Laboratorium COCH

Katalizatory SCR - Sklep Kaliński

40TON.netNaprawa foteli TIRFuelSaveRozliczanie kierowców



Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
PostWysłano: 26 lis 2016, 23:11 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 sty 2006, 16:19
Posty: 50
Samochód: MAN
Lokalizacja: Poland/EU
Jestem od paru dni szczęśliwym użytkownikiem DAF 106
-jak włączyć samopoziomowanie podczas rozładunku, wychodzę z samochodu i zamykam go i nie chciał bym aby po rozładunku naczepy nie wywaliło poduszek ciągnika do samej góry (w MAN był klawisz) ?
-jak zdemontować dolną półkę tą z gniazdami, chciał bym wymienić to nietypowe gniazdo (od wycieraczki C-360)24V na typowe od zapaliczki ?


Na górę
PostWysłano: 26 lis 2016, 23:44 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2006, 11:34
Posty: 4967
Samochód: Civic 1.5iLS VTEC
Lokalizacja: 50.00N 20.91E; KO00LA
Odpowiadając na pierwsze Twoje pytanie:
Niezależnie od tego, czy silnik pracuje, czy też kluczyk jest tylko w pozycji "Zapłon" chcąc aktywować funkcję "Stala wysokość ramy" wciskasz na pilocie klawisz "STOP" i nie zwalniając go przekręcasz kluczyk w stacyjce do pozycji bądź to "Garaż" lub "Radio". Puszczasz klawisz "STOP" i funkcja jest aktywna przez ok. godzinę. Oczywiście warunek jest taki, że musi znajdować się odpowiednia ilość powietrza w układzie pneumatycznym.
To tyle, co pamiętam z instrukcji.

Z demontażem półki to nie bardzo Ci pomogę, bo nie pamiętam, czy podobny sposób mocowania był w "stopiątce", czy też zmienili. W 105 były dwie lub trzy śruby do odkręcenia i wyjmowało się górną część (z gniazdami zapalniczki). Śruby były "ukryte" pod gumową wyściółką półki.
A tak z ciekawości - po co chcesz zmieniać gniazda? Te gniazda, jak je nazwałeś "ursusowskie", przenoszą większe moce, więc wydaje mi się, że warto jednak to zostawić.

_________________
Naczelny Milicjant Forum wagaciezka.com

Odcięcie? Jakie k***a odcięcie!? MAX 8-3


Na górę
PostWysłano: 26 lis 2016, 23:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 12 kwie 2011, 10:01
Posty: 23
GG: 0
O samopoziomawaniu nie wiem/nie ma takiej opcji, co do półki to wyjmij tą gumę i są 4 torxy, pasujący klucz powinien być w komplecie narzędziowym od auta.


Na górę
PostWysłano: 27 lis 2016, 0:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 sty 2006, 16:19
Posty: 50
Samochód: MAN
Lokalizacja: Poland/EU
Ok,jeszcze pytanie odnośnie RO.
Na wyposażeniu jest radioodtwarzacz Bosch.
-zauważyłem że głośniki na głową kierowcy i pasażera "nie grają", jak je aktywować ?
-w kierownicy jest klawisz "odbieranie i kończenia rozm.tel." jak go integrować z smartfonem ?


Na górę
PostWysłano: 27 lis 2016, 0:33 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2006, 11:34
Posty: 4967
Samochód: Civic 1.5iLS VTEC
Lokalizacja: 50.00N 20.91E; KO00LA
Jesteś pewien, że masz zamontowane głośniki, czy tylko same kratki? Jeśli są głośniki to są dwie opcje:
- nie są podłączone do radia
- radio nie ma opcji na więcej jak dwa głośniki (te w drzwiach)

Samo zaś włączenie głośników w radiu powinno być dostępne z poziomu ustawienia które mają grać ("balance" oraz "front/rear"). Zakładam (tak przynajmniej miałem w XF 460 Euro 6), że kanał lewy/prawy "front" był w drzwiach. Te (nad głową) mogą mogą być zdefiniowane jako "rear". Jest tylko kwestią ustawienia parametrów (zrównoważenia).

[EDIT]
Co się tyczy odbierania/kończenia rozmów, to odsyłam Cię do instrukcji. Nie jestem pewien (pamięć lubi płatać figle), ale gdy naciskałem na kole kierownicy którykolwiek z klawiszy odpowiedzialny za obsługę telefonu, wyświetlany był komunikat o braku karty SIM.

_________________
Naczelny Milicjant Forum wagaciezka.com

Odcięcie? Jakie k***a odcięcie!? MAX 8-3


Na górę
PostWysłano: 27 lis 2016, 2:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 07 sie 2011, 22:06
Posty: 1425
Samochód: XF 105.460
Lokalizacja: STA
Cytuj:
O-zauważyłem że głośniki na głową kierowcy i pasażera "nie grają", jak je aktywować ?
Oryginalnie na pewno nie są podłączone do radia, z tego co wiem to tam podłączają głośnik z CB radia i/lub z zestawu głośnomówiącego do telefonu
Cytuj:
-w kierownicy jest klawisz "odbieranie i kończenia rozm.tel." jak go integrować z smartfonem ?
Musisz mieć moduł bluetooth: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... 1mBaP8INmg


Na górę
PostWysłano: 27 lis 2016, 14:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 08 cze 2009, 19:33
Posty: 1085
GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC
Lokalizacja: ZSW, ZGL, ZS
Cytuj:
chciał bym wymienić to nietypowe gniazdo (od wycieraczki C-360)24V na typowe od zapaliczki ?
Kup redukcję za 8-10zł. Po co rzeźbić?


