Strona 3531 z 3533 [ Posty: 70642 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13529 3530 3531 3532 3533 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 03 lut 2025, 14:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Nie wiem co tam masz za dom ale główne zużycie energii to okres od września do kwietnia w warunkach polskich w Szwecji na pewno będzie to inaczej wygladac

Post Wysłano: 03 lut 2025, 16:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

ZACHCIAŁO SIĘ ZAGRAMANICY TO TERA CIERP!!!!1111

:mrgreen:

Post Wysłano: 03 lut 2025, 19:20

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

No dobra to teraz porównajmy zarobki w "S" i w "PL" oraz odnieśmy to do ceny prądu. Jakieś porównanie będzie. Może być średnia krajowa.

Gdzieś czytałem że w Skandynawii jest najniższa w Europie cena prądu.

Post Wysłano: 03 lut 2025, 19:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
No dobra to teraz porównajmy zarobki w "S" i w "PL" oraz odnieśmy to do ceny prądu. Jakieś porównanie będzie. Może być średnia krajowa.

Gdzieś czytałem że w Skandynawii jest najniższa w Europie cena prądu.
Przecież podał że ma 1sek za kWh czyli niecałe 40gr co jest około 1/3 ceny w Polsce.

Post Wysłano: 03 lut 2025, 19:51

Użytkownik

Użytkownik

Tymczasem ceny energii dla przedsiębiorców 3-7zl kWh. :twisted:

Post Wysłano: 03 lut 2025, 22:40
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: DAF XF105.410

Cytuj:
Bauer pisał ze ma 1 zł/kwh to taka normalna cena w Polsce?

Jakie macie miesięczne zużycie prądu w domach?
Akurat ta stawka nie dotyczyła mnie tylko dewelopera. Z racji, że termin na montaż pompy wypadł, zanim przekazali nam dom, deweloper założył licznik na siebie, a że umowa na firmę to i stawka większa.

Dziś byłem przepisać na siebie umowę, obecnie ma być 0,73gr za 1 kWh, z egfakturą i umową na maila, niby ma być 0,70gr za 1kWh.

Montaż fotowoltaiki ma chyba tylko racje bytu jeśli jest dotacja na bank energii. Wtedy sam bym o tym pomyślał.

Ex Naczelny Forumowy Kierowca z Powołania.
#BigosLover

Post Wysłano: 04 lut 2025, 11:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
Matko Bosko :/
Na początku stycznia wymieniłem pompę ciepła (wentylacyjna powietrze-woda Nibe F370) i za sam styczeń zużycie prądu wyszło 1916 kWh. A za poprzednie pół roku, odkąd kupiłem ten dom 5721 kWh… a mi sie wydawało ze to względnie mało w porównaniu do poprzednich właścicieli. Jedyny plus to że też mam 1 za kWh tylko 1sek/kWh, zamrożone na 3 lata
Jeden co podał realne zużycie ...

Post Wysłano: 04 lut 2025, 13:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Realne w Skandynawii. Polska to jednak trochę inny klimat

Post Wysłano: 04 lut 2025, 21:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Realne w Skandynawii. Polska to jednak trochę inny klimat
Nie wiem, nie byłem, ale wiem, że sama temperatura nie jest wyznacznikiem zużycia opału - wilgotność, wiatry itp Czasami przy -10 zapotrzebowanie na opał jest mniejsze niż przy 0 na termometrze.
Pogoda na najbliższy tydzień w Malmo jest "cieplejsza" niż w mojej lokalizacji, podobnie w Sztokholmie -odczuwalna w obu Szwedzkich miastach wyższa - także nie wiem czy masz racje ...

A że kilka ostatnich lat u nas zim nie było to inna bajka, a jak wrócą ??

Post Wysłano: 06 lut 2025, 22:10

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1

Dom 190m2 po podłodze z garażem, piętro skosy. wszędzie podłogowe ogrzewanie temp w domu 21-23 stopnie zużycie z 12mcy około 6500kw za pompe ciepła.

Post Wysłano: 06 lut 2025, 23:57

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Zapłaciłeś w kilowatach, czy w złotówkach?

Bo jeśli dostałeś rachunek w złotówkach, to rozsądne było by podać kwotę w złotówkach.

No chyba, że na koncie w banku masz w kilowatach, to sory koleszko :).

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 07 lut 2025, 1:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Zapłaciłeś w kilowatach, czy w złotówkach?

Bo jeśli dostałeś rachunek w złotówkach, to rozsądne było by podać kwotę w złotówkach.

No chyba, że na koncie w banku masz w kilowatach, to sory koleszko :).
Nie, właśnie lepiej w kw - kazdy ma inne ceny, inne systemy itp - kw sobie przeliczysz wg tego co masz i wszystko jasne.
250m2 - nie spełna 5t peletu /rok ( nie całe 6 tyś) - dom zabytkowy z czerwonej cegły, konserwator zabronił przy remoncie, po kupnie rudery, docieplić ... - także myślę, że pompa by pewnie taniej nie wyszła :( Choć może jako dodatek na jesień i wiosnę ...

