieścił - 200kg i 2 % - jak to rozumieć ?
to nie tak:
nacisk na oś zależy od drogi
- droga wojewódzka E-15b
Obrazek
- droga wojewódzka o zwiększonym nacisku na oś E-15e
Obrazek
- droga krajowa E-15a
Obrazek
- droga krajowa o zwiększonym nacisku na oś E-15f
Obrazek
- autostrada i droga ekspresowa E-15c i E-15d
Obrazek
tutaj chyba coś ostanio mogło się zmienić, ale nie jestem już w temacie.

natomiast to ważenie było na przejściu granicznym w Olszynie na stałej wadze i tak jak wspomniał kolega Chodko, tam nie było tolerancji.
a jeszcze to było w 2003 roku, więc droga na Olszynę była zwykłą krajówką, no może niezwykła, bo nazywano ją najdłuższymi schodami na świecie.

Post Wysłano: 19 sty 2026, 1:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: osobowy

Ktoś wie w której ustawie jest definicja ładunku sypkiego? Bo miałem pewien przypadek z przekroczeniem nacisku na oś gdzie inspektor uznał iż towar, który był przewożony luzem to nie materiał sypki i przepis o nie karaniu za naciski nie ma zastosowania. Całościowa waga była ok, 39t z groszami.

Post Wysłano: 19 sty 2026, 6:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Toyota Corolla

Cytuj:
Cytuj:
...Nawiązując do Cyryla wypowiedzi i screena który zamieścił - 200kg i 2 % - jak to rozumieć ?
to nie tak:
nacisk na oś zależy od drogi
- droga wojewódzka E-15b
Obrazek
- droga wojewódzka o zwiększonym nacisku na oś E-15e
Obrazek
- droga krajowa E-15a
Obrazek
- droga krajowa o zwiększonym nacisku na oś E-15f
Obrazek
- autostrada i droga ekspresowa E-15c i E-15d
Obrazek
tutaj chyba coś ostanio mogło się zmienić, ale nie jestem już w temacie.

natomiast to ważenie było na przejściu granicznym w Olszynie na stałej wadze i tak jak wspomniał kolega Chodko, tam nie było tolerancji.
a jeszcze to było w 2003 roku, więc droga na Olszynę była zwykłą krajówką, no może niezwykła, bo nazywano ją najdłuższymi schodami na świecie.
Kilka lat temu weszły zmiany i na drogach niższej kategorii niż drogi krajowe nacisk na oś ciągnącą został podniesiony, nie pamiętam teraz tylko czy na 10 czy na 11,5 tony.

Post Wysłano: 19 sty 2026, 8:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

dzięki za zdopingowanie mnie do poszukania, teraz pogrzebałem w przepisach i w Dz. U. 2021 poz. 54 USTAWA z dnia 18 grudnia 2020r. o zmianie ustawy o drogach publicznych oraz niektórych innych ustaw jest:

Zasadą jest dopuszczenie ruchu pojazdów o dopuszczalnym nacisku pojedynczej osi napędowej do 11,5t. Zasada obowiązuje na wszystkich drogach publicznych z wyjątkiem dróg gruntowych gdzie taki nacisk nie może przekroczyć 8t.

W ustawie przewidziano, że samorządy będą mogły wprowadzać ograniczenia w ruchu pojazdów ciężkich po spełnieniu ustawowo określonych przesłanek. Wprowadzenie albo ustanowienie zakazu będzie dopuszczalne na drogach publicznych lub ich odcinkach, których parametry techniczne lub stan techniczny konstrukcji nawierzchni jezdni nie są dostosowane do ruchu pojazdów o dopuszczalnym nacisku pojedynczej osi napędowej powyżej 10 t albo powyżej 8 t. Będzie to dotyczyło dróg przebiegających przez obszar na którym znajduje się forma ochrony przyrody, wyjście ze żłobka, z przedszkola lub ze szkoły, zabytek nieruchomy, teren intensywnej zabudowy mieszkaniowej, uzdrowisko, obszar górniczy.

to weszło w życie 13 marca 2021r.

Post Wysłano: 19 sty 2026, 9:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: brak

O naciskach na napęd była aferka i można było ubiegać się o zwrot niesłusznie nałożonych mandatów.
Cytuj:
przepis o nie karaniu za naciski nie ma zastosowania
Jaki to przepis?

PRD nie daje wyjątku dla żadnego rodzaju normatywnego transportu

Post Wysłano: 19 sty 2026, 10:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
O naciskach na napęd była aferka i można było ubiegać się o zwrot niesłusznie nałożonych mandatów.
Cytuj:
przepis o nie karaniu za naciski nie ma zastosowania
Jaki to przepis?

PRD nie daje wyjątku dla żadnego rodzaju normatywnego transportu
Ustawa o drogach publicznych, art. 41d, punkt 11:

11.  Nie wszczyna się postępowania w sprawie nałożenia kary pieniężnej, o której mowa w ust. 1, wobec podmiotu wykonującego przejazd, a postępowanie wszczęte w tej sprawie umarza się, jeżeli rzeczywista masa całkowita pojazdu lub zespołu pojazdów nie przekracza dopuszczalnej wielkości, a przekroczenie dotyczy wyłącznie nacisku pojedynczej osi napędowej do 11,5 t w przypadku przewozu przez ten pojazd ładunków sypkich oraz drewna.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 4/art-41-d

No ale według inspektora złomu luzem to nie dotyczy, co z tego, że się przemieszcza po naczepie... W momencie kontroli na napędzie było chyba 15t.

Post Wysłano: 19 sty 2026, 11:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Na stronie GITD już nie ma tych wytycznych jednak:

"Wytyczne definiują „ładunek sypki” jako materiał poddany procesom przewozu, składający się z drobnych, suchych, niespojonych cząstek, zdolnych do przesypywania się. Przykłady obejmują ryż, cukier, mąkę, a także trociny, zrębki drzewne i wiele innych. W przypadku „drewna”, istotne jest zrozumienie, że surowiec ten obejmuje zarówno drewno wielkowymiarowe, jak i drobnicę, wykluczając jednocześnie wyroby drewniane uzyskane w wyniku przetwarzania przemysłowego."

https://transtica.pl/2022/01/23/wyjasni ... lifikacje/

Post Wysłano: 19 sty 2026, 11:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No czyli w sumie niezbyt konkretna definicja, szczególnie to "wiele innych"... Albo niech wszystko ładowane luzem będzie traktowane jako sypkie albo niech zrobią konkretną listę towarów, które są uważane za sypkie i by była jasna sprawa. Jakieś chyba odwołanie od tego poszło, jak się dowiem na jaki etapie sprawa jest to dam znać. Ale generalnie to szkoda gadać

Post Wysłano: 19 sty 2026, 12:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
wszystko ładowane luzem będzie traktowane jako sypkie
To już by prowadziło do szeregu nadużyć :-D

"drobnych, suchych, niespojonych cząstek, zdolnych do przesypywania się" - to stwierdzenie zdecydowanie odrzuca złom z katalogu :D

Post Wysłano: 19 sty 2026, 13:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No tylko powiedz mi jak zabezpieczyć przed przemieszczeniem 23t rozruszników wrzuconych luzem? Spinać pasami czy łańcuchami? A może maty podłożyć pod każdy jeden :?

Post Wysłano: 19 sty 2026, 13:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie wrzucać luzem :]

Strona 3591 z 3596 [ Posty: 71912 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13589 3590 3591 3592 35933596 Następna