Regulamin forum

Zasady publikowania pojazdów:

1. Nazwa tematu musi zawierać nazwę pojazdu (np: Scania 124L Topline), dla dwóch samochodów identycznie (np: Scania 124L Topline, MAN TGA XLX).
2. Prezentujemy jedynie pojazdy z homologacją ciężarową i autobusy.
3. Opisujemy pojazd według wzoru:
Marka: -
Model: -
Rok produkcji: -
Przebieg: -
Wyposażenie: -
Zabudowa/Naczepa/Przyczepa: -
Obsługiwane kierunki: -
4. Opis samochodu może zawierać inne informacje, jednak podane w punkcie 3 są obowiązkowe.
5. Prezentacja samochodu musi posiadać minimum 3 zdjęcia opisywanego pojazdu.
6. Zdjęcia muszą być zamieszczone w formie miniaturki, która jednocześnie jest odnośnikiem do pełnowymiarowej fotografii.

Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]
Autor
Wiadomość
Tytuł: Volvo FH500 XL
Post Wysłano: 06 mar 2026, 20:41

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania S450

Marka: Volvo
Model: FH500 XL
Rok produkcji: 2024
Przebieg: 166 000
Wyposażenie: standard, TV, przetwornica.
Naczepa: firanka, chłodnia
Obsługiwane kierunki: cała EU

Otóż nadszedł czas, że musiałem pożegnać się ze Scanią. Do samego końca sprawowała się idealnie, zdałem ją również bez żadnych usterek czy awarii. Przy okazji proszę o zamknięcie tamtego tematu. :) Zobaczymy co potrafi ten Viking, oby pracował równie dobrze jak poprzedniczka. Jest to drugie Volvo w firmie, pierwszym które przyszło jeździ mój brat, bliźniaczy egzemplarz, także można łatwo nas pomylić.
2 fotki z jazdy testowej w koło komina i jedno już w domu. Jutro zaczynam się pakować to wrzucę więcej zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Post Wysłano: 08 mar 2026, 12:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Fajne blachy dostało auto. Liczę, że po paru tygodniach napiszesz tu parę osobistych spostrzeżeń, co do różnic między autami.

Post Wysłano: 08 mar 2026, 15:44

Użytkownik

Użytkownik

Na pierwszy rzut oka, to Scania ma bardziej ergonomiczne wnętrze. Chociaż to akurat nie jest dla mnie jakimś zaskoczeniem, bo jeździłem już FH, fakt że nie w XL, ale to w sumie nie ma wielkiego znaczenia. Tęskno mi było napewno za fotelami w Volvo, mimo że w Scani miałem fotel "premium", to jednak Volvoskie fotele to jest klasa.
Volvo napewno jest dużo mocniejsze niż Scania. Jechałem załadowany 40 całkowitej i pięknie się to zbiera.
Zobaczymy co pokaże w dalszym użytkowaniu, bo zdania na temat tych aut w I-Save są mocno podzielone, nawet tutaj u nas na forum. Jestem dobrej myśli, brat swoim jeździ od początku grudnia i spalanie wychodzi bardzo ładnie i póki co jest również bezawaryjne.
Wstępnie się urządziłem, podłoga i pokrowce od WTC. Pokrowców nie założyłem, bo już mi brakło czasu i mam dość latania na ten weekend, ogarnę za tydzień. Firanki oczywiście od forumowego krawca - Bauera. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Post Wysłano: 08 mar 2026, 23:35
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: DAF XF105.410

Ładny gruz. Kolor lakieru chyba mój ulubiony. Jestem za to bardzo ciekaw, co za łebski inżynier wpadł na genialny pomysł montażu foteli z niebieskiej skórze. :D

Pozostaje życzyć, bezawaryjnych kilometrów, i niech baterie długo trzymają :)

Ex Naczelny Forumowy Kierowca z Powołania.
#BigosLover

Post Wysłano: 09 mar 2026, 15:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania

To nie skóra, to tkanina.

Auto samo w sobie jest bardzo ładne. Mam nadzieję, że będziesz zadowolony.

