Strona 3597 z 3605 [ Posty: 72092 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13595 3596 3597 3598 35993605 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 19 lut 2026, 21:28

Użytkownik

Użytkownik

To taki jak ja miałem, tylko w wersji 320 DXi. Jeździło to jak wściekłe, paliło przyzwoicie i musiałbym sprawdzić, bo już parę lat temu pozbyłem się tego auta, ale prócz wtrysków nic poważnego nie było tam robione. Ani dół, ani góra nie była zdejmowana, żadnych wycieków, turbina też ori. Sprzedałem jak auto miało przerzucone 700k i kończyło się sprzęgło. Do tej pory nie wiem, czy to pierwsze czy drugie sprzęgło było, ale obstawiałbym, że drugie.

Post Wysłano: 23 lut 2026, 20:53

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: BMW E70 4.8i

Post wspominka
Leciałem sobie dziś S7 a tam kontener za kontenerem rzecz jasna. I tak mi się przypomniało że chyba w sumie jednym z pierwszych youtuberow w polskiej wersji to był uczestnik forum MAN. A cóż z nim się dzieje ? Kiedyś mocno aktywny

Post Wysłano: 23 lut 2026, 21:59

Użytkownik

Użytkownik

Jak zoptymalizować tę trasę? Kilkadziesiąt razy będę musiał jechać tą trasą, przejechałem 4x i ten odcinek ze Złotego Stoku do Ząbkowic to jest masakra.
Przez Paczków DMC 24, bo remont. To samo przez Kopice do Grodkowa. Kłodzko naokoło robić i jeszcze przez przełęcz, no tak średnio bym powiedział. A może zjechać z A4 na 401 Młodoszowice/Grodków?
Obrazek

EDIT: Nie wiem czy zdjęcie się pokaże, od Katowic w okolice Bardo. Przez Niemodlin> DK46 Nysa>Złoty Stok DW390>Kamieniec Ząbkowicki DW392>Ząbkowice Śląskie>DK8

Post Wysłano: 23 lut 2026, 22:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Toyota Corolla

DK46 na Nysę i dalej na Złoty Stok. W Złotym Stoku w prawo na Kamieniec Ząbkowicki i dalej przez Strąkową na Ząbkowice. Z Paczkowa na Kamieniec nowa, elegancka droga ale na moście w Paczkowie postawili tonaż, tak jak piszesz. Przez Złoty Stok do Kamieńca masz tylko 5 km dalej, a droga świerzo wyremontowana, dopiero przed samym Złotym Stokiem został stary, niewyremontowany odcinek. Drogi z Grodkowa na Ząbkowice nie polecam, rozpieprzona i wąska. Dawaj znać jak będziesz jechał. Daleko nie mam i czasu wolnego też ostatnio więcej. Na pusto możesz wrócić od Barda na Przyłęk/ Ożary i do Kamieńca.

Post Wysłano: 24 lut 2026, 18:27

Użytkownik

Użytkownik

Na ten Przyłęk, to mnie kusi, ale nawet na pusto tam znacznie przekraczam tonaż, więc zależy czy tego pilnują :)
Nie leży mi ta droga Złoty Stok>Kamienień>Ząbkowice. Część wyremontowana, ale nadal wąska. Trzeba uważać, żeby pobocza nie złapać przy mijaniu się. Standard tej drogi nie umywa się do tego, którą w zeszłym roku ćwiczyłem od Kłodzka na Lądek i na Stronie.

Jutro do południa będę, kolejne razy już chyba w przyszłym tygodniu.

Post Wysłano: 24 lut 2026, 21:49
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Ty to Luka się dobrze rozglądaj bo macham migam u Ciebie na rejonie i nic :mrgreen:

Post Wysłano: 24 lut 2026, 22:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Na ten Przyłęk, to mnie kusi, ale nawet na pusto tam znacznie przekraczam tonaż, więc zależy czy tego pilnują :)
Nie leży mi ta droga Złoty Stok>Kamienień>Ząbkowice. Część wyremontowana, ale nadal wąska. Trzeba uważać, żeby pobocza nie złapać przy mijaniu się. Standard tej drogi nie umywa się do tego, którą w zeszłym roku ćwiczyłem od Kłodzka na Lądek i na Stronie.