Post Wysłano: 07 lut 2025, 7:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

A od środka nie chciałeś kombinować z ociepleniem?

Post Wysłano: 07 lut 2025, 12:00

Użytkownik

Użytkownik

pod pompę ocieplenie heh :D

pod gaz mam takie ocieplenie jak pod pompę co by nie było 20cm styropianu, okna 3szybowe 7komorowe z czymś tam, ciepłe montaże i inne cuda na kiju :mrgreen:

nowy budynek chyba 136m2 parterówka, wsio w podłogówce,
ciekawe jakie zużycie wyjdzie gaz bo grzane dopiero od końca grudnia chyba,
ale temp na piecu zadana 23st w instalacji a temp w pomieszczeniach 18-20st

więc jak chcecie porównywać tak super ogrzewanie pompą i to ocieplenie pod pompę, to se róbcie i pod inne metody grzania te super docieplenie by być miarodajnym :lol:

u mnie jakoś znajomi po całorocznym użytkowaniu pomp przestali być entuzjastami tego super ogrzewania :mrgreen:

Post Wysłano: 07 lut 2025, 14:21

Użytkownik

Użytkownik

Wracam do tematu. Sorry, bo mnie zmiotło z planszy na ostatnie 2 tygodnie i mi temat uciekł.
Obrazek
Cytuj:
Powodzenia.
Cytuj:
Przecież to w życiu się nie uda.
k****, dzięki :D
Cytuj:
Mechanik ma segregator z wszystkimi pojazdami i jak coś robi to sobie wpisuje. Ja mam zeszyt gdzie co 3 miesiące wpisuję stan bieżnika i na tej podstawie planujemy zakupy opon. Jakieś tam próby tworzenia bazy danych były, ale na papierze jest szybciej i wygodniej, przynajmniej przy 10 zestawach.
Cytuj:
Potrzebna by była współpraca ze strony kierowcy, a jak z tym jest to wszyscy wiemy.
W notatniku w tel mam wszystko, daty przeglądów, legalizacje, terminy wymian olejów, klocków, pasków rolek pomp wody itp.
Eee, kolegi, ja tu mówię o rzeczach typu klupnięcie młotkiem w oponę rano, albo sprawdzenie czy obrysówki świecą - bo od tego się zaczęło, a później było gorzej :roll:
Takie skomplikowane rzeczy jak to co, kiedy i gdzie było robione, jak również przegląd opon i inne to robię sam.
Cytuj:
maszyny podlegające pod UDT muszą mieć dzienniki konserwacji, w których co jakiś czas wpisuje się konserwator, a operator może wpisać usterki czy uwagi.
takie dzienniki są już gotowe.
Wiem, bo w każdym aucie mam taką książkę, ale ja to uzupełniam, jako konserwator. Ale ogólnie coś podobnego bym chciał ogarnąć, tylko najlepiej z checklistą czynności.
Cytuj:
U kolegi takie coś kazali zainstalować.
https://getinspecto.com/ Plus mają codziennie na tablecie (transix czy inny inelo) klikają obsługę codzienną z kilkunastoma pytaniami.
Takie coś by mi się przydało - dzięki. Zapytam o ofertę, ale z doświadczenia wiem, że nie mają oferty dla małych dziadtransów.
Cytuj:
U mnie w dużym skrócie jest tak: OC jest na papierze, skanowane do SAP, dostęp jak Cyryl pisał, dla warsztatu, nadzoru i wszystkich świętych. Wprowadzenie tego to była droga krzyżowa... wszyscy byli na nie, zarówno centralny zarząd, jak i lokalni nadzorcy, warsztaty, a kierowcy to już w ogóle. Tyle, że po wprowadzeniu tego na wszystkie oddziały nikt papierami nie rzucił (a mieliśmy sami wsiadać i jeździć :lol: ) a i zarządzający widzą powoli plusy ponad to co było poprzednio (w skrócie, przecież kierowca i lokalny mechanik najlepiej wszystko wiedzą i dogadają to po co dyspozytorom roboty dokładać :lol: ). Tyle z pozycji molocha ogólnopolskiego, w małych kołchozach to pewnie jak Rossi gada...
Dzięki za informację. Obstawiam, że w dużym molochu jest jeszcze trudniej coś takiego wzdrożyć. Dług technologiczny jest kosztowny do nadrobienia.
Cytuj:
Nie wiem jak tam jest u was i jak kierowcy pilnują tego wszystkiego, ale ja oleju pilnuje sam (zawsze pytam się, co ile wymieniamy olej), klocki no to wiadomo, raczej na przebieg nie da się przewidzieć, bo każdy ma inny styl jazdy + są różne klocki (lepsze i gorsze), OC i przeglądów też sam pilnuje, jak kończy się przegląd to po prostu jadę go wykonać, a jak OC to idę do biura po nowy kwitek. Opony też sprawdzam co jakiś czas, wiadomo nie codziennie, ale raz na tydzień przejrzę jak wyglądają. Jak przy aucie coś mnie martwi to zgłaszam i jadę na warsztat, aby chłopaki spojrzeli co tam się dzieje. Dla mnie to takie jakby logiczne, takie sprawy powinny należeć do kierowcy.

