Strona 10 z 13 [ Posty: 246 ] Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12 13 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 22 cze 2012, 7:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 27 sty 2012, 14:06
Posty: 123
GG: 1
Samochód: DAF 105XF
Lokalizacja: Widnes

SIOJU, to samo jest w Cemexie. Do tego jeszcze pogoda była fatalna w ostatnim czasie. Każdy kto chciał wolne, to dostawał ;)


Post Wysłano: 24 cze 2012, 18:07

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 19 maja 2012, 15:00
Posty: 24

Co prawda nie wożę cementu czy tego typu ładunków. Ale mam bliski kontakt z tzw. budowlanką. Prawda jest taka że wszystkie większe inwestycje siadły lub się skończyły. Nowych dużych inwestycji już nie ma. Więc i ładunków macie mniej. Jedna z większych cementowni w płd-zach Polsce z pięciu piecy wapiennych wygasiła 4. O czymś to świadczy.


Post Wysłano: 24 cze 2012, 19:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 03 cze 2007, 15:41
Posty: 987
Samochód: MAN TGX 18.440
Lokalizacja: Kraków

Już po Euro, nie ma co przyśpieszać budowy nowych obiektów.


Post Wysłano: 29 lip 2012, 12:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 27 sty 2012, 14:06
Posty: 123
GG: 1
Samochód: DAF 105XF
Lokalizacja: Widnes

Tak dla odkopania tematu, moje ostatnie "przygody" :?

Tak się ładuje w Elektrowni Kozienice:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A oto efekty załadunku w Chełmie:
Obrazek

BTW, o ile w Kozienicach jest możliwość umycia auta, o tyle w Chełmie tej możliwości nie ma. Wyobraźcie sobie zdmuchiwanie takiej ilości cementu...

Jeszcze rozładunek na budowie S17:
Obrazek
I jak mają wytrzymać węże w takich warunkach? Od razu piszę - żadnych palet nie znalazłem na podkładkę...


Post Wysłano: 29 lip 2012, 13:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 18 lip 2007, 22:15
Posty: 2542
GG: 772271
Lokalizacja: Pudzików Woj. Łódzkie

Przy cemencie to wytrwymaja gorzej ostry granulat

_________________
Marianex podjedź no do przodu bo Grzeniu kiprował będzie


Post Wysłano: 29 lip 2012, 13:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 26 lis 2006, 13:56
Posty: 1236
GG: 1
Samochód: TGX 440
Lokalizacja: TSK

Jeszcze gorszy syf jest na Nordklaku w Sławnie koło Opoczna. Tam się ładuje mączkę. Nie ma podłoża, po desczu na placu koszmar. Załadunek na zegar, którego nie widać bo sam sobie ładuje kierowca. Jak się przesypie, to odsypać trzeba na wolne powietrze 20 metrów od silosów, niezły sajgon wtedy jest na placu. :lol:

_________________
Jak trza, to cofnę do przodu.
22.08.2016r. [*] Tomcio - przyjacielu, pamiętam.


Post Wysłano: 12 wrz 2012, 21:33

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 20 wrz 2006, 15:16
Posty: 355
Lokalizacja: z nienacka!!!

Moim zdaniem najgorsza "kambodża" jest na Trzuskawicy, gdy ładujemy się "w torach", zwłaszcza po silnych opadach deszczu... gumowce na nogach obowiązkowe :)

Odnośnie ilości "roboty" to kryzys się zaczyna... kilka firm jeżdżących silosami jest do kupienia, sporo wyprzedaje najbardziej zużyte auta. Mój szef sprzedał najstarszą zestaw a 2 kierowców się zwolniło.

_________________
ASS, GAS OR GRASS !!!
NOBODY RIDES 4 FREE !!!
Kat: A,B,C,E i reszta papierów, teraz tylko jazda.
Kanio najlebszo!


Post Wysłano: 14 wrz 2012, 21:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 26 lis 2006, 13:56
Posty: 1236
GG: 1
Samochód: TGX 440
Lokalizacja: TSK

Byłem wczoraj na Trzuskawicy na torach, ładowałem się z żółtego petersa. Była noc ale jeśli mnie oczy nie myliły to powiało cywilizacją i miał odpowietrzanie.

_________________
Jak trza, to cofnę do przodu.
22.08.2016r. [*] Tomcio - przyjacielu, pamiętam.


Post Wysłano: 18 wrz 2012, 20:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 26 lis 2006, 13:56
Posty: 1236
GG: 1
Samochód: TGX 440
Lokalizacja: TSK

Nic się nie dziej w dziale, to piszę.
Dziś mijałem się z Młotkiem, który jechał Volvem. Było opisane więc go spytałem co to za zmiana. Twierdzi, że Volva są ekonomiczniejsze. Czyżby Młot zmieniał markę? Ktoś ma jakieś informację.

