Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 sie 2025, 20:04

Użytkownik

Użytkownik

Witajcie! Szukam kilkuletniego ciągnika do łódki zbożowej (też jej póki co nie mam), ok 50m3, i potrzebuję auta z hydrodrive. Jacy w ogóle producenci maja takie rozwiązanie w ofercie, bo śledząc różne portale sprzedażowe mam wrażenie, że jest tylko MAN i Mercedes. z tych dwóch interesuje mnie TGS, bądź Arcos, ze względu na mniejsze kabiny, ale z łóżkiem. Trasy w promieniu 400km od domu, kilka, kilkanascie kursów w miesiącu. Co możecie napisać w tym temacie, względnie zaproponować innego producenta?
Mam jeszcze pytanie odnośnie historii Manów z lat 2017-19 w kontekście silników, bo slyszałem o tym wiele złego.

pozdro!

Post Wysłano: 05 sie 2025, 20:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania

Iveco w modelu X-Way też miało swój odpowiednik Hydrodrive'a.

Post Wysłano: 06 sie 2025, 7:32

Użytkownik

Użytkownik

W sumie każdy producent ma od kilku lat, chyba prócz Scanii. Volvo i Renault też mają, a nawet DAF.
https://www.facebook.com/watch/?v=1358453911176816

Tylko MAN najpopularniszy w tym względzie, najwięcej części w używce i najwięcej osób jest to w stanie w ogóle ogarnąć. Tylko te silniki...

Post Wysłano: 10 lut 2026, 21:30

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Premium dxi 460, fh12 380, actros m

Cytuj:
Witajcie! Szukam kilkuletniego ciągnika do łódki zbożowej (też jej póki co nie mam), ok 50m3, i potrzebuję auta z hydrodrive. Jacy w ogóle producenci maja takie rozwiązanie w ofercie, bo śledząc różne portale sprzedażowe mam wrażenie, że jest tylko MAN i Mercedes. z tych dwóch interesuje mnie TGS, bądź Arcos, ze względu na mniejsze kabiny, ale z łóżkiem. Trasy w promieniu 400km od domu, kilka, kilkanascie kursów w miesiącu. Co możecie napisać w tym temacie, względnie zaproponować innego producenta?
Mam jeszcze pytanie odnośnie historii Manów z lat 2017-19 w kontekście silników, bo slyszałem o tym wiele złego.

pozdro!
Hydrodrive to padaka, awaryjne a naprawa kosztuje krocie. Nawet problem jest z wymiana hamulców na przodzie. Tylko i wyłącznie napęd 4x4 na zwykłym moście, nie dość ze auto wcale więcej nie wazy, to robi to zajebista robotę. Bardzo dobrze się też prowadzi, przez to ze jest dobrze dociążony przód. I dochodzi też aspekt blokad. W hydro zablokujesz tylko napęd na tylnej osi jak w zwykłym koniu. A w koniu z napędem na zwykłym moście, można zablokować oba. Pozdrawiam

Post Wysłano: 11 lut 2026, 16:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Co za bzdury uogólnione ... Jeszcze Cie ktoś posłucha i będzie woził dodatkowe 400kg i palił 4 litry więcej bez potrzeby ...
Nie każdy pracuje 8h dziennie z włączonym napędem ...
Wymiana tarcz faktycznie jest trudniejsza niż w aucie bez napędu, ale czy wiele dłuższa niż w aucie z hamulcami bębnowymi ???
Nie każdy 4x4 na wał ma blokadę przodu ... ba po 20r nawet nie wszystkie mają reduktor (MAN)...

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]