Laboratorium COCH

Auto-Mix - lodówki samochodowe, klimatyzatory postojowe, usługi transportowe, transport międzynarodowy.

40TON.netNaprawa foteli TIR

Regulamin forum


Zasady publikowania pojazdów:

1. Nazwa tematu musi zawierać nazwę pojazdu (np: Scania 124L Topline), dla dwóch samochodów identycznie (np: Scania 124L Topline, MAN TGA XLX).
2. Prezentujemy jedynie pojazdy z homologacją ciężarową i autobusy.
3. Opisujemy pojazd według wzoru:
Marka: -
Model: -
Rok produkcji: -
Przebieg: -
Wyposażenie: -
Zabudowa/Naczepa/Przyczepa: -
Obsługiwane kierunki: -
4. Opis samochodu może zawierać inne informacje, jednak podane w punkcie 3 są obowiązkowe.
5. Prezentacja samochodu musi posiadać minimum 3 zdjęcia opisywanego pojazdu.
6. Zdjęcia muszą być zamieszczone w formie miniaturki, która jednocześnie jest odnośnikiem do pełnowymiarowej fotografii.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
PostWysłano: 05 kwie 2019, 17:45 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 mar 2011, 19:49
Posty: 224
Lokalizacja: Warszawa
Naczepa ma odstępstwo od warunków technicznych wydane przez Ministra Infrastruktury. I dzięki temu ma dopuszczalne 10t. Z reszta jest na bliźniakach. Nie było by sensu mieć takiej naczepy żeby miała 8t. Niewiele by załadował na nią.


Na górę
PostWysłano: 06 kwie 2019, 11:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 13 sie 2016, 14:18
Posty: 218
Lokalizacja: PZ
Te odstępstwa też patologia. Actros co jeździłem zrobione na 110t. całkowitej "bo więcej sie nie" inna firma z okolicy takie same auto w takiej samej konfiguracji pyk na 130t.
Smarowanie w naczepie masz centralne czy trza wszystko ręcznie obskoczyć


Na górę
PostWysłano: 06 kwie 2019, 13:04 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 mar 2011, 19:49
Posty: 224
Lokalizacja: Warszawa
Ręcznie, ale mamy smarownice pneumatyczną, więc dla majstra to chwila roboty.
A te odstępstwa to głupia biurokracja. Takie rzeczy powinny być od razu ustalane przy rejestracji. Kilka lat temu podobno szef czekał na odstępstwo na 4 osiowy ciągnik pół roku. I co w tym czasie z nim zrobić? Postawić pod płotem? :D


Na górę
PostWysłano: 06 kwie 2019, 22:30 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 26 lis 2006, 13:56
Posty: 1187
GG: 1
Samochód: TGX 440
Lokalizacja: TSK
Mnie ciekawią ledy, czy w zimę nie zakleja kloszy, skoro nie wydzielają ciepła. Masz z tym tematem jakieś doświadczenia, obserwację?

_________________
Jak trza, to cofnę do przodu.
22.08.2016r. [*] Tomcio - przyjacielu, pamiętam.


Na górę
PostWysłano: 06 kwie 2019, 23:06 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 kwie 2005, 23:22
Posty: 1963
Samochód: R450
Lokalizacja: Jelcz Laskowice
Skandynawowie twierdzą, że zakleja. Ale samo światło jest świetne.


Na górę
PostWysłano: 06 kwie 2019, 23:10 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 4202
To w sumie dziwne, bo technologia takich lamp jest na rynku od kilku lat, problemy są znane, a klosze nadal nie są podgrzewane.


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 9:25 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lut 2009, 18:30
Posty: 1431
GG: 1
Lokalizacja: Częstochowa SC
Redline Twoja firma zajmuje się transportem tylko czy wozicie na własne potrzeby maszyny ?


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 13:35 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 mar 2011, 19:49
Posty: 224
Lokalizacja: Warszawa
Tomek, w 98% wozimy obce. Tak może z raz w tygodniu swoją się gdzieś zawiezie i zazwyczaj zostaje na dłuższy czas :wink:
SIOJU, w tym roku tak mało tego śniegu padało, ze nawet nie zaobserwowałem tego :)


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 17:34 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 sie 2007, 23:29
Posty: 1058
GG: 0
Lokalizacja: wielkopolska
Cytuj:
I co w tym czasie z nim zrobić? Postawić pod płotem? :D
A co ??
W ogóle takiego odstępstwa nie powinniście dostać na taką naczepą - a niby czemu ma mieć 10t na oś ?? Bo co ?? Jak jest mało to trzeba kupić 4 osiowa, 5 osiowa itd ... Nie czaje odstępstwa w tym przypadku, jaka podstawa do tego była ?

_________________
---------------------------------------
2xMAN 3XIVECO 1xDAF
---------------------------------------


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 18:36 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2005, 15:22
Posty: 6093
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Lokalizacja: GDYNIA
Jak to napisał, bo naczepa jest na bliźniakach to może wtedy być 10 ton na oś :lol:

_________________
MAN TGA 26.480 XXL 5 STAR BOOGIE

Filmy z tras


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 20:33 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 sie 2007, 23:29
Posty: 1058
GG: 0
Lokalizacja: wielkopolska
Cytuj:
Jak to napisał, bo naczepa jest na bliźniakach to może wtedy być 10 ton na oś :lol:
no tak :lol:

_________________
---------------------------------------
2xMAN 3XIVECO 1xDAF
---------------------------------------


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 21:14 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2007, 17:40
Posty: 2028
GG: 1
Samochód: Volvo takie, że a FE....
Lokalizacja: DK94
I tu nie rozumiem waszego podśmiechiwania bo sam jeździłem z telemegą Goldhofer która była na bliźniakach i właśnie miała odstępstwo na 10t/oś.

