Strona 1242 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11240 1241 1242 1243 12443605 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 paź 2016, 8:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

My wesele mieliśmy na 90 osób i za wszystko sami placilismy, nie myśleliśmy nawet o tym czy się zwrócić a jednak... Nawet trochę nadwyżka była ;) ogólnie bardzo zadowoleni jesteśmy, impreza udana, bo aż do 7 rana balowalismy i wybawieni jakby nie na swoim weselu ;)

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Post Wysłano: 22 paź 2016, 9:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zacząłem zabawę z SDR, tylko teraz muszę jakąś lepszą antenę wyrzeźbić...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA/Opel Vectra B

Cytuj:
Cytuj:
Nie wiem czy sukces czy porażka, ale raczej można uznać jako sukces. Sala na weselicho zarezerwowana
I n kiedy termin? Ja półtora roku czekałem a dzisiaj właśnie tydzień jak jestem po weselichiu :D

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
22 wrzesień.
U nas rodzina duża także okolo 140 osób bedzie jak nie więcej. A sale mamy sprawdzoną i w sumie znajomego to nie odwali maniany z jakimś zarciem czy co.
Ociu też bylem w karczmie Człekówka niby taki dobre itp każdy sie zachwyca, a my po poprawinach na kfc, bo ani tu ani tu żadnego jedzenia nie było

Post Wysłano: 22 paź 2016, 13:06

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Jak wyżarliście pierwszego dnia, to na poprawiny nie bylo! Bo takie za bardzo żerte jesteście :) !

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 22 paź 2016, 13:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 11788624

Sobota + wędzenie + butelkowa pogoda = jest dobrze :)

Post Wysłano: 22 paź 2016, 13:32

Użytkownik

Użytkownik

Pilnuj wędzarni, zeby było co wyjąć :) .

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 22 paź 2016, 17:10

Użytkownik

Użytkownik

GG: 11788624

Wurka mać, wlasnie to jest najtrudniejsze w tym calym wedzeniu...

Post Wysłano: 22 paź 2016, 17:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Opel Insignia ST

Zbliża się termin wymiany oleju w osobówce, zastanawiam się nad Motulem, dużo dobrych opinii o nim słyszałem. Macie jakieś doświadczenia z tą marką?

Post Wysłano: 22 paź 2016, 18:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

Cytuj:
Zbliża się termin wymiany oleju w osobówce, zastanawiam się nad Motulem, dużo dobrych opinii o nim słyszałem. Macie jakieś doświadczenia z tą marką?
Nom, często podrabiany. A tak to olej jak olej, u brata przez 2 lata ostatnio jeździł nonstop 8100 x-cess 5W40 i było spoko. Generalnie z pewnego źródła możesz brać. Z resztą i tak się nawrócił na prawidłową drogę i ostatnio zalał Valvoline Synpower 5W40 - tak samo dobre, a trochę tańsze ( u siebie potrzebuję 7l na wymianę to zacząłem zwracać uwagę na cenę :mrgreen: ). Generalnie jedno i drugie to hipsterstwo olejowe, ot kaprys bo tak.

Post Wysłano: 22 paź 2016, 18:32

Cytuj:
Wlałem kiedyś motula 10w40 i wiesz co ? Nic się nie stało. Wlałem też kiedyś Castrola 10w40 i też się nic nie stało :lol: Mój dobry kumpel pracuje w hurtowni, gdzie dostarczają do sklepów w 90% olej silnikowy. I powiedział mi kiedyś, że przy wyborze oleju kieruj się tylko parametrami i ceną. Nie marką bo to wszystko jest na jedno kopyto robione. A te wszystkie formuły itd to pic na wodę.
Ja leje lotosa 10w40 tego szarego do turbo diesla od 4 lat i opel zadowolony XD

Post Wysłano: 22 paź 2016, 18:44

Użytkownik

Użytkownik

Ja leje do auta mobil 1. Do moto od lat biorę Castrola. W tym roku chciałem zmienić właśnie na motula, ale że niewiele teraz na moto latam, a olej i tak trzeba zmienić, to po co przepłacać.
Baza do wszystkich olejów jest taka sama, różnią się tylko ilością i rodzajem dodatków.
Od trzech dni walczę z zaziębieniem i słabo to idzie. Dzisiaj jako lekarstwo zastosuję Jacka Danielsa Honey.

