Użytkownik

1. kat. C uprawnia do prowadzenia pojazdów ciężarowych powyżej 3,5t DMC, takich pojazdów specjalnych i pojazdów specjalnego przeznaczenia. Ustawa o Kierujących Pojazdami.
2. aby pracować jako kierowca musisz spełnić wymagania z Art. 39a Ustawy o Transporcie Drogowym (badania, KW, SzO w sumie kod 95).
ale uwaga: dotyczy to kierowców wykonujących przewóz drogowy, a pługosolarka nie służy do transportu. ładunek, czyli sól, piach czy cokolwiek do odśnieżania nie przewozisz z punktu A do B, ale zużywasz podczas pracy.
teoretycznie więc można według przepisów pracować na pługopiaskarce z "gołym" prawo jazdy kat. C, ale pracodawcy ogranicza to możliwości.
np. gdy zakupi tą sól czy piach i zechce przewieźć ze składu na własny plac, to już musi szukać kierowcy z kat. C i z kodem 95.
gdy pracując w budownictwie drogowym szukałem kierowcy na czteroośkę, wymagałem C+E, bo oprócz solówek firma posiadała 10 ciągników z naczepami/wywrotkami, oraz kat. D bo mieliśmy jedno IVECO na 23 osoby do przewozu pracowników, a miałem tylko jednego kierowcę z kat. D leciwego, więc musiałem brać pod uwagę zwolnienia.
także wymagania według prawa to jedno, a według pracodawcy to drugie.