Laboratorium COCH

Katalizatory SCR - Sklep Kaliński

40TON.netNaprawa foteli TIRFuelSaveRozliczanie kierowców



Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
PostWysłano: 02 sty 2011, 21:39 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 paź 2010, 18:34
Posty: 187
GG: 0
Samochód: MAN
Lokalizacja: Europa
Cytuj:
Może Ziemalok się wypowie na ten temat?
A cóż Ty kolego tak na tego bidnego ;) styranego życiem szoferka tak wskazujesz ?? hę ?? ;)

No cóż wywołali do tablicy , wstaje i odpowiadam ;)

Pracuję na Win 7 ( 64) , podłączyłem antenkę Houlux-a - M213 do portu USB , system wykrył bez problema.
Natomiast z M-215 było troszkę gorzej, musiałem ze strony producenta zassać sterownik pod WIN 7 (64).
Ot i całe rozwiązanie problemu.
Może być i inna przyczyna, należy sprawdzić jakie port USB są wyświetlane. Wtedy należy odinstalować wszystkie urządzenia pracujące pod USB, i na nowo w odpowiedniej kolejności powrzucać, tak by porty od 1- 7 obsługiwały Waszą antenę Houlx-a.
Niedawno stojąc na rozładunku rozwiązywałem w ten sposób problem pewnemu koledze z Romix-a.
Dokładnie nie pamiętam jak to było, lecz coś tak jak opisałem.
Zawsze sprawdzajcie nr portów USB , jak jest powyżej 20 portu , antena nie będzie działać.
Zauważcie , że większość programów do tzw nawigacji ( mowa o laptopach ), czy to będzie AM, czy M&Guide, czy Microsoft MapPoint Europe ,czy PC Navigator Truck , czy Großer Reiseplaner 2009 w swych ustawieniach obsługuje porty od 1- maksymalnie do 10. Zatem jeżeli po podłączeniu anteny odczytacie że gdzieś tam widoczny jest port 20 , 21 lub podobny . Znakiem tego coś nie tak i należy wykluczyć niepotrzebne urządzenie , które może tworzyć owe "wirtualne" porty.
Jak trochę namieszałem proszę o wybaczenie.
alem się rozpisał, ;) chyba niepotrzebnie ;)

_________________
Piszę poprawnie po polsku
"... więcej słuchać a mniej mówić---moja mądrość życiowa..."
Uriah Heep - July Morning
Uriah Heep - Sunrise


Na górę
PostWysłano: 02 sty 2011, 22:17 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2006, 11:34
Posty: 4967
Samochód: Civic 1.5iLS VTEC
Lokalizacja: 50.00N 20.91E; KO00LA
No właśnie mnie to zastanowiło, bo na tej konfiguracji sprzętowej, którą wymieniłem parę postów wyżej M-215 wykrywa mi na 23 porcie USB i nie ma problemów ze współpracą na AR 2010. Co prawda jest kłopot (nie korzystam z tego) z programem dostarczonym przez producenta, który to program pokazuje położenie geograficzne (współrzędne, wysokość) ale to mi do szczęścia nie jest potrzebne.

_________________
Naczelny Milicjant Forum wagaciezka.com

Odcięcie? Jakie k***a odcięcie!? MAX 8-3


Na górę
PostWysłano: 02 sty 2011, 22:58 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 paź 2010, 18:34
Posty: 187
GG: 0
Samochód: MAN
Lokalizacja: Europa
Cytuj:
M-215 wykrywa mi na 23 porcie USB
I to jest nieprawidłowe, chociaż akurat AR może sobie z tym poradzić bo jest produktem Microsoftu.
Pozostałe programy będą miały problem. Tak jak pisałem wyżej, prawdopodobnie jakiś sterownik od któregoś zainstalowanego urządzenia tak zamieszał. Pozamieniał porty lub utworzył "wirtualne"Może to być np. od telefonu . Musisz spojrzeć jakie urządzenie "siedzi" na tym porcie. Odinstaluj , następnie podłącz antenę GPS i powinno być OK. Wszystkie wymienione w poprzednim moim poście programy powinny "ruszyć " bezproblemowo. Ot takie nieraz cuda niewidy się dzieją ;), elektronika Panie - elektronika ;)

_________________
Piszę poprawnie po polsku
"... więcej słuchać a mniej mówić---moja mądrość życiowa..."
Uriah Heep - July Morning
Uriah Heep - Sunrise


