Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 paź 2025, 10:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Nie moje, ale tak dla ciekawostki. Autosowy Armstrong po niespełna roku. 315/70R22.5
O ile napędy u kilku znajomych przewoźników bez najmniejszego problemu, tak przód jak widać:
Obrazek

Post Wysłano: 25 paź 2025, 12:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Volvo

Cytuj:
Nie moje, ale tak dla ciekawostki. Autosowy Armstrong po niespełna roku. 315/70R22.5
O ile napędy u kilku znajomych przewoźników bez najmniejszego problemu, tak przód jak widać:
Obrazek
Wygląda jak mapa topograficzna woj. świętokrzyskiego :lol:
Tak właśnie wyglądają oszczędności na oponach pochodzenia azjatyckiego, może rzadziej pękają, strzelają ale bieżnik leci w oczach, do tego takie nietypowe zużywanie jak w tym przypadku.

Post Wysłano: 28 paź 2025, 9:50

Użytkownik

Użytkownik

Witam.

Sytuacja z dzisiaj.
315/60 22.5 Goodyear kmax G2 HL. Założone w lutym 2025. Przy przebiegu 65 tyś takie coś. W jedną stronę ciężko z powrotem na pusto i na szczęście był już na pusto. Miał ktoś coś takiego? Wcześniej zjeździł fuelmaxy w tym rozmiarze ale za szybko poleciały jak to na kraju więc założyłem kmax i taka lipa. W jednym aucie bkack lion w tym rozmiarze zrobił 220k km do końca. Są jeszcze jakieś normalne opony na oś prowadzaca by mieć te 2 lata spokoju?
Obrazek

Post Wysłano: 28 paź 2025, 16:09

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VOLVO

Małe buły od krawężników w naczepie widziałem , ale ta jest ogromna :shock:

Post Wysłano: 29 paź 2025, 10:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Tak właśnie wyglądają oszczędności na oponach pochodzenia azjatyckiego, może rzadziej pękają, strzelają ale bieżnik leci w oczach, do tego takie nietypowe zużywanie jak w tym przypadku.
coś o oponach pochodzenia azjatyckiego, co prawda nie w ciężarówkach:

1. kupiłem do osobówki opony w 2019 roku i przetrwały 6 lat. przyczepność bez zarzutu (choć trudno powiedzieć przy aucie miejskim), zużycie opony nawet niewielkie, niski hałas, umiarkowane zużycie paliwa. ale po 6 latach dwie z nich zaczęły puszczać powietrze. trzeba było co tydzień dopompować pół atm.

2. nadszedł czas wymiany opon w kamperze. zasięgnąłem opinii na forum kamperowym i co się okazało: spora część aktywnych na forum kolegów (ze 20) jeździ na oponach wielosezonowych chińskich, ale jednej marki - Sailun. a to są ludzie których stać na opony premium. w opinii tych kolegów chińczyki są lepsze od tych premium (Conti, Michlelin, Gooyear) pod wieloma aspektami: przyczepność, komfort jazdy, a szczególnie wyjazd z mokrej trawy, lekkiego błota czy piasku w miejscu postoju, no i oczywiście cena. więc sam zakupiłem takowe.

Post Wysłano: 29 paź 2025, 12:28

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

To jest oś prowadząca z lewej strony więc ciężko tym na krawężnik wjechać na tej robocie co mamy. Dzień wcześniej osobiście sprawdzałem i było wszystko ok

Post Wysłano: 29 paź 2025, 16:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Cytuj:
Cytuj:
Obrazek
Wygląda jak mapa topograficzna woj. świętokrzyskiego :lol:
Tak właśnie wyglądają oszczędności na oponach pochodzenia azjatyckiego, może rzadziej pękają, strzelają ale bieżnik leci w oczach, do tego takie nietypowe zużywanie jak w tym przypadku.
Był przedstawiciel z Autosu dzisiaj i się go pytałem o te opony. Znają temat i tyle dobrego, że uznają reklamację z automatu.

Co do campera, to nie wiem na jakim podwoziu go masz Krzysztofie, ale ja teraz brałem do firmowego busa Citroena Jumpera opony wielosezonowe tzw "Cetki" i Kormoran wyszedł 50zł drożej za sztukę jak Chinki.

Post Wysłano: 29 paź 2025, 17:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Co do campera, to nie wiem na jakim podwoziu go masz Krzysztofie, ale ja teraz brałem do firmowego busa Citroena Jumpera opony wielosezonowe tzw "Cetki" i Kormoran wyszedł 50zł drożej za sztukę jak Chinki.
Fiat Ducato. opony jakie kupiłem to wielosezonowe, wzmocnione - 215/70 R15C.
część kolegów wymieniła felgi na 16 i kupiła 225/65 R16C z racji wyższego indeksu nośności 121/119.
u mnie oryginalnie jest 109/107 i opony wytrzymały 11 lat i 240 tyś. km (letnie i zimowe na zmianę), więc nie zmieniałem rozmiaru.