Post Wysłano: 05 kwie 2026, 11:48

Użytkownik

Użytkownik

Volvo zrobiłem już około 13stu tysięcy km. i stwierdzam, że... Jak to Volvo, oprócz tego, że mam teraz automat i brak sprzęgła (wspomnienia z Salinexu :D) to nie widzę dużej różnicy między FH4 / FH5.
Ogólnie zauważyłem, że trochę zmienił się L-Shift. Jeździłem też Volvo FH4 z początków produkcji i te skrzynie były "szybsze". U mnie mimo, że wyłączę tryb eco, i tak przy redukcji gdzieś pod wzniesienie jak przejdę na manual, ma taką chwilę "namysłu". Dla porównania, miałem przyjemność przyjechać się 600 km. Scanią SUPER i było dokładnie to samo. Ta sama zasada, ten sam objaw. Ja mu redukuje, przerzuca od razu niżej, ale dopiero po 2 sekundach załapuje, że trzeba wejść na obroty... W mojej NG ze starym typem skrzyni czy też w starszych Volvo L-Shift, nie miałem takiego czegoś, tam jak dałem manetke w dół to od razu redukcja i ogień. Nie mam pojęcia, dlaczego wgrywają takie oprogramowania i w jakim to jest celu, bo według mnie to jeszcze zwiększa spalanie...
A jak już jesteśmy przy tym, to spalanie ma piękne. Z pełnymi tonażami potrafi spalić nawet 27 po mocno mieszanym terenie, więc według mnie to bardzo dobry wynik. Tym bardziej, że nie jestem typem EKO TRAKERA, też nie jestem rzeźnikiem, ale Scania w tych warunkach paliła około 2 litry więcej.
Zrobiłem sobie nawet autorski stolik do jedzenia, oczywiście demontowany, ale nie wstawiam zdjęć, bo wielu pewnie by mnie wyśmiało, chociaż na pauzie Niemiec podszedł i pytał się, gdzie taki kupiłem. :mrgreen: Jakby ktoś chciał się zainspirować, to mogę na PW podesłać jakąś fotkę.
Dodatkowo będąc na serwisie w ramach kampanii, zainstalowali mi przy okazji wagę. Oczywiście, nie za darmo. :mrgreen: Jestem bardzo z niej zadowolony, naprawdę ma bardzo dokładne wskazania po kalibracji i polecam każdemu. Pokazuje idealnie masę, naciski (podczas postoju, fotka podczas jazdy i masa całkowita skacze około 500 KG mniej i więcej, takie sprostowanie dla uszczypliwych). Tak to wygląda:
Obrazek
Podsumowując, narazie jestem bardzo zadowolony z przesiadki. Volvo jest napewno mocniejsze, mniej pali, ale myślę, że te 2 marki są do siebie zbliżone, każda z nich ma mocne strony. Te małe niedociągnięcia typu jak pisałem o skrzyni, to akurat jest raczej wina nowych nie koniecznie, dobrych pomysłów jakiś inżynierów, niż konstrukcji. Tymbardziej, że rozmawiam z kierowcami i praktycznie każde nowe auto ma takie problemy. Jestem ciekaw co przyniesie czas i jak będzie z awaryjnością, bo moja stara Scania postawiła poprzeczkę baaaardzo wysoko i ciężko będzie ją przebić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziewiczy wyjazd Volviny na Espane :D

Obrazek

Post Wysłano: 07 kwie 2026, 22:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGX 18.440

Ładne Volvo. Ta waga już idzie chyba w standardzie, u nas nowe tandemy wszystkie już mają (a u nas raczej nie dobierają dodatkowych opcji). Wyślij na PW ten stolik. Z ciekawości zobaczę. Nie widzę dobrze na zdjęciu, ale chyba nie masz obracanego fotela? Polecam sobie zrobić handmade, dużo poprawia komfort życia w kabinie.
Mijaliśmy się 24.03 gdzieś u Niemca z tego co pamiętam, wracałeś w stronę domu, ja leciałem w kierunku Miluzy.

Post Wysłano: 13 kwie 2026, 20:15

Użytkownik

Użytkownik

Volviarze, mam pytanie. Macie jakiś specjalny przycisk do oślepiania innych? :twisted: To wychodziło w standardowym wyposażeniu, czy w opcji? :D

A tak serio, kto wydał na to g**** homologacje. Przecież tak po oczach nawet nie walą soczewki biledowe z ali.

Post Wysłano: 14 kwie 2026, 7:42

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Te światła są bardzo "mocne", może dlatego wrażenie oślepiania.

Mają bardzo wyraźna granice światło/cień, sądzę że wystarczy torx, wieczór, ściana i pół obrotu w dół.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 14 kwie 2026, 8:26

Użytkownik

Użytkownik

Myślę, że chyba koledze chodzi o "Matrixy". Też je mam u siebie. Gdy lecę na automacie, czyli że zmiana jest, gdy zobaczy coś z przeciwka, to najpierw przygasa lewa strona, prawa czasami też, ale nie zawsze (zauważyłem, że zależy to od tego czy mijamy się na łuku, czy na prostej drodze). Może to właśnie to oślepia, bo kilka razy mi mrugali, dlatego już nie jeżdżę na auto, tylko zmieniam światła manualnie. One też zauważyłem też dostosowują "siłę świecenia" do danej sytuacji. Czyli jak ktoś jest daleko, to przygasają lekko, czym bliżej to tym słabiej świecą, dodatkowo jak mówiłem wyżej, rozdziela to się jeszcze na prawo/lewo, czyli albo lewa mniej świeci, a prawa mocniej lub na odwrót, albo obie jednocześnie.

