Cytuj:
Witam!
Jeżdżę na oponach bieżnikowanych i muszę z przykrością stwierdzić, że miałem kontakt z firmą TRA, która się próbuje reklamować na forum w tym wątku. Niestety opony bardzo słabe!!! Bieżnik odchodzi od karkasu, pękają boku opony. Firma TRA ma gdzieś gwarancję. Nie wiem jak opony bieżnikuje konkurencja, ale robi to skuteczniej. Po 40 000 km opony nadawały się do wyrzucenia. Jeśli ta firma pisze, że jakość opony i gumy jest taka sama jak na nowej oponie to dlaczego gwarancja jest 4 razy krótsza? Jeśli gwarant obawia się dać 1 rok gwarancji, nie wspominając o 2 latach (jak przy nowej oponie)!
Ponadto na bieżnikowanych oponach zdarzyła mi się poza firmą TRA jedna opona zgłoszona na gwarancji i reklamacja została rozpatrzona pozytywnie (te same uszkodzenia, które TRA odrzuciła). Nie polecam tej firmy!
Drogi Panie, parę słów wytłumaczenia. Nie jestem z firmy TRA, a tylko jestem ich klientem. Kiedyś trochę współpracowaliśmy odnośnie transportu. Biorę od nich opony i jestem zadowolony do tego stopnia, że polecam ich z własnej woli. Przykro mi, że ma Pan złe doświadczenia ale niestety nigdy nie jest tak aby wszyscy byli zadowoleni.
Nie jest też tak jak Pan napisał, że firma ma gdzieś gwarancję. Mają swojego biegłego, który rozpatruje każdą sprawę oddzielnie, najpierw na podstawie fotografii sporządzonych przez klienta, a jeśli są wątpliwości to na podstawie uszkodzonej opony. Jeżeli biegły z firmy TRA nie uzna gwarancji, a klient się z taką decyzją nie zgodzi, sprawa może być na jego wniosek skierowana do Stomil Poznań, który już na pewno rozsądzi sprawiedliwie i bezstronnie z zastosowaniem najnowocześniejszej aparatury. I wszystko nie trwa wcale tak długo jak brzmi.
Nawet jeśli piszę Pan, że uszkodzenia były takie same to mechanizm ich powstawania może być zdecydowanie inny.
Odnośnie gwarancji, polecam poczytać kodeks praw konsumenta. Gwarancja po pierwsze nie jest obowiązkowa i jest dobrą wolą sprzedawcy. Dodatkowo opona bieżnikowana nie jest produktem nowym więc domaganie się gwarancji na 2 lata czy nawet rok to chyba jakiś żart. Czy kupując samochód używany dostajemy jakąkolwiek gwarancję? Proszę prześledzić oferty bieżnikowni, wszystkie oferują gwarancję na 6 miesięcy. Pozdrawiam.