Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: MAN

Witam :)

Jak w temacie. Konkretnie chodzi mi o przejście D-CH ( Bietingen / Thayngen ). Przejście to znajduje się przy końcu Autostrady A 81 następnie przechodzi w landówkę B34.
Jutro ładuję w D i jadę na dwa rozładunki (F oraz CH)
W poniedziałek w miejscowości Thayngen mam 2-gi rozładunek, więc chcę przejechać przejściem granicznym koło tej miejscowości ( najbliżej ). Nie znam przejścia, więc nie wiem czy będę mógł tamtędy przejechać zestawem.
Przeglądam mapę i nie bardzo chce mnie tamtędy "puścić" zarówno AutoMapa jak i Map&Guide v.16 z 2010r.

W związku z powyższym mam pytanie :

Czy ktoś z Was jechał tym przejściem sam.ciężarowym (Thayngen-Bietingen)???

Na innych Forach wymieniają to przejście, że niby można tamtędy przejechać lecz chcę się upewnić.

Znalazłem w necie wykaz wszystkich przejść w Unii, przejście graniczne, o którym mowa jest wymienione na str 11 tegoż dokumentu, wiec się zastanawiam :(

Jeżeli jesteście zainteresowani takim wykazem podaję linka :

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 084:EN:PDF

Za wszelkie dobre rady - dziękuję :)

Pozdrawiam :)

Uriah Heep - Sunrise

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MP 3

mysle ze spokojnie powinienes przejechac. Mysmy wlasnie tam przekraczali granice i potem od razu na schaftchausen jechali. nie pamietam jak juz to bylo dokldnie ale byly dwie granice mala i duza (tak to nazywalismy) i spokojnie przejezdzalismy w tamtych rejonach

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
mysle ze spokojnie powinienes przejechac. Mysmy wlasnie tam przekraczali granice i potem od razu na schaftchausen jechali. nie pamietam jak juz to bylo dokldnie ale byly dwie granice mala i duza (tak to nazywalismy) i spokojnie przejezdzalismy w tamtych rejonach
Dzięki za odpowiedź, w poniedziałek sprawdzę osobiście, gdybym miał tam problem to pozostanie mi Waldhshut-Tiengen lub Konstanz , na tych przejściach już parę razy przekraczałem granicę więc wiem, że tam nie będzie problemów. Zresztą jak piszesz, że Wy przejechaliście wiec i ja nie powinienem mieć problemów. Po rozładunku jak wjade ponownie do Niemiec napiszę.

Być może, ktoś kiedyś skorzysta z podpowiedzi. :)

Dzięki Pozdrawiam

Uriah Heep - Sunrise

Użytkownik

Użytkownik

GG: 19905821
Samochód: ---

Przez Thayngen spokojnie przelecisz i to jest najlepsze przejście graniczne przez jakie miałem okazje tam przejeżdżać od Niemieckiej strony . Waldshut ? Nie polecam , parking mały , wszyscy parkują przy drodze , bajzel jakich mało . W Thayngen papiery max 30 minut po jednej i drugiej stronie , także porównując do Tiengen to niebo , a ziemia . :) . I jak po 19 zamkną granicę i kolejka do parkingu już będzie ustawiaj się na lewy pas :). Szybciej wjedziesz na parking z rana .

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Panowie.

Dzięki za wszystkie rady :)

Okazuje się, że już tym przejściem jechałem !!! :), lecz jak pamięć zawodzi ( starość nie radość ;) ), to lepiej zapytać ;). Faktem jest, że było to jakieś 7 lat temu, i wjeżdżałem od Szwajcarii. Rzadko ostatnio na Szwajcarię jeżdżę.
Faktycznie przejście jest duże , parkingi są "pojemne" . Dobrze dedukowałem, że musi być to przejście w miarę dobre i bezproblemowe, gdyż od strony Niemiec kończy się tam Autostrada A81. Zatem nie mogłoby być inaczej ;).

Jeszcze raz wielkie dzięki za wskazówki.

Pozdrawiam

Uriah Heep - Sunrise

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

przez to przejście jeździłem wielokrotnie, jednak po pewnym czasie zrezygnowałem na rzecz przejścia równoległego obok o nazwie Neuhaus/Bargen.

jakieś 40km przed końcem A81 zjeżdżasz na A864 i potem na B27.
jest to malutkie przejście gdzie od budynku niemieckiego do szwajcarskiego jest około 1km zjazdu. przejściem tym mogą przejeżdżać wszystkie auta ciężarowe włącznie.
dlaczego zrezygnowałem z Bietingen/Thayngen? dość duży ruch, szczególnie rano kiedy uzbiera się przez noc sporo aut. w Neuhaus/Bargen zawsze jesteś pierwszy, wyjątkowo drugi. najwięcej aut jakie widziałem na tym przejściu to 3 łącznie z osobówkami. czasami przed Bietingen staje BAG, przed Neuhaus nigdy. dodam że obsługa szwajcarska celnicy/grenzschutze byli w Thaynegn niezbyt sympatyczni.

jednak moje informacje są z przed ponad 10lat.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cyrylu ;) na przejście wjechałem ok. godz. 13.30 więc było wszystko normalnie. O BAG nie martwię się w dawnym RFN ( wszystko mam OK ), są normalnymi ludźmi ( gorzej jest w dawnym DDR - są nieprzewidywalni ).
Grenzschutze oraz zolle zarówno niemieccy i szwajcarscy nawet przyjemni, nie miałem z nimi problemów.
Ba przy wyjeździe ( w okienku gdy byłem płacić za kilometry )Szwajcar nie zrobił mi problemów gdy stwierdził, że pomyliłem się i wyszło na to iż miałem na druku wpisany zły stan licznika z kilometrami. Kazał poprawić , złożyć podpis. Powiedziałem mu, ze tak to jest jak człowiek pomiesza okulary, oczywiści pokazałem mu CMR z rozładunku i powiedziałem, ze nie mogłem przejechać więcej km, bo czas by nie pasował. Może podszedł do tego ze zrozumieniem, bo był starszy i mówiłem z nim w języku niemieckim ( umiałem się wytłumaczyć - nie stękałem ).
Niemniej dzięki za podpowiedź, jak kiedyś będę jechał na Szwajcarię pojadę na wskazane przez Ciebie przejście, o ile nic się nie zmieniło i nie wprowadzili ograniczeń tonażowych.

Pozdrawiam

Uriah Heep - Sunrise

Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]