Strona 3604 z 3604 [ Posty: 72071 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13600 3601 3602 3603 3604
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 maja 2026, 7:56

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania S450

Ja zawsze się przymierzam kupić właśnie gazowego, ale nie mam zbytnio gdzie go trzymać. :D Jak zrobię taras to wtedy muszę ogarnąć taki wynalazek, bo już mnie wkurza to rozpalanie węglem. :D
Cytuj:
Co cwańszy polecą starą DK91 :lol:
No Ci powiem, wczoraj było na grubo. A1 stała jeszcze przed MOPem z Orlenem i stara jedynka praktycznie tak samo, aż do świateł za nowym mostem. :mrgreen:
Ja całe szczęście wczoraj na momencie się obrobiłem i o 12 byłem już w chacie.

Post Wysłano: 05 maja 2026, 11:30
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: DAF XF105.410

Z przechowywaniem takiego grilla gazowego to w zasadzie nie problem, zawsze można kupić na niego pokrowiec, i bez problemu trzymać go na dworze. Mam od roku takiego grilla z Endersa i bardzo przyjemna sprawa, nie dość, że prosty w obsłudze, to zdecydowanie szybciej można usmażyć wszystko i dużo więcej niż na tradycyjnym grillu. Dużym plusem jest też fakt, że można bardzo dokładnie ustawić żądaną temperaturę grillowania, jeśli jest taka potrzeba. No i obowiązkowo, zakupić maty do grillowania, wtedy jest zdecydowanie mniej czyszczenia rusztu.

Niedawno jechałem A1 od Czewy na Katowice, zauważyłem, że na kilku MOPach, stawiają rampy do odśnieżania. W innych rejonach Polski, też coś się dzieje w tym temacie, czy raczej taka regionalna inicjatywa? W końcu ktoś poszedł po rozum do głowy i stawiają je na wyjeździe z MOPa a nie na wjeździe, bez możliwości dojechania do niego z końca parkingu.

Ex Naczelny Forumowy Kierowca z Powołania.
#BigosLover

Post Wysłano: 05 maja 2026, 14:48

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Daf

Z gazowym to tak jak z piekarnikiem. Fachowcy grillują tradycyjnie 8)

Post Wysłano: 15 maja 2026, 14:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Jeździ ktoś na nowych osiach z tarczą, saf intradisc tak po 2022r zastanawiam się czy te opinie o łożyskach to taka skala czy po prostu jest to spowodowane tym że te osie są prawie wszędzie? chodzi mi po głowie jost, ale dopłata 1200e. integrale 2010-2016 jeździ, poza problemową wymianą tarcz, haldexy jednotłokowe odkąd części są dostępne z oryginału tylko też większych problemów nie ma :roll:

Post Wysłano: 16 maja 2026, 17:37

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania S450

Ja mam te osie w swojej Krone. Jeździ od października, póki co nic się nie dzieje, nie grzeje. Przebieg jaki zrobiła to około 90 tysięcy. Ogólnie jest u nas trochę tego w firmie i na łożyska żadna jeszcze nie chorowała, we wszystkich kilkunastu sztukach jest wszystko z nimi ok. Jedyne co zdarzyło się przy kilku, to zaciski stawały i były przypadki, że chłopaki z gaśnicami latali, bo by się zjarały...

Ostatnio zmieniony 16 maja 2026, 21:22 przez Damian_DAF, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 16 maja 2026, 21:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania

Z tego co kojarzę to kwestia łożysk w SAFach dotyczyła megowych osi.

Post Wysłano: 17 maja 2026, 11:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Na dużych kołach też się zacierały łożyska. Problemem są głównie koszyczki z tworzywa. Generalnie to już trochę przycichło z tym, może to co się miało popsuć to już się popsuło. Stające zaciski to właśnie przez to, że są jednotłoczkowe. Ja tam innych osi jak Schmitza nie uznaje. Co ciekawe SAF to robi i nie ma i nie było nigdy problemów.

Post Wysłano: 17 maja 2026, 13:43

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Na dużych kołach też się zacierały łożyska. Problemem są głównie koszyczki z tworzywa. Generalnie to już trochę przycichło z tym, może to co się miało popsuć to już się popsuło. Stające zaciski to właśnie przez to, że są jednotłoczkowe. Ja tam innych osi jak Schmitza nie uznaje. Co ciekawe SAF to robi i nie ma i nie było nigdy problemów.
W starym safie też sa plastikowe koszyczki (rozbierałem smarowałem przy wymianie tarcz)
no właśnie piasta schmitz rotos

Piasta koła przód/tył (kpl.) pasuje do: SAF PU, SK, SKRB, SKRLB; SCHMITZ CARGOBULL ROTOS

EDIT:

Pozatym schmitz odpada bo ma wysoką szyję 125mm inni mają 105

powinno dąć się osiągnąć 285 w środku przy siodle na 107cm na 315/70r22,5 i przy oponach w naczepie 385/65 r22,5 z przodu i z tyłu 404-405

Post Wysłano: 17 maja 2026, 20:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Cytuj:
Co ciekawe SAF to robi i nie ma i nie było nigdy problemów.
Schmitz sam produkuje (składa) osie w fabryce w Altenberge. Nie przyjeżdżają gotowe.

Post Wysłano: 18 maja 2026, 22:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

A z FSC Lublin kiedyś wyjeżdżały... Peugeoty 405.

Post Wysłano: 19 maja 2026, 0:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wszystko co nowsze to już szajs jest, ostatnio wymienialiśmy dwa łożyska w osi Krone tej pierwszej generacji bez otworów w piascie. Koszyk też jest plastikowy, fabryczne łożysko jest SKF i co ciekawe od SAFa też pasuje, ogólnie lipa bo naczepa ma dopiero 800 tysi nalotu i już trzeba grzebać…fajnie jest rozwiązane bo nie trzeba tarczy i zacisku ruszać, tylko nakrętka centralna pod flanszą i reszta wisi na hamulcu a łożysko wjeżdża moment…
W tych nowszych Krone już jest piasta z otworami taka sama jak Rotos tyle że tam tarcza nie jest mocowana do szpilek ale do łożyska prosto na te 12 torxów,więc roboty od groma więcej. Dodatkowo ciepło z tarczy idzie na łożysko a w starszej prosto na felgę więc niewiem jakie to ulepszenie …
Przez prawie 30 lat jazdy widziałem dziesiątki zatartych SAFów i jadną pękniętą oś BPW, innych na drodze z awarią nie spotkałem.
Wcześniejszą naczepą co jeździłem na DCA nic się nie dzieje tam wszystko jest oryginał ile ma najechane nie pamiętam napewno ze 2,5 banie i dalej jeździ więc twierdzę że najlepsze osie były Mercedesa, na ile je Jost zepsuł niewiem 😎

Strona 3604 z 3604 [ Posty: 72071 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13600 3601 3602 3603 3604