Na górę
PostWysłano: 02 gru 2016, 10:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 sty 2006, 16:19
Posty: 50
Samochód: MAN
Lokalizacja: Poland/EU
Za fotelem kierowcy jest przyłącze pneumatyczne do pistoletu do dmuchania, jaka tam pasuje końcówka ?


Na górę
PostWysłano: 02 gru 2016, 10:44 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lip 2007, 8:58
Posty: 1502
Samochód: DAF 105XF 460
Lokalizacja: Dolnośląskie
Cytuj:
Za fotelem kierowcy jest przyłącze pneumatyczne do pistoletu do dmuchania, jaka tam pasuje końcówka ?
taka jak jest na końcu przewodu przy pistolecie nabytym u nich :)

_________________
a nikt ci za darmo nie da!!!


Na górę
PostWysłano: 02 gru 2016, 12:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 sty 2006, 16:19
Posty: 50
Samochód: MAN
Lokalizacja: Poland/EU
Rozumiem, nowo nabyty pistolet wyrzucić a kupić w serwisie za 160zł.


Na górę
PostWysłano: 02 gru 2016, 18:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 30 kwie 2014, 20:51
Posty: 1725
Kup sobie szybkozłączke na trójniku i podłącz ten pistolet co masz. Szukałem kiedyś przejściówki, która pasowałaby do oryginalnego wejścia dafowskiego, ale nie znalazłem.


Na górę
PostWysłano: 02 gru 2016, 19:00 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 cze 2007, 15:41
Posty: 892
Samochód: MAN TGX 18.440
Lokalizacja: Kraków
A ja znalazłem pistolet z końcówką pasującą do oryginalnego wejścia. Na porcie Radomsko. Za 40zł.


Na górę
PostWysłano: 02 gru 2016, 20:55 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 sty 2006, 16:19
Posty: 50
Samochód: MAN
Lokalizacja: Poland/EU
Cytuj:
Kup sobie szybkozłączke na trójniku i podłącz ten pistolet co masz. Szukałem kiedyś przejściówki, która pasowałaby do oryginalnego wejścia dafowskiego, ale nie znalazłem.
Auto na gwarancji to nie za bardzo.Może szef zasponsoruje nowy za te 40zł.


Na górę
PostWysłano: 03 gru 2016, 0:56 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lip 2007, 8:58
Posty: 1502
Samochód: DAF 105XF 460
Lokalizacja: Dolnośląskie
Cytuj:
Cytuj:
Kup sobie szybkozłączke na trójniku i podłącz ten pistolet co masz. Szukałem kiedyś przejściówki, która pasowałaby do oryginalnego wejścia dafowskiego, ale nie znalazłem.
Auto na gwarancji to nie za bardzo.Może szef zasponsoruje nowy za te 40zł.
jak nie to chyba kierowce stać na taki wydatek ? a demontaż jest błyskawiczny wiec w razie co to sobie zabierzesz :D

_________________
a nikt ci za darmo nie da!!!


Na górę
PostWysłano: 03 gru 2016, 15:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 17:16
Posty: 707
I co z tego ze na gwarancji? Tekalana nie przetniesz ? Bez przesady...


Na górę
PostWysłano: 03 gru 2016, 15:57 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2006, 11:34
Posty: 4967
Samochód: Civic 1.5iLS VTEC
Lokalizacja: 50.00N 20.91E; KO00LA
Fakt faktem, trochę przesadza. Tym bardziej, ze może przeciąć tekalan pod fotelem, wstawić trójnik i wyprowadzić z boku. Miałem tak zrobione, nikt się nie czepiał. A gdy przyszło do wyprowadzki to szybki demontaż, szybkozłączka, po sprawie.

_________________
Naczelny Milicjant Forum wagaciezka.com

Odcięcie? Jakie k***a odcięcie!? MAX 8-3


Na górę
PostWysłano: 03 gru 2016, 18:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 sty 2007, 14:14
Posty: 2061
GG: 1
Trochę dziwne, że nie masz pistoletu bo oryginalne gniazdko na pistolet przy fotelu jest opcja extra (30E).

_________________
Naczelna k**** WC :).


Na górę
PostWysłano: 03 gru 2016, 20:41 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lip 2007, 8:58
Posty: 1502
Samochód: DAF 105XF 460
Lokalizacja: Dolnośląskie
Cytuj:
Trochę dziwne, że nie masz pistoletu bo oryginalne gniazdko na pistolet przy fotelu jest opcja extra (30E).
przy fotelu comfort (trzy komory powietrzne do regulacji podparcia + dwustopniowe grzanie ) gniazdo jest standardem

_________________
a nikt ci za darmo nie da!!!


Na górę
PostWysłano: 04 gru 2016, 11:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 sty 2007, 14:14
Posty: 2061
GG: 1
No właśnie nie jest.
Obrazek

_________________
Naczelna k**** WC :).


Na górę
PostWysłano: 04 gru 2016, 12:05 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lip 2007, 8:58
Posty: 1502
Samochód: DAF 105XF 460
Lokalizacja: Dolnośląskie
za dealerami nie trafisz :D jak się nie targujesz to doliczają za każdy szczegół ale z doświadczenia wiem że u nas nikt gniazda powietrznego nie zamawiał a jest (może była to jakaś edycja? może wtedy był to pakiet? nie wiem) chcieli dopłaty za oklejenie auta - odmówiliśmy a auto dostaliśmy oklejone :D i w dobrej cenie jak na tamten czas bo był to chudy okres i nawet były dyskusje w firmie że rezygnujemy chwilowo z zakupu i takie też stanowisko otrzymał dealer

_________________
a nikt ci za darmo nie da!!!


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Forum Samochodowe