TruckFocus.pl



Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 wrz 2019, 6:46

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 09 lis 2015, 12:13
Posty: 24
Samochód: SCANIA R420

Witam. Od 1,5 miesiąca (ok. 20tkm) jeżdżę na oponach prowadzących Hankook AH31 i po takim czasie na lewej oponie widać znaczne zużycie bieżnika, a prawa wygląda jeszcze jak nowa, jaka może być tego przyczyna? Razem z oponami zamontowałem nowe amortyzatory, i w zeszłym tygodniu wymieniłem felgę przy tej bardziej zużytej oponie bo było na niej sporo odważników, autko to Scania R z przodem na poduszkach, wrzucam zdjęcia lewej i prawej gumy.

https://ibb.co/vJmp29Y
https://ibb.co/x3jDGjv


Post Wysłano: 21 wrz 2019, 6:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 05 paź 2006, 12:38
Posty: 2536
Samochód: Ferrari
Lokalizacja: PKN

Zbieżność ustaw.

_________________
Alkoholikiem nie jestem, gdyż wódki, niestety, codziennie nie piję.


Post Wysłano: 21 wrz 2019, 8:39

Moderator

Offline

Offline

Moderator


Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 4313

Dość dziwne że jedna opona przycięta z obu stron. Nie masz luzu na zwrotnicy?


Post Wysłano: 21 wrz 2019, 10:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 08 maja 2013, 21:26
Posty: 579
Lokalizacja: Kraków

Cytuj:
Zbieżność ustaw.
a dla pewności dodatkowo osiowoś naczepy. Tak tak naczepa ma niesamowity wpływ na zużycie opon na aucie. Wystarczy przestawiona na cybancie i osie nie idą równolegle do siebie a może to wyjść także na aucie.


Post Wysłano: 21 wrz 2019, 11:41

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 09 lis 2015, 12:13
Posty: 24
Samochód: SCANIA R420

Zbieżność robiłem wiosną przy zmianie drążka, wydaje mi się, że jakby coś było nie tak to obie by ścinało, ale jade jeszcze dzisiaj sprawdzić dla pewności, naczepa jest juz wiekowa ale raczej równo jedzie, na stacji popatrzymy jeszcze resztę zawieszenia, może coś wyjdzie


Post Wysłano: 21 wrz 2019, 13:04

Moderator

Offline

Offline

Moderator


Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 4313

Na stacji nie zobaczysz luzu na łożysku albo zwrotnicy. Podnieść koło i poruszaj góra dół, prawo lewo.


Post Wysłano: 21 wrz 2019, 15:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 08 maja 2013, 21:26
Posty: 579
Lokalizacja: Kraków

Jak ci mowie zrób jeszcze geometrie naczepy to zrób bo niewiele większy koszt a tak jak piszesz naczepa stara. Miałem klienta co na nowym tandemie znalazł przesunięty o 1cm na cybancie tyle że wyczuł jak coś tępo idzie w porównaniu do innych jego.


Post Wysłano: 21 wrz 2019, 23:49

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 13 mar 2011, 14:19
Posty: 415
GG: 0

się tak zastanawiam, ja niby ta geometrie naczepy sie robi?? :> cooo??

_________________
:mrgreen:


Post Wysłano: 22 wrz 2019, 0:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 08 maja 2013, 21:26
Posty: 579
Lokalizacja: Kraków

Cytuj:
się tak zastanawiam, ja niby ta geometrie naczepy sie robi?? :> cooo??
dość takie masz pytania. Jak nie wiesz to się po prostu zapytaj normalnie? a jak się sprawdza osie (koła) względem siebie w osobówce? A wiesz, że naczepa ma też punkty stałe?
coooo???


Post Wysłano: 22 wrz 2019, 9:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Online

Online

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 15 kwie 2005, 23:22
Posty: 2000
Samochód: R450
Lokalizacja: Jelcz Laskowice

Post Wysłano: 22 wrz 2019, 11:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Online

Online

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 29 paź 2005, 23:08
Posty: 796
Samochód: Duży FIAT
Lokalizacja: Chełmek

Pytanie czy w każdym zawieszeniu naczepy się da ustawić? W BPW są podkładki skośnie podcięte pod śrubą silentbloka i przesuwając góra/dół ustawiamy oś, natomiast w Mercedesie DCA jest cała oś belka U i ja tam niewidze nic do ustawienia, tuleje są takie duże jak w SAF'ie i one są z otworem centralnie zresztą montuje się je tylko w jednej pozycji....


Post Wysłano: 23 wrz 2019, 11:58

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 09 lis 2015, 12:13
Posty: 24
Samochód: SCANIA R420

Na ustawianiu zbieżności wyszło, że była delikatna rozbieżność ale niby w normie, teraz ustawione idealnie, naczepę mam na SAF-ie i raczej tam niema co regulować, zwrotnice posprawdzałem i brak luzów, reszta zawieszenia też w bardzo dobrym stanie, na razie pojeżdżę poobserwuje co będzie dalej się działo.


Post Wysłano: 23 wrz 2019, 12:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 08 maja 2013, 21:26
Posty: 579
Lokalizacja: Kraków

Jak masz możliwość (zużycie innych podobne) to przekrec z któraś osią będzie lepszy test porównawczy


Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: davo76 i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Forum Samochodowe