Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 28 paź 2025, 13:25

Użytkownik

Użytkownik

Proszę o informację, a zarazem o przytoczenie może jakiejś ustawy mianowicie:
czy posiadając "gołe" prawo jazdy kat C, mogę prowadzić pługosolarkę? (zarejestrowana jako pojazd specjalny).
Dodam, że nie posiadam żadnego kursu kwalifikacji itd.
Czy wystarczy mi gołe C + kpl badań od zleceniodawcy (np. psychotesty i badania lekarskie)?
Nie moge nic konkretnego znaleźć dlatego prosze o pomoc...

Post Wysłano: 29 paź 2025, 20:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

1. kat. C uprawnia do prowadzenia pojazdów ciężarowych powyżej 3,5t DMC, takich pojazdów specjalnych i pojazdów specjalnego przeznaczenia. Ustawa o Kierujących Pojazdami.

2. aby pracować jako kierowca musisz spełnić wymagania z Art. 39a Ustawy o Transporcie Drogowym (badania, KW, SzO w sumie kod 95).
ale uwaga: dotyczy to kierowców wykonujących przewóz drogowy, a pługosolarka nie służy do transportu. ładunek, czyli sól, piach czy cokolwiek do odśnieżania nie przewozisz z punktu A do B, ale zużywasz podczas pracy.

teoretycznie więc można według przepisów pracować na pługopiaskarce z "gołym" prawo jazdy kat. C, ale pracodawcy ogranicza to możliwości.
np. gdy zakupi tą sól czy piach i zechce przewieźć ze składu na własny plac, to już musi szukać kierowcy z kat. C i z kodem 95.

gdy pracując w budownictwie drogowym szukałem kierowcy na czteroośkę, wymagałem C+E, bo oprócz solówek firma posiadała 10 ciągników z naczepami/wywrotkami, oraz kat. D bo mieliśmy jedno IVECO na 23 osoby do przewozu pracowników, a miałem tylko jednego kierowcę z kat. D leciwego, więc musiałem brać pod uwagę zwolnienia.

także wymagania według prawa to jedno, a według pracodawcy to drugie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]