Strona 1346 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11344 1345 1346 1347 13483605 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 04 gru 2016, 11:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Warto też sprawdzić czy jest możliwość założyć tarcze OEM, ale większej średnicy od mocniejszej wersji. Nacinane czy nawiercane tarcze to raczej nie do auta na co dzień.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 12:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Cytuj:
Nacinane czy nawiercane tarcze to raczej nie do auta na co dzień.
Do wersji która mam idą nawiercane.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 13:28

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Coś tam zawsze jest

Cytuj:
Warto też sprawdzić czy jest możliwość założyć tarcze OEM, ale większej średnicy od mocniejszej wersji. Nacinane czy nawiercane tarcze to raczej nie do auta na co dzień.
Założenie tarcz większej średnicy wiąże się ze zmianą jarzma zacisku hamulca a więc grubsze mody.Poza tym może się okazać, że jest zbyt mało miejsca między felgą a zaciskiem.Jeśli można założyć nacinane/nawiercane ale dedykowane tarcze do danego modelu auta - jaknajbardziej tak.Przez te rowki, czy dziurki tarcza szybciej oddaje ciepło a czy to auto na co dzień, czy do wygłupów ,nie ma znaczenia.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 14:13

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: FH

Jeśli chodzi o tarcze nawiercane to byłbym ostrożny, właśnie od miejsc nawierconych lubią pękac, zwłaszcza te bardziej budżetowe. Polecałbym bardziej nacinane. Duże znaczenie ma też klocek, nieodpowiednia mieszanka grzeje bardziej tarczę. Jeśli będę znał parametry auta, podpowiem jaki zestaw dobrac, nie handluje tym, tylko przerobiłem już masę dysków i nawet topowe brembo oro nawiercane udało mi sie pokrzywic :twisted:

Post Wysłano: 04 gru 2016, 14:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Każdą tarczę można pokrzywić, jak się chce :mrgreen: ale częściej robią to ludzie niechcący :P

Ja chętnie się dowiem co można założyć do MB S203 z pakietem sport. :wink:

Post Wysłano: 04 gru 2016, 14:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja nie potrzebuję żadnego profesjonalnego sprzętu wyczynowego. Z reguły jeżdżę spokojnie, ale wiadomo różnie bywa czasami człowiek gdzieś się spieszy itp. i fajnie by było jakby wytrzymały ciut więcej niż spokojną jazdę w sobotę do marketu. Problem w tym, że porobiły mi się bardzo głębokie wżery na tylnych tarczach, zakładam że od kiepskiej jakości klocków TRW, które zamontowała "fabryka", choć mogę się mylić. Fakt jest taki, że muszę je jak najszybciej zmienić, bo jest lipa przy hamowaniu i szybszej jeździe. Te Power Friction to właśnie jakaś seria S, tylko nacinane. Ewentualnie założę jakieś ATE, czy Zimmerman'y. Jak wspomniałem do zwykłego użytkowania a nie żadnych wyczynowych tematów. Auto to żaden demon mocy, Seat Leon 5F 184 KM, aczkolwiek całkiem sprawnie się odpycha przy swojej wadze, więc dobrze, żeby było czym też zahamować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Post Wysłano: 04 gru 2016, 14:40

Cytuj:
Jeśli chodzi o tarcze nawiercane to byłbym ostrożny, właśnie od miejsc nawierconych lubią pękac, zwłaszcza te bardziej budżetowe. Polecałbym bardziej nacinane. (...)
Tarcze nawierca/wierci się w celu poprawy chłodzenia. Tarcze nacinane są w celu usuwania warstwy szkliwa, które tworzy się na powierzchni klocka hamulcowego.
Prawda jest taka, że każdą tarczę można pokrzywić. Pierwszorzędną rolę odgrywa tu chłodzenie tarczy.
Cytuj:
Każdą tarczę można pokrzywić, jak się chce :mrgreen: ale częściej robią to ludzie niechcący :P

Kornel - AMG ceramiczne. Ale koszt większy niż wartość Twojego auta ;)

Post Wysłano: 04 gru 2016, 14:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Ten pakiet sport to nie polegał w Mercedesie właśnie na lepszych heblach?