Na Przyłęk patent jest taki że jadąc od Barda, przez Przyłęk na Ożary i Kamieniec nie ma żadnego tonażu. 8 ton od skrzyżowania z Grochową przez Przyłęk obowiązuje od 22:00- 06:00, a 12 ton od skrętu na kopalnie Pilce do Przyłęku obowiązuje tylko w stronę Przyłęku, w drugą stronę można jechać. Tyle że tzw aleja dębowa od Ożar do Kamieńca to jest dopiero wąska w porówaniu do tej drogi Złoty Stok- Kamieniec :D Ja jestem przyzwyczajony do tycb dróg bo wiadomo, patelnia i lokalne drogi to się leci jak autostradą :lol:
P.S. ja jutro koło 09:00 wyjeżdżam z Piławy Górnej i lecę na Grochową się załadować.

Post Wysłano: 25 lut 2026, 4:30

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

Na Przyłęk patent jest taki że jadąc od Barda, przez Przyłęk na Ożary i Kamieniec nie ma żadnego tonażu. 8 ton od skrzyżowania z Grochową przez Przyłęk obowiązuje od 22:00- 06:00, a 12 ton od skrętu na kopalnie Pilce do Przyłęku obowiązuje tylko w stronę Przyłęku, w drugą stronę można jechać. Tyle że tzw aleja dębowa od Ożar do Kamieńca to jest dopiero wąska w porówaniu do tej drogi Złoty Stok- Kamieniec :D Ja jestem przyzwyczajony do tycb dróg bo wiadomo, patelnia i lokalne drogi to się leci jak autostradą :lol:
P.S. ja jutro koło 09:00 wyjeżdżam z Piławy Górnej i lecę na Grochową się załadować.
Jakiś tak? :)
https://maps.app.goo.gl/cBnvvhSCxVzquJ5s8?g_st=ac

Post Wysłano: 25 lut 2026, 10:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak jak cię prowadzi tą drogą najbardziej dookoła, tylko na koniec nie możesz skrócić do tej wojewódzkiej. Jedziesz z Barda na Przyłęk, w Przyłęku przy sklepie w prawo, po głównej z mostu i cały czas tak jak główna. Jak dojedziesz do Ożar to z mostu w lewo i prosto aleją dębową do końca. Na końcu drogi w prawo na Złoty Stok. U mnie zmiana planów i aktualnie wyjeżdżam ze Strzelina kierunek Opole.

Ostatnio zmieniony 25 lut 2026, 21:32 przez andy the driver, łącznie zmieniany 2 razy.

Post Wysłano: 25 lut 2026, 19:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja tam zawsze jeżdżę plandeką na ten Przyłęk Ożary kiedy coś się podzieje na DK46 i nigdy się nikt nie doczepił.
Jak śnieg i ślisko to tak średnio ale się jedzie bez problemu…

Post Wysłano: 25 lut 2026, 20:34

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ty to Luka się dobrze rozglądaj bo macham migam u Ciebie na rejonie i nic :mrgreen:
Czym jeździsz? Gamą? Nie kojarzę w ogóle sytuacji, choć czasem mi ktoś macha, albo miga, więc się niejednokrotnie zrewanżuje nie wiedząc komu i po co :mrgreen:
Cytuj:
Tyle że tzw aleja dębowa od Ożar do Kamieńca to jest dopiero wąska w porówaniu do tej drogi Złoty Stok- Kamieniec :D Ja jestem przyzwyczajony do tycb dróg bo wiadomo, patelnia i lokalne drogi to się leci jak autostradą :lol:
Nie no, ja to aż taki miętki nie jestem i raczej przyzwyczajony do ciasnoty. Ale na tej drodze są takie fragmenty, zwłaszcza tam, gdzie te ujeby, że mijając się z dużym trzeba zwalniać. Szkoda mi czasu i paliwa. Pas ma chyba 2,75m, drzewa 30-50 cm od jezdni, trzeba uważać na lusterka.

