Regulamin forum

Zasady publikowania pojazdów:

1. Nazwa tematu musi zawierać nazwę pojazdu (np: Scania 124L Topline), dla dwóch samochodów identycznie (np: Scania 124L Topline, MAN TGA XLX).
2. Prezentujemy jedynie pojazdy z homologacją ciężarową i autobusy.
3. Opisujemy pojazd według wzoru:
Marka: -
Model: -
Rok produkcji: -
Przebieg: -
Wyposażenie: -
Zabudowa/Naczepa/Przyczepa: -
Obsługiwane kierunki: -
4. Opis samochodu może zawierać inne informacje, jednak podane w punkcie 3 są obowiązkowe.
5. Prezentacja samochodu musi posiadać minimum 3 zdjęcia opisywanego pojazdu.
6. Zdjęcia muszą być zamieszczone w formie miniaturki, która jednocześnie jest odnośnikiem do pełnowymiarowej fotografii.

Autor
Wiadomość
Tytuł: Re: Scania S450
Post Wysłano: 27 wrz 2025, 11:58

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Daf

Cytuj:
S-ka na lokalne trasy pod wannę to całkiem średni pomysł. Nie dość, że prowadzi się gorzej niż R to jeszcze w zakrętach buja się jak AE. Z ofert handlowych wychodzi różnica wagi na poziomie +/-110kg. Tam nie ma za bardzo co więcej ważyć, bo same auta niewiele się różnią.
Nigdy nie konfigurowałem nowego auto ale z zasłyszanych info to są ramy węższe, szersze, dluzsze, krótsze i ta różnica masy może być naprawdę spora ile w tym prawdy, nie wiem.

Post Wysłano: 27 wrz 2025, 15:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania

Tutaj różnica dla dwóch bliźniaczych aut w wersji low deck. Różnicą była tylko kabina.
Cytuj:
Ja tam wolę kabinę S. Jakoś w R nie mogłem się odnaleźć, gdy pojechałem raptem do Bydgoszczy i nazat. Może kwestia przyzwyczajenia...
Szczerze to nie bardzo wiem o co chodzi, bo kabina, poza 16 cm tunelem i wynikającą z tego wielkością szuflad pod łóżkiem jest dokładnie taka sama. R'ka z racji niżej zawieszonej kabiny mniej wychyla się w zakrętach i daje poczucie lepszego prowadzenia.

Krone bardzo fajne naczepy - ja ze swoich jestem mega zadowolony. Zwłaszcza tych po 2018 roku, które wyjeżdżały już z nowej lakierni.

Post Wysłano: 27 wrz 2025, 20:43

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania S450

Cytuj:
Tutaj różnica dla dwóch bliźniaczych aut w wersji low deck. Różnicą była tylko kabina.
Cytuj:
Ja tam wolę kabinę S. Jakoś w R nie mogłem się odnaleźć, gdy pojechałem raptem do Bydgoszczy i nazat. Może kwestia przyzwyczajenia...
Szczerze to nie bardzo wiem o co chodzi, bo kabina, poza 16 cm tunelem i wynikającą z tego wielkością szuflad pod łóżkiem jest dokładnie taka sama. R'ka z racji niżej zawieszonej kabiny mniej wychyla się w zakrętach i daje poczucie lepszego prowadzenia.

Krone bardzo fajne naczepy - ja ze swoich jestem mega zadowolony. Zwłaszcza tych po 2018 roku, które wyjeżdżały już z nowej lakierni.
Masz też mniejszą automatycznie lodówkę i to nawet dość znacznie. Jak nie masz drugiej to jest lipa straszna, tymbardziej zapakować się na 2 tygodnie na jakiś dłuższy wyjazd. Brak dolnych schowków w nadkolach też jest trochę uciążliwe. Mi osobiście S się jeździ idealnie, to że buja jak Magnumką zupełnie mi nie przeszkadza. Kwestia przyzwyczajenia.

Post Wysłano: 20 gru 2025, 20:28

Użytkownik

Użytkownik

Obrazek

Kończymy wyjazdy na ten rok z przebiegiem na liczniku 812 tysięcy. Przez ten rok żadnej awarii, jedyne co było robione to olej i już gdzieś wspominałem - equalizer. W tym roku przejechaliśmy razem większość Europy, od Hiszpanii po Rumunie z wynikiem rocznym 159 tysięcy. :wink:

Post Wysłano: 21 gru 2025, 1:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

Od cholery tych kilometrów, tyle jazdy macie tydzień w tydzień ?

Post Wysłano: 21 gru 2025, 9:32

Użytkownik

Użytkownik

W sumie trudne pytanie. Mamy bardzo dobrze poukładaną robotę, a kto chce jeździć - będzie jeździł. :wink: Wszystko zależy od podejścia do roboty. Masz dalekie kółka, 80% robót tylko swoich bez żadnych spedycji, garstka jedzie wyjazdów przez jakieś spedycje. Pracuje tu 2 lata i nie mam żadnych powodów do narzekania. Powiem szczerze, że nie czuje tych kilometrów, a faktycznie sporo ich wyszło. Oczywiście jeżeli nie chcesz tyle jeździć, nikt do tego cie nie zmusza. A mi to nie przeszkadza i jak jest robota to się pracuje. :)

Post Wysłano: 25 gru 2025, 19:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

na kilometrówce dobra wypłata by była :D

Post Wysłano: 25 gru 2025, 22:43

Użytkownik

Użytkownik

Tam są gołe km. :)