Dodatkowo prowadzę swój zeszyt, gdzie pisze kiedy i przy jakim przebiegu coś było robione/wymieniane. Jak prezes mnie się zapyta, kiedy wymieniałem te klocki czy opony, to proszę bardzo, wszystko zanotowane.
Zejdźmy na ziemię, takich kierowców nie ma :D
Cytuj:
U mnie jest ta aplikacja inspecto zgłasza się a i tak tematy są olane do zrobienia.
Dzięki!
Cytuj:
Kiedyś bywałem w takiej firmie gdzie pewne rzeczy były powiedziane raz i wszyscy kierowcy się stosowali, wszystkie usterki zgłaszane od ręki do mechaników a obsługa codzienna robiona wzorowo. Właściciel firmy fajny człowiek ale i konsekwentny a temat był prosty, w weekend z kawą w ręku losował 2-3 samochody i robił przegląd samemu. Zasady były takie że za np bałagan w kabinie -100, za brak płynu do spryskiwaczy i braki w oświetleniu -200, rzeczy poważniejsze tj zbyt niski stan oleju -1000 . Kasę kierowcy mieli spoko i dużo dodatków ale własność firmy tj szefa to rzecz święta i odpowiadali za wszystko czego można by oczekiwać od kierowcy.
Jest w tym szaleństwie metoda, ale raczej nie przejdzie. Z drugiej strony, sam jeżdżę, robotę mamy dość trudną, wiem jak jest, że się zdarzy coś urwać, uszkodzić, sprzęt też sie po prostu niszczy - zużywa. Ale nie toleruję nie zgłaszania usterek, przez co sprzęt w kluczowym momencie jest niesprawny, albo zgubienia, zniszczenia wyposażenia i znowu jak sprzęt potrzebny, to nie ma czym pracować.

Post Wysłano: 07 lut 2025, 15:08

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Podbijam swój post sprzed ponad 3 lat :). Kolejna wyprowadzka się szykuje ale dylemat znowu ten sam. Po wzroście cen co proponujecie do grzania? Działka kupiona. Gazociąg przy działce.
W grze chyba tylko pompa ciepła i gaz ziemny. Wiem, że nikt nie przewidzi co będzie za rok/dwa a już za 5 to nie mam w ogóle nadzieji ale może jakieś rady.
https://pobe.pl/kalkulator-pobe-koszty- ... budynkach/

Przejrzyj. Czy teoria pokrywa się z praktyką, odpowiem za jakiś czas :D

Ja się zdecydowałem na pompę, również dlatego, że nie mam gazu, brak perspektyw na rozbudowę. Koszt zakupu butli, ewentualne zakopanie pod ziemią i ETS2 od 2027 jeśli nie zablokują - też trzeba uwzględnić.
Padały tutaj kwoty 50-70 tys. za pompę. Ja będę miał propanowego Vaillanta za ok 33 tys. brutto z montażem.
Celuję w zapotrzebowanie 30-40 kWh/m2/rok przy ~120 m2.

Post Wysłano: 07 lut 2025, 15:12

Użytkownik

Użytkownik

A i pochwalę się, bo przyszła pocztówka z Paragwaju - moja stara Scania :mrgreen:

Obrazek

PS: Mam nadzieję, że Bauera żonka nagotowała bigosu, jak zobaczy te posty post postem, ale chciałem podzielić wątki :twisted:

Post Wysłano: 07 lut 2025, 18:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

u mnie jakoś znajomi po całorocznym użytkowaniu pomp przestali być entuzjastami tego super ogrzewania :mrgreen:
To co tam tym znajomym przeszkadzało bo moi są zadowoleni ci którzy mają pompę a jedyne rachunki grozy to widziałem u osób co w starym budownictwie pompy pod grzejniki montowali

Post Wysłano: 08 lut 2025, 1:16

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1

W złotówkach to będzie około 600zl za cały prąd w domu za cały rok.
Panele na starych zasadach.

Post Wysłano: 08 lut 2025, 1:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A od środka nie chciałeś kombinować z ociepleniem?
To dom "po niemiecki" grube mury z dylatacją w środku - patrząc na metraż i technologie nie ma tragedii, a ocieplenie wewnątrz jakoś do mnie nie przemawiało i mimo wszystko pewnie pozwoliłoby zrobić oszczędność może 1 tony pelletu w skali roku. Przy remoncie nie zostało nic prócz 3 murów zewnętrznych ( bo w czwartym - od podwórka - było dużo przeróbek, duże okna itp) także reszta została w miarę możliwości odnowiona po nowemu i jakoś to wszystko funkcjonuje.

Strona 3531 z 3533 [ Posty: 70642 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13529 3530 3531 3532 3533 Następna