_________________
Jak trza, to cofnę do przodu.
22.08.2016r. [*] Tomcio - przyjacielu, pamiętam.


Post Wysłano: 20 wrz 2012, 14:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 21 lut 2009, 20:58
Posty: 51
GG: 2178311
Samochód: VOLVO
Lokalizacja: Radom

sioju młotek ma juz pare tych volvo, i ponoc ma ich byc wiecej.ps odezwij sie do mnie na pw

_________________
Piotr-Trans
viewtopic.php?f=44&t=31078
viewtopic.php?f=44&t=29609


Post Wysłano: 21 wrz 2012, 17:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 12 sie 2007, 21:47
Posty: 133
GG: 4492357
Samochód: MAN F 2000 19.414
Lokalizacja: Częstochowa

Witam !

Czy mógłby mi ktoś z kolegów opisać mniej więcej procedurę rozładunku takiego silosa (leżący komorowy). Zaczynam przygodę z takim czymś i chciałbym coś niecoś wiedzieć na ten temat. Jak to jest z tym TDT ? Czy wszystkie silosy zawsze mają tego typu badania? Czy różnie bywa? Jakim ciśnieniem dmuchacie? Zawsze jest tak ze im większe tym szybciej towar się rozładuje ?

_________________
Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg AG w skrócie MAN 19.414 FE EVO :)


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 30 gru 2009, 12:14
Posty: 18
GG: 11111
Samochód: putz na actrosie
Lokalizacja: Opole

Od paru dni krokodyle robią nowy kontrol przy wyjeździe z cementowni Odra i Górażdże (jedyne do których jeżdżę)
Masowo kontrolują ważność przeglądów. TDT silosów i cementowozów. Tłumaczenie, że się wyładowywuje "grawitacyjnie" na nic.
Co ciekawe wg krokodyli cała odpowiedzialność spoczywa na kierowcach, którzy nie powinni zgadzać się na obsługę pojazdu bez ważnych badań.
Na razie dostałem wezwanie na przesłuchanie w związku eksploatacją pojazdu, który nie został dopuszczony przez TDT, a jest rozładowywany luftem pod ciśnieniem.
Szef umywa ręce, bo nie po to niby cb nam kupił, żebyśmy się dali łapać!!!

Uważajcie na kontrole i nieuczciwych szefów.
Jak wrócę przesłuchania (pewnie dowalą karę) to napisze jak to się skończyło.

Pozdrawiam,
szofer z działoszyna

_________________
powodzonka i szerokosci
Szof3r


Ostatnio zmieniony 02 paź 2012, 12:29 przez Leszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Przenoszę do tematu związanego z cementowozoami.


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 24 lip 2012, 18:29
Posty: 19

czekam kolego z nie cierpliwością


Post Wysłano: 02 paź 2012, 17:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 17 wrz 2008, 21:48
Posty: 539

"Szef umywa ręce, bo nie po to niby cb nam kupił, żebyśmy się dali łapać!!!" co za tekst, no rozwaliło mnie ,masakra
widzę firmę będziesz musiał zmienić pewnie...to powienniście jeszcze bez tacha jeżdzić24/h a jak by Cię złapali to Twoja wina bo się złapałeś...
a to że to Ty dostałeś mandat to normalne, tak samo jak Ci zabierają dowód rejestracyjny za zły stan techniczny to dostajesz mandat, albo za brak przeglądu...jesteś kierowcą i to Ty odp za dokumenty oraz stan pojazdu jakim jedziesz.


Post Wysłano: 02 paź 2012, 20:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 12 sie 2007, 21:47
Posty: 133
GG: 4492357
Samochód: MAN F 2000 19.414
Lokalizacja: Częstochowa

TDT nie jest obowiązkowe i do poł bara mogą Ci naskoczyć ze tak powiem.

_________________
Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg AG w skrócie MAN 19.414 FE EVO :)


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 23 wrz 2012, 21:12
Posty: 196
Samochód: R410
Lokalizacja: Radom/Przysucha

Cytuj:
Od paru dni krokodyle robią nowy kontrol przy wyjeździe z cementowni Odra i Górażdże (jedyne do których jeżdżę)
Masowo kontrolują ważność przeglądów. TDT silosów i cementowozów. Tłumaczenie, że się wyładowywuje "grawitacyjnie" na nic.
Co ciekawe wg krokodyli cała odpowiedzialność spoczywa na kierowcach, którzy nie powinni zgadzać się na obsługę pojazdu bez ważnych badań.
Na razie dostałem wezwanie na przesłuchanie w związku eksploatacją pojazdu, który nie został dopuszczony przez TDT, a jest rozładowywany luftem pod ciśnieniem.
Szef umywa ręce, bo nie po to niby cb nam kupił, żebyśmy się dali łapać!!!