Ci którzy nie jeżdżą na dalekie wypady przez ostatnie miesiące skrupulatnie szukają nowej roboty, ledwo po 8-9k km ciułali. :roll:

Post Wysłano: 25 gru 2025, 23:50

Użytkownik

Użytkownik

Widzę, że osoby nie pracujące mają lepszą orientację w systemie płac czy w ogóle o robocie niż pracownicy. :D Ale skoro "wieta lepi" to niech tak zostanie. :lol:

Post Wysłano: 26 gru 2025, 8:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...Mamy bardzo dobrze poukładaną robotę...
kiedyś zetknąłem się z firmą, która obsługiwała przewóz paczek między lotniskami.
robili kółka: Warszawa, Dortmund (może to był Frankfurt już nie pamiętam dokładnie), Mediolan.
w tych miejscach mieli na stałe wynajęte pokoje w hotelu.
podwójna obsada, wyjeżdżali z Warszawy do Dortmundu, tam szli do hotelu, a z hotelu druga para z Dortmundu do Mediolanu. podczas roz- i załadunku znowu zmieniała się para kierowców i do kraju.
w samochodzie prawie nie gaszono silnika, a jednym samochodem jechał drugi, także kierowcy spędzali w jednym hotelu tylko jedną noc.
przebiegi miesięczne samochodów ponad 30 000km.

Post Wysłano: 27 gru 2025, 12:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

Sorry za off ale mam jeszcze lepszy przykład "poukładanej" roboty :D
Flixbus linia Warszawa-Wiedeń. Codziennie kółko ~1450km. Jeden kierowca Katowice-Wawa-Katowice. Podwójna obsada robi Katowice-Wieden-Katowice. Tam łącznie na dwa wozy jest chyba z 8 kierowców i linia chodzi 7 dni w tygodniu. Miesięcznie po 40-42 tys km. Dwa lata z hakiem i milion jest :lol:

Post Wysłano: 27 gru 2025, 21:30

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Widzę, że osoby nie pracujące mają lepszą orientację w systemie płac czy w ogóle o robocie niż pracownicy. :D Ale skoro "wieta lepi" to niech tak zostanie. :lol:
Skoro dzwonią o pracę i opowiadają to samo więc coś w tym jest. :)

Post Wysłano: 27 gru 2025, 22:19

Użytkownik

Użytkownik

No to na tym już można zakończyć dyskusje. Nie opowiadaj bzdur, skoro nie masz pojęcia. Zatrudnij się, zobacz jak wygląda robota i dopiero wtedy wydawaj opinie, bo opowieści to ja też różne słyszałem. Powiem Ci jedynie tyle, że wykręcić tutaj 8 - 9tys. km. to trzeba być wyjątkowo "uzdolnionym". :) Druga sprawa, to jest temat o aucie, a nie o firmie. Jest osobny temat firmowy założony kilkanaście lat temu w dziale "Firmy transportowe" i tam to jest raczej miejsce na różne dywagacje.

Post Wysłano: 27 gru 2025, 23:09

Użytkownik

Użytkownik

Z tego co kojarzę to w każdej firmie do tej pory w której pracowałeś było cudownie, a każde auto które aktualnie prowadziłeś było Uber trokiem. Skoro masz super ułożoną robotę to tylko pozazdrościć, inni z tej firmy pracując w systemie pon - piątek nie mają. Czaruj sobie na FB albo parkingu tym czym Ci akurat pusta makówka wyprodukuje na dany moment.

Post Wysłano: 27 gru 2025, 23:22

Użytkownik

Użytkownik

Chłopie tylko zrozum, że to co Ty myślisz to zbytnio mnie nie obchodzi. Odpowiadam na twoje bzdury, bo piszesz od rzeczy zaczynając o kwestii wynagrodzenia, kończąc na robocie. Słuchaj, ja nigdzie niczym się nie chwalę. Te kilometry, które robię teraz, to jest wręcz relax do tego, co robiło się kiedyś, ale nie o tym mowa. Nawet wypowiedź dwóch osób wyżej świadczą, że raczej moje wyniki nie są jakieś arcyzajebiste. Boli cie to, że robię w miarę sensowne kilometry? Jeździsz za mnie czy jak? No właśnie nie. Nie znasz mnie, nie masz pojęcia o robocie, a próbujesz wywołać gównoburze. Gdybyś napisał prawdę - ok, spoko. Co do aut, każde nie było tym pożeraczem kilometrów, bo większość kariery pracowałem w firmie, gdzie robiło się małe przebiegi.

Post Wysłano: 27 gru 2025, 23:33

Użytkownik

Użytkownik

Wróćmy za pół roku do rozmowy jak będziesz chwalił się następnym najlepszym krokiem w dotychczasowej karierze. :)

Post Wysłano: 27 gru 2025, 23:40

Użytkownik

Użytkownik

Za miesiąc to już mogę być na drugim świecie, jak każdy z nas, a co tu mówić za pół roku. :wink: Co będzie dalej, się okaże, póki co nie mam zamiaru nic zmieniać. Jak już to całkowicie zrezygnuje z jazdy lub z dalekich wyjazdów, jeżeli zdrowie syna się pogorszy i będę musiał na codzień pomagać żonie przy opiece, ale narazie się na to nie zapowiada, więc nie ma co gdybać. :)