Cytuj:
(...)
Włochy - opłata tylko za autostrady na bramkach. są bramki Telepass (opłata elektroniczna), na karty, za gotówkę. uwaga! nie ma reguły, umieszczenie bramek jest dowolne.
(...)
Od siebie dodam tylko, że we Włoszech większość terminali nie czyta nowoczesnych kart kredytowych. Na bramkach koło Triestu z 3 kart, które miałem przy sobie (VISA i MasterCard elektroniczne, VISA wypukła), żadna nie zadziałała. Na moja prośbę o rachunek kredytowany, pani w okienku, spojrzawszy na napis na moich bocznych drzwiach zaczęła krzyczeć, że "Polacco no creditto" i wezwała policję. Stałem tam z 20 minut, blokując bramkę. Na szczęście jeden z policjantów znał angielski, więc obyło się bez zbytnich komplikacji, co nie przeszkodziło im w skontrolowaniu mnie i dokumentów. W wielu miejscach spodziewaj się takich zachowań, a już zupełną porażką jest (czasami) obsługa bramek automatycznych. O znajomości języka innego niż włoski zapomnij.
Dlatego, jeśli szef nie wyposażył Cię w VIA Card lub Telepass, warto mieć paręset EUR w kieszeni. Tak, na wszelki wypadek.
Cytuj:
Witam NA CZ musisz mieć GOBOXA do 7.5t jeżeli dobrze pamiętam.Pozdrawiam Dawid.
Dawid, GoBox to austriacki wymysł
Na Czechach jest Premid.