Witam!
Mam małe pytanko odnośnie założenia własnej firmy transportowej. Za jakiś rok, góra dwa bede własnie nad tym myślał lecz nie wiem czy to ma sens. Posiadam na dzień dzisiejszy mniej więcej 200tyś zł. Czy z tych funduszy starczy na start z własną działalnościa? Mam zamiar kupić zestaw do 100tyś zł, tzn ciągnik mniej więcej do 70tyś na początek (co proponujecie?) i naczepe firanke do 30tys powinienem znleźć.
Czy to co mi zostanie czyli mniej więcej 100tys zł starczy na start i paliwo na 3 miesiące z góry? Bo niestety pieniądze z faktur wpływają dopiero po 3 miechach więc zapas gotówki chociażby na ON powinienem mieć.. No i oczywiście wszystkie opłaty i zarejestrowanie oraz ubezpieczenie auta.
Zastanawiam się czy najpierw iść do firmy i porobić pare lat żeby się ze wszystkim zapoznać czy też od razu iść na swoje, bo jeżeli mam kapitał to po co pracować dla kogoś.. No chyba że się myle
Ucze się jako technik ekonomista, więc na początku sam uporam się ze wszystkimi papierami, tj amortyzacja środka trwałego itp bo zatrudnianie księgowego też niesie za sobą dodatkowe koszty..
Mam nadzieję że mogę liczyć na waszą pomoc
Pozdrawiam!