Witam wszystkich jestem nowy na forum
Panowie podpowiedzcie gdzie jeszcze w Volvo fh 2008r. szukać masy?
akumulatory są z tylu, hebel jest elektryczny(to ten co maja ADR-y) Akumulatory 1rok przyniesione z ciepłej piwnicy i doładowane.
Po wyjęciu akumulatorów znalazłem 2 miejsca gdzie jest masa tzn. 1. z boku akumulatorów łączone do ramy , 2. ścianka metalowa która oddziela akumulatory (tam tez były przewody masowe) oba te miejsca dokładnie wyczyściłem i porządnie skręciłem.
Problem polega na tym ze brak jest prądu w aucie( brak świateł zewnętrznych , swiateł w kabinie, rozrusznik nie drgnie, na desce ciemno) szukam innych miejsc masowych ponieważ jeszcze wczoraj dawało leciutki prąd w aucie tzn wyświetlacz działał ale migotał, również światła zewnętrzne i kabinowe migotały, rozrusznik nie kręcił.
Po wyczyszczeniu tych miejsc z masa które znalazłem prądu nie było wcale. Mierzyłem miernikiem prąd przy rozruszniku i tam go nie było.
Przy akumulatorach po prawej stronie do ścianki przykręcona jest taka cewka
na te dwa bolce zakręcane są dwa przewody z prądem (czerwone grube), jeden z nich jest bezpośrednio z klemy + a drugi( tez +) tak samo gruby biegnie do plastikowej skrzynki pomiędzy akumulatorami.
ten czarny przewód na zdjęciu łączy się z innym kablem który ( jak sądzę biegnie do hebla elektrycznego przy kabinie.
Zmierzyłem miernikiem czy jest prąd w tej cewce ale prąd jest tylko od strony klemy + po przejściu przez cewkę
na drugim bolcu prądu nie ma a to znaczy ze dalej nie puszcza na układ. Dlatego pominąłem cewkę mostkując oba te czerwone przewody(z braku innych możliwości zrobiłem to kablem rozruchowym) . Efekt był taki , że pojawił się prąd ale dalej był słaby.
Pytanie jest takie czy ta cewka może być uszkodzona ? Czy jest konieczna? i Czy ta cewka ma gdzieś mase?
Oraz gdzie szukać jeszcze masy.
Długo pisałem ale chce dokładnie opisać problem