Ja się puściłem za moto, jakaś starsza 600ka więc na przyspieszenie spokojnie dawałem radę bo mocy nie brakuje, ale że auto raczej w typie statecznej limuzyny, wiec układ hamulcowy jest jaki jest, a swoje to waży to nie bardzo to wyrabiało. Na wiosnę też będzie trzeba nad tym pomyśleć, bo jedna tarcza przy głębszym wciśnięciu lekko bije.

Pazdziu taki Leon ma tą zaletę, że jest stosunkowo lekki więc jest prościej i zawsze można założyć zestaw od Cupry. Tył to dostaje pewnie od tego, że auto stoi po kilka dni. Dziwne, że tam TRW siedzi, ja w A3 wymieniałem to są Ferrodo, a niby to i to Golf, może na Seacie VAG bardziej oszczędza.

Z nacinaną tarczą szybciej też leci klocek i przeważnie od razu ostro biorą.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 14:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kornel - AMG ceramiczne. Ale koszt większy niż wartość Twojego auta ;)[/quote]

Mówimy o komplecie tarcze klocki bez przeróbek.
Fakt, że można założyć hamulce z AMG, ale różnica nie jest porażająca.
W swoim zaciski i tam mam już duże. Falga mniejsza niż 17 cali nie wejdzie.

Poza tym tarcze ceramiczne charakterystyką zupełnie nie nadają się du użytku codziennego i ekodrajwingu :mrgreen:

Edit.
Cytuj:
Ten pakiet sport to nie polegał w Mercedesie właśnie na lepszych heblach?
Polegał :wink:

Ostatnio zmieniony 04 gru 2016, 14:54 przez korni8808, łącznie zmieniany 3 razy.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 14:49

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: XF 105.460

W 2004 r kupiłem Berlingo 2.0 HDI i "założyłem" ci** na 107 KM i coś tam więcej Nm. Pomyślałem sobie, że jak moc większa to i hamulce muszą być lepsze i kupiłem nacinane tarcze EBC i jakieś tam lepsze klocki do tego...koszt coś koło 1000 zł albo więcej. Różnicy w hamowaniu na korzyść EBC nie odczułem. Od tamtego czasu zakładam tarcze Zimmermanna i klocki (nawet nie pamiętam marki) i hamuje to całkiem dobrze.
Cytuj:
Problem w tym, że porobiły mi się bardzo głębokie wżery na tylnych tarczach, zakładam że od kiepskiej jakości klocków TRW, które zamontowała "fabryka"
A może jest problem z regulatorem siły hamowania, jeśli takowy jest ...TRW wg mnie nie są kiepskiej jakości. Tarcze nawiercane na tył? Jeśli były w oryginale to bym założył, jeśli nie to bym nie zakładał...
Ja wymieniam klocki co drugą wymianę tarcz...

Post Wysłano: 04 gru 2016, 15:00
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Pazdz, moge Ci polecić tarcze firmy Zimmermann jak chcesz to mogę załatwić Ci prosto z DE w jakiejś tańszej cenie.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 16:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cokolwiek dadza

Cytuj:
W 2004 r kupiłem Berlingo 2.0 HDI i "założyłem" ci** na 107 KM i coś tam więcej Nm. Pomyślałem sobie, że jak moc większa to i hamulce muszą być lepsze i kupiłem nacinane tarcze EBC i jakieś tam lepsze klocki do tego...koszt coś koło 1000 zł albo więcej. Różnicy w hamowaniu na korzyść EBC nie odczułem. Od tamtego czasu zakładam tarcze Zimmermanna i klocki (nawet nie pamiętam marki) i hamuje to całkiem dobrze.
Nie wiem po co Ci do Berlingo 107 KM nacinane tarcze, chyba że aż tak świrujesz tym autem :D. Nacięcie ma za zadanie odprowadzenie zbierających się gazów między klockiem a tarczą, ale to przy jakiejś mega intensywnej sportowej jeździe ma zastosowanie. Dodatkowo jak tarcze są nacinane to klocki schodzą szybciej.