Uważajcie na kontrole i nieuczciwych szefów.
Jak wrócę przesłuchania (pewnie dowalą karę) to napisze jak to się skończyło.

Pozdrawiam,
szofer z działoszyna
Ale dobry szeeeef......pogratulować :/ Kupa dziada

_________________
Nie spać, zwiedzać zapier......


Post Wysłano: 05 paź 2012, 13:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 30 gru 2009, 12:14
Posty: 18
GG: 11111
Samochód: putz na actrosie
Lokalizacja: Opole

Cytuj:
TDT nie jest obowiązkowe i do poł bara mogą Ci naskoczyć ze tak powiem.
do 0.5 bara faktycznie mogą naskoczyć, o ile jest taka wartość maksymalnego ciśnienia wybita na tabliczce znamionowej producenta.

w innym wypadku szof3r płaci .... wiem z autopsji.

_________________
powodzonka i szerokosci
Szof3r


Post Wysłano: 02 lis 2012, 20:07

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 01 lis 2012, 22:04
Posty: 1

Witam!
Szukame przewoznikow materialow sypkich z Grodna, Bialorus do roznych miast w Niemcach. Orientacyjne zaladowanie jest 400t za miesiac.
Ladunek: poliamid (granulki, neutralny towar) -- 600kg/m3.
Silos musi byc: 20-22t, 35-40m3.

Prosze pisac do emaila: valery at gdt.by


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 18 lis 2012, 10:40
Posty: 1

Witam,
Stawiam w swojej firmie dwa silosy na cement i piasek. Mam kilka pytań odnośnie rozładunku:
1. Szybkozłącza: jaki jest ich rozmiar? W silosach mam chyba 2" a z tego co udało mi się wyczytać to stosowane są 3" i węże średnicy 75mm. Jak to wyglada w praktyce? Czy sa to zwykłe szybkozłącza "strażackie" ?
2. Jakiej długości wąż do rozładunku jest standardowo na wypozażeniu cementowozu?
3. Miejsce postoju będzie oddalone od silosów o około 12m. Czy tak a odległość w poziomie nie będzie jakimś problemem podczas rozładunku cementu/piasku? Wysokość silosów nieduża - 10m
4. Czym zrealizować przedłużenie rurociągu od miejsca postojowego do silosów? Czy zrobić to rurami stalowymi czy po prostu zakupić 10m elastycznego węża z szybkozłączami?

Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.


Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, 11:00 przez DamLen, łącznie zmieniany 1 raz.
Temat przeniesiony i połączony.


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 26 lip 2011, 21:28
Posty: 43
GG: 45466607
Lokalizacja: Sosnowiec

Cytuj:
Witam,
Stawiam w swojej firmie dwa silosy na cement i piasek. Mam kilka pytań odnośnie rozładunku:
1. Szybkozłącza: jaki jest ich rozmiar? W silosach mam chyba 2" a z tego co udało mi się wyczytać to stosowane są 3" i węże średnicy 75mm. Jak to wyglada w praktyce? Czy sa to zwykłe szybkozłącza "strażackie" ?
2. Jakiej długości wąż do rozładunku jest standardowo na wypozażeniu cementowozu?
3. Miejsce postoju będzie oddalone od silosów o około 12m. Czy tak a odległość w poziomie nie będzie jakimś problemem podczas rozładunku cementu/piasku? Wysokość silosów nieduża - 10m
4. Czym zrealizować przedłużenie rurociągu od miejsca postojowego do silosów? Czy zrobić to rurami stalowymi czy po prostu zakupić 10m elastycznego węża z szybkozłączami?

Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.
Siemanko.
1. O rozmiarze ci dokładnie nie powiem jakie są , bo się tym zbytnio nie interesowałem ale szybkozłącza są zwykłe takie jak strażackie że z jednej strony szersze z drugiej węższe.
2. Tak mi się wydaje że to zależy od marki , bo w jednych może być 4m a w innych 6 czy 7 metrów.
3. Lepiej sobie podjechać bliżej silosów , bo mnie się namęczysz przy podpinaniu tego wszystkiego no i może trochę dłużej ci schodzić rozładunek ale pod uwagę też trzeba wziąć ciśnienie itp.
4. Bez problemu możesz zwykłymi wężami to podpiąć.


Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Strona 10 z 13 [ Posty: 246 ] Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12 13 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do: