Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 lip 2025, 10:16

Użytkownik

Użytkownik

Witam,
W najbliższym czasie planuję rozpocząć w jednym terminie kurs na C+E oraz na Kwalifikację wstępną przyspieszoną. Przed rozpoczęciem jednego i drugiego kursu chcę wykonać potrzebne badania w jednym terminie aby później nie latać drugi raz. Znajoma urzędniczka powiedziała mi, że badania na C+E mogę wykonać przed rozpoczęciem kursu ale na KWP już nie bo badania powinienem wykonać pomiędzy dniem rozpoczęcia kursu a dniem wydania świadectwa kwalifikacji. Wydaje mi się to trochę dziwne bo rozpocznę kurs i nie przejdę badań i co wtedy. Czy rzeczywiście jest tak jak ona mówi ? Czy mogę spokojnie robić badania na KWP przed rozpoczęciem kursu ? A Wy kiedy robiliście te badania do KWP przed kursem czy w trakcie jego trwania ?

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 30 lip 2025, 19:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

1. w większości OSK możesz zrobić badania, bo tam jest lekarz czy psycholog.
2. prawo jazdy jest na 15 lat, więc jak zrobisz powiedzmy dzisiaj (30.07.2025), to będziesz miał ważne do 30.07.2040 roku.
3. 5 lat po KW musisz zrobić Szkolenie Okresowe i badania, więc jak dzisiaj zrobisz badania, to kod 95 w prawo jeździe będziesz miał do 30.07.2030
4. gdy zrobisz badania przed dniem wydania powiedzmy 1.10.2025, to kod 95 będziesz miał dwa miesiące dłużej.
5. żeby rozpocząć KW musisz mieć PKZ, który wyrabiasz na podstawie badań na prawo jazdy.
6. na zaświadczeniu lekarskim na prawo zjazdy musi być podany artykuł z Ustawy o Kierujących Pojazdami, natomiast na zaświadczeniu na KW musi być artykuł z Ustawy o Transporcie Drogowym.
7. jeżeli masz zaprzyjaźniony gabinet medycyny pracy, to będziesz miał jedno badanie (zakres jest ten sam), ale za jedną cenę możesz dostać (jak się uda) dwa zaświadczenia, ale z wcześniejszą datą.

Ustawa o Transporcie Drogowym Art. 39j 5:
"Pierwsze badanie lekarskie, o którym mowa w ust. 1, jest wykonywane przed dniem wydania świadectwa kwalifikacji zawodowej potwierdzającego ukończenie kwalifikacji wstępnej..."

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]