Poza tym skuteczność hamulców to nie tylko tarcza ale i klocek. Jak kupisz do auta do jazdy na codzień Ferrodo DS3000, to też nie będzie hamował, bo taki klocek musi się rozgrzać żeby zacząć dobrze hamować. W codziennej jeździe się nie rozgrzeje..

Co do Zimmermanna, jak szukałem do swojej rajdówki spotkałem się z wieloma opiniami że te tarcze się krzywią szybko, ale nie wiem, nie chcę nikogo zniechęcać. Ja wybrałem tarcze EBC i jestem zadowolony.

Do zwykłej osobówki wybierałem TRW albo Textar, ja czy mój ojciec nie mieliśmy nigdy żadnych problemów. Na textarze w V70 przejechałem 90 tkm, auto sprzedałem, tarcze nie biły, skuteczność bez zarzutów. Jazda 90% autostrada, często jakieś hamowania ze 180 do 90...
W Sharanie mamy TRW, przejechane ponad 90 tkm, tarcze ostatnio zaczęły bić.. ale co się dziwić, przy takim przebiegu, poza tym auto użytkowane na krótkich dystansach w 50%.

Jakbym teraz wybierał poszedłbym znowu w Textara. Ewentualnie może tarcze nawiercane ;). Myślę że jak ktoś jeździ z głową to nie będzie miał problemów.

Paźdź jak Ci się sprawuje Leon z tym silnikiem? Nie powiem z nowszych samochodów jedno z tych aut które bardziej mi się podoba.

Silnik nie zużywa nadmiernie dużo oleju?

Ostatnio zmieniony 04 gru 2016, 17:04 przez Tomek_215, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 17:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dziwne, że tam TRW siedzi, ja w A3 wymieniałem to są Ferrodo, a niby to i to Golf, może na Seacie VAG bardziej oszczędza.
Teraz na wszystkim oszczędzają. Ostatnio zaciągnąłem rękaw i niczym korek od szampana wyskoczył guziczek zwalniający hamulec. Efekt jest taki, że trzeba wymienić całą dźwignie. W poliftowym, który właśnie wyszedł jest już elektroniczny taki jak w Golfie. :D

Wrzucę chyba te Zimmermany i klocki Ferrodo, myślę że styknie do normalnej jazdy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Post Wysłano: 04 gru 2016, 17:29

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Co do Zimmermanna, jak szukałem do swojej rajdówki spotkałem się z wieloma opiniami że te tarcze się krzywią szybko, ale nie wiem, nie chcę nikogo zniechęcać. Ja wybrałem tarcze EBC i jestem zadowolony.
Czym jeździsz? ;)

Post Wysłano: 04 gru 2016, 17:31

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nie wiem po co Ci do Berlingo 107 KM nacinane tarcze, chyba że aż tak świrujesz tym autem :D
Przeczytaj jeszcze raz to się dowiesz...
Cytuj:
Nacięcie ma za zadanie odprowadzenie zbierających się gazów między klockiem a tarczą, ale to przy jakiejś mega intensywnej sportowej jeździe ma zastosowanie. Dodatkowo jak tarcze są nacinane to klocki schodzą szybciej.

Poza tym skuteczność hamulców to nie tylko tarcza ale i klocek. Jak kupisz do auta do jazdy na codzień Ferrodo DS3000, to też nie będzie hamował, bo taki klocek musi się rozgrzać żeby zacząć dobrze hamować. W codziennej jeździe się nie rozgrzeje..
Tomeczku, ty to na prawdę jesteś mądry...i masz bardzo rozległą wiedzę...nikt takiej nie ma...
Cytuj:
Co do Zimmermanna, jak szukałem do swojej rajdówki spotkałem się z wieloma opiniami że te tarcze się krzywią szybko, ale nie wiem, nie chcę nikogo zniechęcać.
Zależy przy jakim przebiegu, bo jak do ok. 1500-2000 km to jest zazwyczaj przyczyna złego montażu.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 17:51

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: FH

Cytuj:

Wrzucę chyba te Zimmermany i klocki Ferrodo, myślę że styknie do normalnej jazdy.
Spokojnie dadzą radę.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 18:00

Użytkownik

Użytkownik

Ja od lat kupuję Zimmermany i klocki tutaj: http://auto-czesci-sklep.pl/pl/info/kontakt2

Post Wysłano: 04 gru 2016, 18:40
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: DAF XF105.410

Parę słów odnośnie oszczędzania. Do mojego kolegi przyjechał nasz znajomy z technikum. Insignie kupił. Zobaczył jakąś pierdołę na lakierze i mówi, żeby mu to przepolerować. Kolega odradzał ale ten się uparł. No to do roboty. Lekka polerka i baza zeszła w tym miejscu. Wziął miernik lakieru. Na VW Golfie czy Passacie współczynnik oscylował w wartościach 1,2-1,4. W Oplu Insigni oscylował w zakresie 0,6-0,7.

Oglądałem wczoraj przez neta walkę. Ktoś streamował więc za free. Śmiech mnie ogarnął na myśl o osobach co zapłaciły głównie by obejrzeć kilkadziesiąt sekund cyrku w klatce.

Ex Naczelny Forumowy Kierowca z Powołania.
#BigosLover

Post Wysłano: 04 gru 2016, 18:50

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Coś tam zawsze jest

Cytuj:
Cytuj:
Co do Zimmermanna, jak szukałem do swojej rajdówki spotkałem się z wieloma opiniami że te tarcze się krzywią szybko, ale nie wiem, nie chcę nikogo zniechęcać.
Zależy przy jakim przebiegu, bo jak do ok. 1500-2000 km to jest zazwyczaj przyczyna złego montażu.
Głupoty piszesz.Jakość jest do du...py i tyle.Dzisiejszy Zimmermann to nie to, co kiedyś.U mnie wytrzymały raptem jedną trasę, Konin- Monachium i powrót.Podobnie z tarczami TRW.Po 2 tysiach śmietnik i monaż lepiej niż poprawny.Parę ostrych hamowań z 200 do 80 i kierą telepało, jak żulem na głodzie.Odżałowałem i kupiłem 4 tarcze+2 komplety klocków Brembo i dopiero wiem, co to jest hamulec.Kredens do zatrzymania to 1825kg,e38.

Post Wysłano: 04 gru 2016, 19:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
jak Ci się sprawuje Leon z tym silnikiem? Nie powiem z nowszych samochodów jedno z tych aut które bardziej mi się podoba.

Silnik nie zużywa nadmiernie dużo oleju?

Ogólnie na razie nie ma powodu do narzekań. Zmieniam oliwę co 15 tyś. km, to dolewam 0,5 max 1 l, zależy jak jeżdżę. Aktualnie 104 tyś. na blacie. Raz przy przebiegu ok. 40 tyś. wymieniłem jakiś czujnik od temperatury spalin, tak to się nic nie dzieje. S&S podłączyłem VCDSa i wyłączyłem na stałe, bo nie korzystam z tego pseudo ekologicznego rozwiązania, więc mam nadzieję że rozrusznik i aku pożyją dłużej. Bardziej denerwujące są jakieś drobne usterki i niedociągnięcia w jakości wykonania. Nie ma tego dużo, ale jednak.

Strona 1346 z 3605 [ Posty: 72099 ] Przejdź na stronę Poprzednia 11344 1345 1346 1347 13483605 Następna