_________________
Wysłano z budki telefonicznej...

Za Roburem wszyscy sznurem...


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 21:31 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 mar 2011, 19:49
Posty: 224
Lokalizacja: Warszawa
5eba śmieszny jesteś. Jak Was piecze, to miejcie pretensje do Ministerstwa Infrastruktury, bo każdy przewoźnik do takiej naczepy może załatwić odstępstwo. Takie są przepisy. W uzasadnieniu decyzji jest, ze takie naciski nie powodują uszkodzeń infrastruktury drogowej :wink:
Widzę, ze dupsko boli jednego i drugiego.
A no i dodam bo zapewne jeden i drugi nie wie, ze same odstępstwa nic nie dają tylko jeszcze trzeba wykupić zezwolenie- w moim przypadku kat. v żeby cokolwiek wozić „większego” powyżej 40t RMC


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 21:36 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 paź 2005, 23:08
Posty: 761
Samochód: Duży FIAT
Lokalizacja: Chełmek
Kiedyś miałem pożyczoną niskopodwoziówke z Megi i też był w dowodzie nacisk 10 ton ale nie wynikałem co i jak...


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 21:42 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2005, 15:22
Posty: 6093
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Lokalizacja: GDYNIA
Dla mnie to i po 15 ton na osie możesz ładować.
Tylko jak ma się do tego wytrzymałość tych małych kółek w naczepie.
Jedynie co mam do ciebie prośbę, to mógłbyś wstawić fotę tabliczki znamionowej z scani.
Bo nie chce mi się wierzyć, że ta Scania z osią pchaną ma fabrycznie dmc zestawu 78 ton.

_________________
MAN TGA 26.480 XXL 5 STAR BOOGIE

Filmy z tras


Ostatnio zmieniony 07 kwie 2019, 22:00 przez MAN, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 21:57 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2007, 17:40
Posty: 2028
GG: 1
Samochód: Volvo takie, że a FE....
Lokalizacja: DK94
MAN zapewniam cię że żadne kułka nie wytrzymają :lol: A tak serio akurat zdjęcia nie mam ale w Roburze 1845 miałem techniczną wbitą 48 000 kg.

_________________
Wysłano z budki telefonicznej...

Za Roburem wszyscy sznurem...


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 22:07 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 mar 2011, 19:49
Posty: 224
Lokalizacja: Warszawa
Nie wiem jak się ma. Zapytaj producenta. 3 letnia 4osiowa Nooteboomka u nas jeździ jeszcze na oryginalnych kapciach. A my robimy po około 50k km rocznie. Nie strzeliła ani jedna, ale już powoli czas myśleć o wymianie na dwóch osiach. Z reszta tylnią oś jest skrętna co tez ma wpływ na zużycie.
Nigdzie nie napisałem, ze na tabliczce jest 78000kg DMC. Z reszta nawet nie wiem co jest na tej tabliczce, ale jutro sprawdzę. Po pierwszej rejestracji w dowiodzie było 44000. Ale po raz kolejny powtórzę, ze ciągnik ma odstępstwo na 78 000kg, i tyle jest tez już teraz w dowodzie ;) ciągnik był konfigurowany do takiej masy przez co i fabrycznie dostał takie opony. Bez nich tez pewnie by odstępstwa nie uzyskał.


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 22:19 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 sie 2007, 23:29
Posty: 1058
GG: 0
Lokalizacja: wielkopolska
Czy ja jestem śmieszny, raczej nie, ale takie durne odstępstwa na pewno. Kategorie 5 potrzebujesz bo w DMC się nie mieścisz. Wg mnie nie powinna ta naczepa mieć takiego odstępstwa - jak chcesz więcej ładować to więcej osi i już. 10t na oś jest dopuszczalne i regulowane prawem ,ale nie przy rozstawie 131cm.
Przy takiej konfiguracji to już tak :
http://www.forum-budowlane.pl/technolog ... raulicznie

_________________
---------------------------------------
2xMAN 3XIVECO 1xDAF
---------------------------------------


Na górę
PostWysłano: 07 kwie 2019, 22:20 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2005, 15:22
Posty: 6093
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Lokalizacja: GDYNIA
Odstępstwo powinien dostać na tyle ile masz na tablice znamionowej a nie z księżyca wymyślone 78 ton.
Dlatego jestem ciekaw ile jest na tablice, u mnie jest 60 ton.
Na podwójnej osi napędowej na bliźniakach bywa 80 ton.

_________________
MAN TGA 26.480 XXL 5 STAR BOOGIE

Filmy z tras


Na górę
PostWysłano: 08 kwie 2019, 10:51 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 mar 2011, 19:49
Posty: 224
Lokalizacja: Warszawa
MAN, będziesz usatysfakcjonowany bo na tabliczce nie jest 78 tylko 70 :wink:
Obrazek[/URL]
Ale skoro zostało wydane na taka wagę to pewnie mieli ku temu jakieś podstawy. Nie wiem jakie wartości były w dokumentach składanych do odstępstwa. Może w nich jest coś co by to wyjaśniało. Prawdę mówiąc mnie to za bardzo nie interesuje. Ja tym tylko powożę i sądzę, ze tym ciągnikiem nie osiągnę nawet 60ton.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Forum Samochodowe