Na górę
PostWysłano: 02 sty 2011, 23:00 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2006, 11:34
Posty: 4967
Samochód: Civic 1.5iLS VTEC
Lokalizacja: 50.00N 20.91E; KO00LA
Cytuj:
Ot takie nieraz cuda niewidy się dzieją ;), elektronika Panie - elektronika ;)
A mówili mi, że tylko z dupą i prądem nie ma żartów :D

_________________
Naczelny Milicjant Forum wagaciezka.com

Odcięcie? Jakie k***a odcięcie!? MAX 8-3


Na górę
PostWysłano: 03 sty 2011, 16:16 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sty 2010, 15:48
Posty: 484
GG: 1
Samochód: Actros 440/FH XL 500
Lokalizacja: Ostrołęka
No to naświetliłeś sprawę :mrgreen: myślę, że już nikt nie powinien mieć problemu z tym.
Dzięki ziemalok :wink:

_________________
prezentacja moich Daf, Volvo


Na górę
PostWysłano: 08 wrz 2011, 20:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 wrz 2007, 13:12
Posty: 135
GG: 0
Samochód: Volvo FH 460
Lokalizacja: Tczew
Odgrzeję kotleta
Szukam odbiornika GPS na USB który będzie bezproblemowo działał pod win7. Miałem Holuxa 215 i nie udało mi się go uruchomić, instalacja sterowników ze strony producenta i inne kombinacje nie pomogły, poddałem się i opchnąłem go kumplowi. Może ktoś polecić coś co będzie działało z "siódemką" bez żadnych kombinacji?


Na górę
PostWysłano: 08 wrz 2011, 20:37 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 paź 2010, 18:34
Posty: 187
GG: 0
Samochód: MAN
Lokalizacja: Europa
Cytuj:
Odgrzeję kotleta
Szukam odbiornika GPS na USB który będzie bezproblemowo działał pod win7. Miałem Holuxa 215 i nie udało mi się go uruchomić, instalacja sterowników ze strony producenta i inne kombinacje nie pomogły, poddałem się i opchnąłem go kumplowi. Może ktoś polecić coś co będzie działało z "siódemką" bez żadnych kombinacji?
Bruner - Ty, Ty.... jesteś z Tczewa ???? Kurcze wstyd się przyznać, że w tym mieście mieszkałem dawno temu ( stare czasy - Plac Wolności dzisiaj chyba - Plac Hallera - jak się nie mylę, potem ul. Kasztanowa );).

Dobra teraz do rzeczy:

1. Błąd, że sprzedałeś moim zdaniem najbardziej prosty i dobry odbiornik GPS.
2. Jestem pewien, że Ty straciłeś a kolega zyskał ,
3. U kolegi jestem pewien, że pracuje, ;)
4. Dlaczego mając problem nie pisałeś o tym co się dzieje ?? Coś byśmy zaradzili.
5. Mogłeś zrobić zrzut ekranu,
6. Nigdy nie wolno się poddawać, są jeszcze dobrzy ludzie co znają się na tym, mają wiedzę i pomogą ;) ,

7. Jestem pewien, że ilu będzie użytkowników różnych modeli odbiorników GPS, każdy napisze Tobie, że jego jest super-hiper itd. itp. , lecz problem u Ciebie może nadal pozostać,
8. Przyczyną jak mniemam i się domyślam nie jest odbiornik lecz problem z Twoją siódemką lub portami USB,
9. Moja rada i propozycja .
10. Pożycz od tego kolegi tego Houluxa M215, podłącz , zrób zrzut ekranu z Menadżera Urządzeń wstaw tutaj w temacie na 100% problem rozwiążemy.

Ot takie są moje rady, więc zrobisz jak zechcesz, lecz uważam, że powinieneś posłuchać "starego ziomala" ;)

Właściwie napisz mi po co Tobie ten odbiornik GPS - co chcesz z nim robić i czego się po nim spodziewasz.??? ( napisz konkretnie ).