Post Wysłano: 14 kwie 2026, 18:35

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Widzę że system świateł mijania kolejny raz został rozszerzony. Nawet nie chcę wiedzieć ile taka lampa kosztuje.

Gratuluję wozu. Mega auto.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 15 kwie 2026, 15:49

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Z ciekawości zobaczę. Nie widzę dobrze na zdjęciu, ale chyba nie masz obracanego fotela? Polecam sobie zrobić handmade, dużo poprawia komfort życia w kabinie.
Mijaliśmy się 24.03 gdzieś u Niemca z tego co pamiętam, wracałeś w stronę domu, ja leciałem w kierunku Miluzy.
Nie mam, ale muszę coś właśnie ogarnąć. :D Jak coś to będę pisał o wskazówki. :mrgreen: Wracałem wtedy z Hiszpanii, nie przyuważyłem cie. :D
Cytuj:
Widzę że system świateł mijania kolejny raz został rozszerzony. Nawet nie chcę wiedzieć ile taka lampa kosztuje.

Gratuluję wozu. Mega auto.
Dzięki. :D No dość mocno poszła technologia do przodu. Ja również wolę, aby nigdy jakaś łania nie wyskoczyła mi pod przód, bo tanio nie będzie... :)

Obrazek

Post Wysłano: 15 kwie 2026, 20:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

W mojej ocenie, ostatnimi latami prawie wszystkie auta ciężarowe które mnie oślepiały to FH5 i to zazwyczaj lampa od strony pasażera. Chyba ten system nie do końca działa tak jak powinien, ale byłem też w niezłym szoku jadąc raz za takim FH5 na niemieckiej landówce, skubany tak pobocza oświetlał że ja mogłem tylko pomarzyć o takim efekcie w actrosie MP4 :D

Post Wysłano: 16 kwie 2026, 1:39

Użytkownik

Użytkownik

Ja mam jedno MP4 z 2016r na xenonie i to świeci jak mu się żywnie podoba. Czujnik od poziomu świateł z tyłu na ramie żyje własnym życiem, czy to oryginał czy zamiennik jeden pies.

Post Wysłano: 20 kwie 2026, 5:33
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: w ETS'ie

Widzę że w Volvo to chyba w jednym budynku mają dział rozwoju technologii do osobówek i dużych. Mając V90 też miałem lampy w podobnej technologii i też zdażyło mi się jeździć na automacie i za kilka lat użytkowania wyrobiłem sobie taką teorię. Czujnik masz na szybie i problem były autostrady. W osobowym jako że jest niżej to czujnik później „łapał” światło z przeciwka, a w dużym siedzi się wyżej to kierowca widział że jedziesz na długich. Zazwyczaj mrugali jak auto wyłaniało się ze wzniesień. Na krajówkach i innych landach gdzie nie było barier rozdzielających to wszystko działało idealnie

Post Wysłano: 20 kwie 2026, 9:06

Użytkownik

Użytkownik

Tu jest też jak mówisz. Na autostradach, gdy są wysokie bariery, obojętnie jaka przeszkoda to nie zmieniają się jak powinny. Ciężko to wytłumaczyć, by musiał się każdy przejechać osobiście i zobaczyć jak to wygląda. Z mojej obserwacji wynika, jakby światło led w lampie składało się z kilku źródeł światła led i one wtedy po kolei przygasają itp. w zależności od tego co w danej sytuacji widzi czujnik. Mi masa ludzi mrugała na Francji czy Hiszpanii. Na krajówkach w Polsce dobrze się jedzie na tym, ale miałem kilka razy tak, że np. Idę po łuku w lewo, nagle wyłania się auto i czujnik coś źle zatrybił i zamiast przygasić lewą stronę bardziej, by nie oślepić, to zrobił na odwrót. Przygasła prawa, a lewa z opóźnieniem, przez co kolega z przeciwka dostał światłem niczym ze spawarki. :D

Post Wysłano: 05 maja 2026, 10:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To Ty mi dziś u niemca na A5 kurz z naczepy zdmuchnąłeś? :)

Post Wysłano: 05 maja 2026, 21:55

Użytkownik

Użytkownik

Zgadza się, to ja. :D Wolałem na radiu, kto tam od Michała leci, ale cisza była. :mrgreen:

Post Wysłano: 06 maja 2026, 5:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie używam raczej, chyba że z kimś jadę. A nie pomyślałem w sumie żeby włączyć. Pozdro.

Strona 1 z 1 [ Posty: 19 ]