Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 mar 2010, 18:22

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam. Mam taki problem. Chciałbym kupić ciężarówkę w Niemczech. Mógłby mi ktoś powiedzieć jakie dokumenty potrzebuję aby ją bezpiecznie przyprowadzić do kraju. Dokładniej mam na myśli jakieś niemieckie winiety, ubezpieczenie pojazdu niemieckie czy coś w tym stylu. Jeszcze chciałbym wziąć ze sobą syna który ma 15 lat. Jakie potrzebuje on dokumenty aby się policja w razie kontroli nie przyczepiła? Proszę się nie śmiać ponieważ nie jestem w ogóle w temacie. Liczę na waszą pomoc.

Post Wysłano: 17 mar 2010, 18:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Brief, faktura lub umowa kupna sprzedaży, ubezpieczenie, tablice na przyjazd do PL z zółtym paskiem. Nie wiem gdzie będziesz kupował te auto, ale jeśli będzie to jakieś "zagłębie" sprzedaży aut, to nie ma siły żebyś polaka tam nie spotkał, wszystko CI wytłumaczą gdzie i co załatwisz, ale z tym nie ma większego problemu. Dla auta powyżej DMC 12ton potrzeba mauta na autostrady, zależnego on liczby osi i normy EURO, którego kupisz na każdej większej stacji benzynowej. Syn najlepiej jak by miał dowód osobisty lub paszport, w innym wypadku w razie kontroli mogą być problemy.

Post Wysłano: 20 mar 2010, 11:10

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8161983

mikas94 pamiętaj żeby niemiecki dowód rejestracyjny nie miał uciętego rogu bo inaczej jest nieważny. Dowód ten powinien mieć pieczątkę lub naklejkę ze jest wymeldowany z terytorium Niemiec jest to o tyle ważne że bez tego auta nie zarejestrujesz. Myślę, że na pewno masz jakiegoś kumpla który załatwił sobie auto z Niemiec więc dobrze by było jakbyś zobaczył jeszcze w Polsce jak wyglądają tamtejsze BRIEFy.

Aha pamiętaj że żółte tablice są ważne na 3 dni natomiast czerwone na tyle ile jesteś w stanie zapłacić przy ich wyrabianiu max chyba 1 rok. Po wjeździe do PL musisz wykupić polskie ubezpieczenie, bo to z tablic działła tylko na terytorium DE.Musisz wiedzieć, że zatrzymując się na postojach z takimi tablicami jesteś pierwszy w kolejce do kontroli przez Polizai.

Post Wysłano: 21 mar 2010, 10:02

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Dzięki wam bardzo za pomoc.

Strona 1 z 1 [ Posty: 4 ]