Cytuj:
Jak wypada porównanie amerykańskich trucków do amerykańskiej wersji Volvo? Pytam o trucki mniej więcej z tego samego okresu produkcji.
Miałem okazję przejechać się ośmioma europejskimi ciężarówkami dla TVN Turbo i, szczerze mówiąc, byłem pozytywnie zaskoczony komfortem i jakością wykończenia tych pojazdów.
Powiedziałbym tak: Klasyki takie jak KW T600/T660/T800/W900, czy Peterbilt 377/379 to jakiś żart. Dobrze wyglądają na plakacie, ale z punktu widzenia kierowcy, ergonomii, to jakieś średniowiecze. Ja jeździłem Kenworthami przez niemal 20 lat, ale jak pierwszy raz przejechałem się Volvo, nawet nie chciałem już spojrzeć w stronę Kenworthów.
Teraz sytuacja jest trochę inna, Kenworthy i Peterbilty nowej generacji są nowoczesne i ergonomiczne. Takie modele jak KW T680. W990, Czy Pete 579 i 589 są naprawdę na światowym poziomie i sprzedają się bardzo dobrze. Ale model KW W900 ciągle jeszcze jest produkowany...
Podsumowując, z punktu widzenia kierowcy powiedziałbym, że europejskie mają nieznaczną przewagę, ale gdy czekamy na ładunek, kręcimy przerwę, czy śpimy, to amerykańskie wygrywają bez dwóch zdań.
Tu filmy z programu Na Osi:
https://www.youtube.com/watch?v=HtigJKq ... g8EtthS0m2