TruckFocus.pl



Autor
Wiadomość

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 01 maja 2012, 14:05
Posty: 263
GG: 0
Samochód: Mazda 626

Pomiędzy Calais a Dover, mamy dwa rodzaje przepraw. W związku z tym, mam pytanie, jak wygląda przeprawa na promie oraz pod kanałem czyli pociągiem ? Z tego co mi wiadomo, to mogą być kontrole Francuskich służb, przed wjazdem na prom. Czy przed wjazdem oni ważą zestaw ? Jeżeli pracodawca bookuje mi bilet, to gdzie mogę w porcie odebrać ?


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 10 gru 2011, 15:14
Posty: 608
Samochód: TGL 12.250 tandem

PROM
Kontrole wyrywkowe :)
Pierwsze bramki, dajesz CMR i dowód osobisty :) Tam Ci dadzą bilet ;) Czasami wołają jeszcze nr bookingu ale to rzadko. Na drugich bramkach pokazujesz już tylko dowód osobisty i jedziesz w rajkę :)
Uważaj na ciapatych -> http://40ton.net/imigranci-ciezarowkach ... a-petycja/
Pływam tam co tydzień i to co się ostatnio tam dzieje to jest jakaś masakra :twisted:


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 01 maja 2012, 14:05
Posty: 263
GG: 0
Samochód: Mazda 626

Dzięki za informacje. Przy tych pierwszych bramkach muszę im powiedzieć numer biletu i wtedy dostanę bilet ? Mam nadzieję że dam radę z moim językiem angielskim ;). Kolega mi opowiadał że jedna babka pyta się nas po angielsku przez małe urządzenie gdzie się wpisuje ilość kierowców itp.


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 10 gru 2011, 15:14
Posty: 608
Samochód: TGL 12.250 tandem

Nic nie musisz mówić, dajesz CMR i dowód osobisty :) Tyle im wystarczy, żeby dać Ci bilet. Tak jak pisałem wcześniej czasami zawołają nr bookingu... to pokażesz sms'a skoro język kuleje ;) Ewentualnie zapytają się jeszcze coś wieziesz :) Jak nie umiesz powiedzieć co to powiedz z wyrzutem "Do you have CMR? :x " Działa :mrgreen:
Nic nigdzie nie będziesz wpisywał 8)

Jak będziesz płynął DFDSem to bierz bilet ze sobą na prom, masz wtedy żarcie za free :wink:


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 01 maja 2012, 14:05
Posty: 263
GG: 0
Samochód: Mazda 626

Mam pytanie jeszcze do ciebie, jak ustawić prawidłowo tachograf, obliczyć czas pracy, żeby wszystko zgadzała się mi. Ponoć w tym dniu kiedy mamy przeprawę to można pracować 12 godzin, a nie 13 lub 15.


Ostatnio zmieniony 19 lip 2014, 18:00 przez speed_cars, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 10 gru 2011, 15:14
Posty: 608
Samochód: TGL 12.250 tandem

Bzdura :)
Jak staniesz już na promie to wklep w tachograf Wybierz pojazd -> prom/kolej :) Po zjeździe z promu czas jazdy masz wyzerowany 8)


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 01 maja 2012, 14:05
Posty: 263
GG: 0
Samochód: Mazda 626

Jeżeli wyjadę z promu, to samo przestawi mi się na jazdę, czy muszę przedstawić z promu/kolej na jazdę ? Kilka lat temu miałem okazję płynąć pomiędzy Calais - Dover, człowiek zapomniał ;). Przeglądam sobie mapy google Calais, wszystko jest tam oznaczone, gdzie mają pojechać ciężarówki, samochody osobowe itp.


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 10 gru 2011, 15:14
Posty: 608
Samochód: TGL 12.250 tandem

Jak ruszysz automatycznie samo przełączy się na jazdę ;)
Znaki są, polaków jeszcze więcej więc pytaj na CB, na pewno ktoś pomoże :)


Awatar użytkownika

Moderator

Offline

Offline

Moderator

Awatar użytkownika


Rejestracja: 12 lut 2007, 16:06
Posty: 2034
GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec
Lokalizacja: Gryfino

Jaki czas pracy wyzerowany ? Jesteś tego pewien ? Co jeżeli miałem czasu jazdy dajmy na to 8 h i promem płynę te 45 min (?) czy połtorej godziny to później jak to jest możliwe, że mogę od nowa jechać te 9/10 godzin ?

