Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 20 mar 2011, 19:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Planuje remont samochodu ciężarowego (Star 200) ale nie bardzo wiem jak się zabrać do zdjęcia i wymiany kabiny oraz jak wyciągnąć silnik...Może ktoś z was podzieli się doświadczeniami? Szukałem na forum, w google i na youtubie ale nic nie znalazłem. Przyznam szczerze nigdy tego nie robiłem i nie wiem od czego zacząć...Jak będe miał kabine i silnik na ziemi to można powiedzieć że będe w domu.
Jakby mi kto poradził, czym wyciągnąć jak zaczepić, na co uważać, o czym nie zapomnieć, czego przy okazji nie uszkodzić. Może ktoś z was pracował w jakieś firmie gdzie się robiło remonty takich aut, albo sam zdejmował kabine, wyciągał silnik a później montował? Ciężka jest taka sama kabina? Jak ją później umieścić na miejscu, nie pogiąć itp? jak wyjechać z silnikiem itp? Dziekuje z góry za wszystkie rady i pomoc...

Post Wysłano: 20 mar 2011, 20:03

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Na tym forum 95% userów (razem ze mną) to pokolenie które kabiny ze stara nie zdejmowało, więc szczegółowych porad raczej Ci nie udzielimy.

Ale ja np. Starami i Jelonami trochę jeździłem i wiem, że jak do tego podejść to to proste w budowie jest (ale w złożeniu silnika, luzy zaworowe pompy itp polecam usługi fachowca) i napewno dasz radę.
Do zdjęcia kabiny potrzebny będzie wózek widłowy lub jakiś inny mechanizm który ją podniesie. Ważyć będzie ok 1 tonkę.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 20 mar 2011, 20:09

Użytkownik

Użytkownik

Jak będe miał już graty osobno na ziemi to już mój problem, w końcu to nie Scania, elektryk itp wszystko do ogarniecia...ale chce to sciągnąć i dobrze by było jakby te 5% podzieliło się doświadczeniami. Ale dzięki...

Post Wysłano: 20 mar 2011, 22:29

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

silniki w starkach wyjmowało się z przodu - maja takie szyny(prowadnice) i da się wyciągnąć.

Post Wysłano: 21 mar 2011, 11:22

Użytkownik

Użytkownik

Konstrukcja Stara jest dość prosta, zam chyba ze 3 razy wyciągałem silnik, pomagałem przy zdejmowaniu kabiny, te akurat czynności są dość proste, jak masz warunki do takich prac to się da je wykonać. Jeśli chodzi o sam silnik to również nie powinno stanowić wielce problemu. Do tej pory sporo jest części zamiennych do silnika i nie ma problemu z dostępem do nich. Jednak najważniejsza jest weryfikacja silnika, co jest zużyte, a co ewentualnie nadaje się do dalszej eksploatacji. Zwrócić uwagę należy na stan głowic ich szczelność. Układ korbowo-tłokowy (stopień zużycia wału głównego, panewek głównych i korbowych) Przedsięwzięcie dość spore i wymagające nakładu finansowego, ale do zrealizowania. Sam kiedyś Stara prawie rozebrałem do malowania (nie zdejmując kabiny) miałem na to czas, a efekt był więcej niż zamierzony, miałem nawet zdjęcia porobione, które mi oczywiście później gdzieś wsiąkły. O ile pamiętam możesz rozpocząć na dwa sposoby:
1. Zdjąć kabinę, co pozwoli ci na swobodny dostęp do silnika.
2. Wyjąć silnik i zabrać się do zdjęcia kabiny.
Oczywiście skoro kabina ma iść do wymiany to Ja osobiście bym zaczął od zdjęcia kabiny (najwięcej będzie zabawy z odłączeniem elektryki) skoro masz elektryka to już jesteś prawie w domu. O rozłączaniu silnika nie będę pisał bo ta czynność jest śmiesznie prosta dla mechanika, tym bardziej, że jak będzie już na samej ramie to ten "wyczyn" staje się pestką.
Musisz określić co Ciebie ogranicza pod pojęciem remontu tego Stara i jaki to jest ten Star, bo wersji trochę było.

Post Wysłano: 21 mar 2011, 18:51

Użytkownik

Użytkownik

Kolego ten star to zwykła dwusetka. Co do odłączenia silnika od skrzyni, ramy, elektrykę to zero problemów. W zasadzie zastanawia mnie sama operacja dźwignięcia kabiny i ewentualnie w ilu punktach jest przykręcona żebym czegoś nie pominął. Jak to dźwignąć, jak to postawić, jak zaczepić, czym ewentualnie podnieść, wózek widłowy czy jakiś tur, na czym postawić, czego nie uszkodzić itp. Jeżeli chodzi o silnik to ktoś już napisał ,że można wyjechać z nim do przodu...jak? Normalnie wyciągałem silnik w osobówce np. Passat ale tam wjazd do garażu, bloczek na belke i spokojnie wyciągnąć i opuścić a w star treku? czym to dźwignąć i jak później wsadzić....? Dzięki kolego///

Post Wysłano: 21 mar 2011, 20:48

Użytkownik

Użytkownik

Witam kabinę masz przykręconą w czterech miejscach do ramy dwie śruby z przodu kabiny i dwie z tyłu kabiny .W firmie której pracowałem mieliśmy specjalny tzw.trawers do podnoszenia kabiny otwierało się drzwi i zaczepiało o górne nadproże możesz też użyć holu sztywnego do zdjęcia kabiny najlepszy do tego byłby dźwig ewentualnie suwnica .Po zdjęciu kabiny masz swobodny dostęp do silnika pozdrawiam.

Post Wysłano: 21 mar 2011, 21:45

Użytkownik

Użytkownik

Tu jak kolega podpowiedział, można też użyć pasów, podnośnik nic ci nie da, jak pozbędziesz się kabiny to z silnikiem już sobie poradzisz. Jak zobaczysz jak tam rozwiązano to sam się uśmiejesz.

Post Wysłano: 21 mar 2011, 23:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Załatw sobie jakiś HDS ja tak w actrosie zdejmowałem i dał rade.

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Post Wysłano: 22 mar 2011, 0:10

Użytkownik

Użytkownik

Tak myślałem żeby drzwi odworzyć i tak zaczepić tylko zastanawiało mnie czy nic w ten sposób nie uszkodze, czy szyba przednia czasem nie wypadnie :shock: ...w końcu to kabina stara. Dobrze dziękuje chłopaki, jak by ktos miał jeszcze uwagi to z chęcia się zapoznam. Swoją drogą tylko cztery śruby.... to dlatego chyba przy wypadkach tak łatwo wyrywało kabine z nich :(

Post Wysłano: 22 mar 2011, 11:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Ja bym tak nie zaczepiał, słupki mogę być przegnite i wszystko ci się złoży. Lepiej zaczepić kabinę od dołu za tunel silnika. Można by jakimś dużym wózkiem widłowym spróbować z długimi widłami.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 22 mar 2011, 12:28

Użytkownik

Użytkownik

Skoro kabina idzie do wymiany to chyba przy demontażu to wielkiego znaczenia nie ma, wszystko zobaczysz w trakcie demontażu, ale suwnica lub HDS byłby najbardziej pożądanym urządzeniem przy tej operacji. Na podstawie demontażu starej kabiny będziesz miał opracowany plan na montaż nowej kabiny.

Post Wysłano: 22 mar 2011, 16:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Nie doczytałem że kabina idzie do wymiany.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]