Ten powrót sobie przećwiczę w przyszłym tygodniu, bo będę co najmniej w poniedziałek i środę.

Post Wysłano: 25 lut 2026, 21:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Od środy już nie przejedzie. Zamykają odcinek Ożary- Kamieniec. Będą remontować. Info pewne bo dzisiaj dzwonili do mnie z kopalni Pilce.

Post Wysłano: 26 lut 2026, 1:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

Obrazek
"Analiza danych z tachografu i karty kierowcy z ostatnich dwóch miesięcy wykazała aż 76 naruszeń w ciągu 43 dni, związanych między innymi z brakiem wymaganych przerw i odpoczynków.

Najbardziej drastyczny przypadek dotyczył prowadzenia pojazdu bez minimalnego odpoczynku dziennego przez ponad cztery doby. "
Ja bym chciał zobaczyć jak u nich wygląda statystyczny tydzień pracy :lol: bo albo tam debile jeżdżą, albo z góry ustalili na wigilijce firmowej że lecimy bez hamulców cały rok do oporu :D

Post Wysłano: 26 lut 2026, 8:32
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Ale przy takiej jeździe może wreszcie się "opłaci" :lol:

Post Wysłano: 26 lut 2026, 14:22
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 38530901
Samochód: Iveco

Bcaa baca! Dzięki za reakcje :D

Post Wysłano: 26 lut 2026, 21:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Obrazek
"Analiza danych z tachografu i karty kierowcy z ostatnich dwóch miesięcy wykazała aż 76 naruszeń w ciągu 43 dni, związanych między innymi z brakiem wymaganych przerw i odpoczynków.

Najbardziej drastyczny przypadek dotyczył prowadzenia pojazdu bez minimalnego odpoczynku dziennego przez ponad cztery doby. "
Ja bym chciał zobaczyć jak u nich wygląda statystyczny tydzień pracy :lol: bo albo tam debile jeżdżą, albo z góry ustalili na wigilijce firmowej że lecimy bez hamulców cały rok do oporu :D
Myślę że tam tacho nawet nie jest sugestią. Po prostu jeżdżą i na nic nie patrzą. Ja ani zwolennikiem tacho nie jestem, ani ze mnie "przewodnik pracy". Ale wiem że taka jazda bardzo szybko się na zdrowiu odbije.

Post Wysłano: 26 lut 2026, 21:27

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Obrazek

Nie wiem czego się czepiacie, przecież to ludzi którzy potrzebują i chcą ZARABIAĆ za darmo takich rzeczy się nie ogarnia

Post Wysłano: 26 lut 2026, 22:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF

Do pierwszego poważniejszego wypadku z ofiarami śmiertelnymi. Wtedy ten zarobek im wyjdzie. ;)

Post Wysłano: 26 lut 2026, 22:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To jest obecnie standardowa praktyka na kontenerach, bo jest „najbezpieczniejsza” pod względem zachowania prawa jazdy. Leci mandat za brak przerw, przeciągnięty czas jazdy i tyle. Nie ma lewych kart, wyłączników, rzepów, blankiet zostaje w kieszeni i koła kręcą się dalej, póki nic się nie wydarzy 8)

Nie tylko wspomniana firma tak robi, większość dużych graczy tak działa.

Przy okazji aktualizuje temat kary za wyprzedzanie. Apelacja do sądu okręgowego oczywiście odrzucona, kto by się spodziewał. Znaczy sąd skasował jeden zarzut, ale jeszcze nie wiem który - raczej ten o przekroczenie prędkości, bo ogółem grzywna zostaje taka jaka była. Jeszcze nie znam szczegółów bo takie tylko dostałem info od prawnika, jak już będę miał wyrok czarno na białym przed oczami to wrócę z tematem.

Post Wysłano: 27 lut 2026, 0:41

Użytkownik

Użytkownik

Dziesięć lat do tyłu to była trokerka w stylu bacy i każdy robił swoje, a teraz oburzenie. :lol:

Strona 3597 z 3605 [ Posty: 72092 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13595 3596 3597 3598 35993605 Następna