Pozdrawiam
===============================================================================

Obrazek

_________________
Piszę poprawnie po polsku
"... więcej słuchać a mniej mówić---moja mądrość życiowa..."
Uriah Heep - July Morning
Uriah Heep - Sunrise


Na górę
PostWysłano: 09 wrz 2011, 7:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 20 wrz 2007, 13:12
Posty: 135
GG: 0
Samochód: Volvo FH 460
Lokalizacja: Tczew
Witam ziomala :) Właściwie to już nie mieszkam w Tczewie, przeprowadziłem się na wioskę parę km dalej - 15 minut drogi od starej chałupy, opisu nie zmieniałem bo nazwa mało komu coś powie. A wcześniej całe życie na Brzozowej, więc może się znamy chociaż z widzenia, bo to kilkaset metrów od Kasztanowej, jak jesteś z rocznika z końca lat 70/początku 80 to jest duża szansa, w końcu to nie takie wielkie osiedle :)

1) krew mnie zalała
2) nówka raz wyjęta z pudełka, kumpel i tak chciał kupić ten model więc wziął za cenę sklepową
4) wiesz, jak się wraca z trasy i za 2 dni ma jechać znowu to człowiek woli spędzić czas z rodziną niż przed komputerem i na przekopywaniu internetu, tym bardziej że jakimś specem od komputerów nie jestem więc się poddałem po pół dnia walki.
5, 6) ok, dobrze wiedzieć, teraz będę pamiętał :)
8) nie wiem, nie znam się na tym, zainstalowałem sterowniki, jedne, drugie, kombinacje w ustawieniach i nic.
10) ok, spróbuję dać mu jeszcze jedną szansę chociaż mam uraz i raczej wolał bym coś innego, chyba że to naprawdę nr 1 i warto.

Odbiornika potrzebuję do Automapy/Truck Navigatora na laptopie w ciężarówce, nie chcę na bluetooth żeby się nie bawić z dodatkowymi ładowarkami itd (chociaż to chyba byłby prostszy sposób - na szybko potrzebowałem odbiornika i pożyczyłem jakiegoś starego Navibe, działał bez problemu). Nie potrzebuję żadnych dodatkowych funkcji - loggera itp, tylko odbiornik do nawigacji.


Na górę
PostWysłano: 08 kwie 2013, 12:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 26 gru 2006, 23:27
Posty: 16
Lokalizacja: Tychy
Witam.
Trochę odświeżę temat. Mam problem z odbiornikiem GPS Holux m-215. Jak go zainstaluje to wszystko chodzi i działa ale po jakimś czasie się wyłącza, albo jak zamknę laptopa i otworze to przestaje działać.. W menadżerze urządzeń pisze, że urządzenie działa prawidłowo, a jak włączę jakiś program nawigacyjny albo Mini GPS Viewer to wyskakuje komunikat, że nie może otworzyć portu.. i muszę na nowo sterowniki instalować. Sterowniki mam najnowsze ze strony producenta. Windows 7 Starter. Nie chce mi się co chwile instalować tych sterowników na nowo.. Ktoś może coś poradzi?


Na górę
PostWysłano: 31 lip 2014, 17:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 07 sie 2007, 22:05
Posty: 105
Samochód: szybki
Lokalizacja: KNS
Podpinam sie do tematu...
kupilem Holux M-215+ (wersja oprocz gps czyli systemu normalnego ma lapac satelity rosyjskie takie udogodnienie ktore ma polepszyc zasieg)

1 urzadzenie miga czyli sygnal jest
2sterowniki zainstalowane
3 przypisalem mu port COM1 4800kbps
4 Mini Gps wynajduje satelitki i wszystko niby jest ok


PROBLEM jest tego typu iz

automapa nie moze uzyskac dostepu do gps
map&guide wogule go nie widzi...



Rozwiazanie NIE WLACZAC PROGRAMU MINI GPS bo przechwytuje ze tak napisze antene na wlasnosc :)
dodam iz sterowniki sciagnalem i zainstalowalem
system Windows 7 64x HE

prosze o pomoc

_________________
FUCK JDM BE A RICER
TDI ENGINES ARE FOR SENIOR CITIZENS


Na górę
PostWysłano: 31 lip 2014, 20:44 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 sty 2010, 14:55
Posty: 102
GG: 7539165
Samochód: Leon MK1 TDi
Lokalizacja: Świecie
Zmien Com1 na jakiś inny, może jakieś inne urządzenie pod USB ma przypisany ten port i sie krzaczy, w AM też ustaw COM ten sam co przypiszesz w systemie (choć w automacie COM1 powinno była AM znaleźć bez problemu).

_________________
puszki again... CHOMIKOLOT KT38...

Pozdrawiam Karol CSW


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Forum Samochodowe