_________________
www.flickr.com/marekjastrzebski


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 10 gru 2011, 15:14
Posty: 608
Samochód: TGL 12.250 tandem

Czas jazdy napisałem ;)


Awatar użytkownika

Moderator

Offline

Offline

Moderator

Awatar użytkownika


Rejestracja: 12 lut 2007, 16:06
Posty: 2034
GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec
Lokalizacja: Gryfino

Ok, ok - mój błąd, dopiero później skminiłem, że prom płynie tak krótko :)

_________________
www.flickr.com/marekjastrzebski


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 19 sie 2013, 23:20
Posty: 30

jedna rada. zostaw sobie minimum 5h na prom. 2 godziny płynie, godzine do dwóch czekasz na wjazd. godzinę w kolejce ci zejdzie. jak zjedziesz w dover pierwszy parking masz na urzędzie celnym. i uważaj na pasażerów na gapę:)


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 10 gru 2011, 15:14
Posty: 608
Samochód: TGL 12.250 tandem

Najlepiej na pierwszych bramkach zapytaj się, o której jest kolejny prom 8) Jakiś czas temu byłem w porcie w Calais jakoś przed 12:00, a miła Pani oznajmiła mi, że kolejny prom dopiero o 20:00 :shock: Byłem zmuszony zrezygnować i jechać na parking :twisted:


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 30 kwie 2014, 20:51
Posty: 1888

Ja tylko raz czekałem godzine w kolejce do bramek. Zwykle idzie dość sprawnie i bez zbytniego oczekiwania na wjazd. Dłużej zwykle mi schodzi w drugą stronę. Najlepiej sprawdź sobie na stronach przewoźników o której odplywaja ich promy.
Parking na celnym jest płatny chyba 20 £ za dobę. Tak samo jest na innych serwisach. Pierwsze dwie godziny są za free.
Po drodze do celnego są jeszcze dzikusy przy drodze.


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 10 gru 2011, 15:14
Posty: 608
Samochód: TGL 12.250 tandem

Gdzie Ty w Dover po drodze do Urzędu Celnego widziałeś dzikusy ? :shock: (chyba, że na powrocie w drodze do portu, to tak) Poza tym na UC pierwsze 5h za free.


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 30 kwie 2014, 20:51
Posty: 1888

Na A20/M20 jak wjedzisz na górę to zaraz masz zatoczki porobione. Stalem tam pewnego razu cały weekend.
Na UC byłem raz na odprawie to może faktycznie jest 5h, ale na innych 2 są darmowe.
Będę jechał w tym tygodniu na Anglię, to napiszę dokładnie, bo może faktycznie ja drogi pomyliłem.


Ostatnio zmieniony 21 lip 2014, 23:48 przez bibor80, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 10 gru 2011, 15:14
Posty: 608
Samochód: TGL 12.250 tandem

Ale to już za Urzędem Celnym ;)
Jak by ktoś kręcił na UC 9h pauzy to warto iść zapłacić za parking zanim wykręcimy te 9h (np. mając 8:50). Powyżej 9h płacimy za kolejną godzinę ;)


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 30 kwie 2014, 20:51
Posty: 1888

No może. Dam znać, bo mnie teraz skołowałeś ;)


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 10 gru 2011, 15:14
Posty: 608
Samochód: TGL 12.250 tandem

Uwierz mi, jestem w UK co tydzień :mrgreen:
Z portu do UC jedziesz cały czas przez miasto, żadnej bujanki tam nie ma 8)


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 30 kwie 2014, 20:51
Posty: 1888

To my chyba mówimy o dwóch innych rzeczach. Ja odprawialem palety na Chanel Port a to się znajduje na serwisie nr 24. Jest on na 11 zjeździe z M20.


Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Forum Samochodowe