Post Wysłano: 22 paź 2016, 18:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja muszę olej w Mondeo zmienić i wezmę Castrola. Touran go lubił to i Forda uraczę. Zaznajomiony warsztat oferuje w dobrej cenie z beczki z darmową wymianą. Nawet mają autoryzację, że to oryginał jest ;)

Post Wysłano: 22 paź 2016, 19:10

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Wlałem kiedyś motula 10w40 i wiesz co ? Nic się nie stało. Wlałem też kiedyś Castrola 10w40 i też się nic nie stało :lol: Mój dobry kumpel pracuje w hurtowni, gdzie dostarczają do sklepów w 90% olej silnikowy. I powiedział mi kiedyś, że przy wyborze oleju kieruj się tylko parametrami i ceną. Nie marką bo to wszystko jest na jedno kopyto robione. A te wszystkie formuły itd to pic na wodę.
Ja leje lotosa 10w40 tego szarego do turbo diesla od 4 lat i opel zadowolony XD
I tak dokładnie jest. Lać trzeba olej o takich parametrach jakie zaleca producent. A czy delikwent chce rzygnąć 30zl za litr, czy 100zl bo naoglądał sie reklam, albo nasluchal kolegow z pod bloku, cóż każdy ma swoj rozum. Tylko ze niektorzy zwyczajnie z niego nie korzystają, ale wolno im. W tym kraju głupota nie jest zakazana, choć powinna być.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 22 paź 2016, 19:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak czy siak wleję olej zalecany przez Fiata (syntetyk 5W30 do diesli), ale nie wiem czy tradycyjnie już wybrać Castrola czy może skusić się na Motula.

Post Wysłano: 22 paź 2016, 19:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Pierwsze i najważniejsze ściśle trzymać się normy producenta, szczególnie jak auto ma dpf, chyba, że umiesz dobrać olej pod konkretny silnik po parametrach i nie mówię tutaj o lepkości oleju. Co do marki to Liqui Moly robi świetne oliwy gdzie część jest na bazie poliestrów, ale czarnym koniem jest dla mnie Statoil, jak się wczytać w karty charakterystyk to parametrami wymiata. Większość olejów teraz wytwarza się w procesie hydrokrackingu i sprzedaje jako pełen syntetyk choć w zasadzie to powstaje z bazy mineralnej. Motula ze względu na popularność bym nie brał, bo podróży raz, cena dwa. Z popularnych marek Mobil ma bardzo dobre produkty, a Castrol to jest żur. Bardzo dużo oleju produkuje Fuchs na pierwsze zalanie w fabryce i leje w butelki OEM producentów, swoje produkty też ma bardzo ciekawe łącznie z olejami rajdowymi. Valvoline i Texaco trzymają wysoki poziom i co ciekawe nasz Lotos też (linia rafinacyjna zbudowana w ramach offsetu za F16).

Co kto lubi, ale ja bym brał dedykowanego pod markę Statoila, a unikał oleji longlife i energooszczędnych.
Do fiata oleje dedykowane ma Petronas i też jest to porządna marka.

Ostatnio zmieniony 22 paź 2016, 19:22 przez Rossi, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 22 paź 2016, 19:23

Użytkownik

Użytkownik

Bierz motula, przecież koledzy zachwalali.

Pewnie w warunkach laboratoryjnych pod blokiem zrobili silnikowi 1 000 000 km na Lotosie, i drugiemu identycznemu 1 000 000km na Motulu, przebadali układ korbowy i wyszło ze motul lepszy.
No chyba że głupoty gadają, a ty jesteś nawet głupszy niz oni bo w nie wierzysz.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 22 paź 2016, 19:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No akurat nie koledzy, a mechanik. I nie prowokuj, bo nudny jesteś. Pytam, bo są tu ludzie bardziej obeznani w olejach ode mnie (choćby Rossi).

Potrzebuję syntetyka 5W30 do diesla bez DPF (Bravo II 1,9 JTD). Różnica w cenie między Castrolem a Motulem to jakieś 30zł za pięć litrów oleju. Statoila da się kupić w hurtowni motoryzacyjnej, czy zostają tylko ich stacje paliw?

Post Wysłano: 22 paź 2016, 19:34

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: XF 105.460

Cytuj:
Valvoline i Texaco trzymają wysoki poziom
I właśnie dlatego, wzorem mojego byłego pracodawcy leję do ciężarówki i osobówki właśnie Texaco...

Post Wysłano: 22 paź 2016, 19:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Oni mają sieć dystrybucji przez hurtownie które się typowo olejami zajmują (bierzemy w takiej olej do ciężarówek właśnie Statoila). Na stacjach drogo, lepiej Internet.

Post Wysłano: 22 paź 2016, 19:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Właśnie sobie czytam o olejach i pojawiają się wypowiedzi, że po wymianie oleju X na Y silnik pracuje ciszej, albo że zaczął mniej palić. Prawda to czy bajka z uniwersytetu warsztatowego?

Strona 1242 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11240 1241 1242 1243 12443605 Następna