Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN TGL,TGX, Daily, Master

Witam , nie znalazłem ściśle takich problemów w innych tematach z alternatorami w MAN , więc

po dłuższym postoju MAN TGX 18.480 2013r. stracił ładowanie, pierwsze co odpięcie wtyczki ( 5 pin- tylko 3 zajęte) sprawdzenie czy jakieś napięcia dochodzą (pin1-0V ,pin2-1,5V ,pin3-24V) ,demontaż alternatora, został wymieniony regulator też Bosch (produkcja China) ale numer już "skrosowany" bo tego co był już nie produkują.
Po odpaleniu teraz na jałowych obrotach ładowania nie ma, wyskakuję awaria alternatora ,zapala się kontrolka aku. i zapisuję się błąd 3501, podbiję o 50 obr/min. dopiero ładowanie powraca kontrolka po chwili gaśnie potem już jest normalnie ładowanie nawet na jałowych , do następnego rozruchu (teraz po odpaleniu muskam gaz na sekundę !)

Porozbierałem wtyczki takie ustalenia na obrotach jałowych
kabel 59101 -pin 1 -5V
kabel 59000 -pin 2 - 0V
kabel 15021 ? -pin 3 - 24V (ten numer jest nieczytelny na kablu)
po podbiciu obrotów o te j/w 50/100/min
kabel 59101 -pin 1 - 9V
kabel 59000 -pin 2 - 28V
kabel 15021 -pin 3 - 28V

Może to być problem z regulatorem jakoś inaczej nastawiony ( szpece od alternatorów tak mówią i to 3 różnych- na maszynie testowej alternator ładuje a co w aucie nie wiedzą ) czy jednak coś z kablami jak z racji wieku w MAN i alternator sam się wzbudza od obrotów lub coś innego ?
Sprawdziłem tylko przewód 59000 żarówką 5W od wtyczki alternatora do wtyczki pod maską przed kierowcą i ten 15021 co chyba idzie od bezpiecznika F399 ( pozycja 11) i są OK.
Jeden proponował zmianę koła pasowego na mniejsze , nie wiem czy to rozwiązanie.
Proszę o podpowiedzi

Użytkownik

Użytkownik

można prosić schemat ? gdzie co idzie
który kabel, numer jest wzbudzeniem ? wzbudzenie alternator dostaje dopiero po sygnale z ZBR ?
można to oszukać podać sygnał bezpośrednio jakiś bajpas :/

czy przekaźnik to chyba od podgrzewania paliwa 81.25902 6268 ( u mnie przykręcony do skrzynki akumulatorów wewnątrz ) mógł się przyczynić do tego ambarasu (zwarcie jakieś) bo rozsypał się od dołu i elektronika z niego wystaję , czekam na nowy

Użytkownik

Użytkownik

Po zmianie na regulator AS wszystko w normie , ładuję na biegu jałowym bez dodania gazu , czas spędzony na szukaniu dziury w całym zmarnowany !

nowy BOSCH = Made in China - 1 986 AEO 104 (numer zamienny za fabryczny ) , produkt uniwersalny do wielu pojazdów nie zawsze dobrze działający / zastępujący oryginalną część , niby działa ale nie do końca , nie dogaduję się ZBR Man 18.480 z 2013r.

Nowego regulatora z Boscha (jak ten od nowości ) nie zamiennego numerem kupić już nigdzie nie idzie!

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]