Post Wysłano: 01 lis 2025, 7:53

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:

To jest oś prowadząca z lewej strony więc ciężko tym na krawężnik wjechać na tej robocie co mamy. Dzień wcześniej osobiście sprawdzałem i było wszystko ok
Rozumiem, ze to na aucie, ktorego to Ty jestes szoferem ? Bo jesli Mikel powozi ,to wszytsko jest mozliwe 😁

Post Wysłano: 03 lis 2025, 22:32

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: 2xr420 r500 r580

Cytuj:
Cytuj:
...Tak właśnie wyglądają oszczędności na oponach pochodzenia azjatyckiego, może rzadziej pękają, strzelają ale bieżnik leci w oczach, do tego takie nietypowe zużywanie jak w tym przypadku.
coś o oponach pochodzenia azjatyckiego, co prawda nie w ciężarówkach:

1. kupiłem do osobówki opony w 2019 roku i przetrwały 6 lat. przyczepność bez zarzutu (choć trudno powiedzieć przy aucie miejskim), zużycie opony nawet niewielkie, niski hałas, umiarkowane zużycie paliwa. ale po 6 latach dwie z nich zaczęły puszczać powietrze. trzeba było co tydzień dopompować pół atm.

2. nadszedł czas wymiany opon w kamperze. zasięgnąłem opinii na forum kamperowym i co się okazało: spora część aktywnych na forum kolegów (ze 20) jeździ na oponach wielosezonowych chińskich, ale jednej marki - Sailun. a to są ludzie których stać na opony premium. w opinii tych kolegów chińczyki są lepsze od tych premium (Conti, Michlelin, Gooyear) pod wieloma aspektami: przyczepność, komfort jazdy, a szczególnie wyjazd z mokrej trawy, lekkiego błota czy piasku w miejscu postoju, no i oczywiście cena. więc sam zakupiłem takowe.
Dokładnie wielosezonowe sailun kłada na klatę wszystkie inne opony jesli chodzi o trakcje i wytrzymałość 225/75r16c po 20 tys nie ma śladów zużycia

Post Wysłano: 05 lis 2025, 21:13

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Rozumiem, ze to na aucie, ktorego to Ty jestes szoferem ? Bo jesli Mikel powozi ,to wszytsko jest mozliwe 😁
Tym akurat kiero jeździł. Wiem jak z nimi jest ale na tej robocie serio ciężko o krawężnik. Z zewnątrz i wewnątrz nie widać żadnych śladów uderzenia, otarcia itd. Myślałem że ktoś miał podobny przypadek z tym modelem bo kiedyś podobno pękały w rowkach.

Post Wysłano: 05 lis 2025, 22:28

Użytkownik

Użytkownik

Fachowcem nie jestem ,ale kolory ma „ po kraweznikowe”.

Post Wysłano: 07 lis 2025, 21:06

Użytkownik

Użytkownik

Znowu nie przesadzajcie z tymi krawężnikami. Notorycznie jeżdżę po gruzie, chodnikach, krawężniakach i nigdy mi nie wybuliło opony, a zwłaszcza tak.

Post Wysłano: 07 lis 2025, 22:45

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Jeśli najedziesz pod dobrym kątem i wskoczysz na raz, to w sumie nic się nie dzieje. Najgorsze są przeciągnięcia po długości, przyszczypanie itp.

Ta buła nie powstała od krawężnika. Puściły płutna od środka. Opona straciła szczelność, a ostatnim co trzymało ciśnienie była nie naruszona zewnętrzna warstwa gumy.
Wada fabryczna, lub długotrwała jazda bez wymaganego ciśnienia.

Pneumaster osrał zbroję, więc teraz ja będę forumowym gumiorzem :).
Dmuchnąć komuś zimowego wiaterku za pińdziestke? :D

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 24 lis 2025, 12:51

Użytkownik

Użytkownik

Jakieś opinie na temat Michelin X Multi oraz Michelin X line ?

385/55R 22.5

95% autostrada, średni tonaż 10 ton

Post Wysłano: 23 sty 2026, 23:26

Użytkownik

Użytkownik

Witam.
W temacie GY na przód.
Wziąłem bodajże w listopadzie dwie pary na próbę.
Obrazek

Obrazek

Post Wysłano: 24 sty 2026, 1:26

Użytkownik

Użytkownik

Takie sobie, przy sobocie:
Obrazek

Dunlop 385/65, zmasakrowany jak widać. Oprócz tego przodu tak samo zmasakrowane ciągnące i z połowa naczepówek, z lewej i prawej strony po równo.

Przody wywaliłem na hasiok mimo 70% bieżnika. Reszta jeździ, czekam aż się skończą.

Tego dewianta już odprawiłem do domu w październiku.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 24 sty 2026, 10:29

Użytkownik

Użytkownik

W jaki sposób załatwić tak lewą stronę ?

Post Wysłano: 24 sty 2026, 10:31

Użytkownik

Użytkownik

Nie wiem, nie mam pojęcia.
Poprostu trzeba być Majkelem.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 24 sty 2026, 14:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGS 35.440

Cytuj:
W jaki sposób załatwić tak lewą stronę ?
W poprzedniej firmie był taki as, który notorycznie lewą stroną tarł po wszystkich wysepkach z przejściem dla pieszych. Dzień w dzień miał lewą stronę lśniącą od krawężnika.