Laboratorium COCH

Auto-Mix - lodówki samochodowe, klimatyzatory postojowe, usługi transportowe, transport międzynarodowy.

40TON.netNaprawa foteli TIR



Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
PostWysłano: 17 kwie 2011, 20:57 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:17
Posty: 692
GG: 8426213
Samochód: Scania R420
Lokalizacja: Bochnia
A czy nie dało by się zrobić dodatkowej instalacji, podpiętej tylko pod jeden akumulator?? Bo również się kiedyś nad takim czymś zastanawiałem.


Na górę
PostWysłano: 17 kwie 2011, 21:16 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2010, 17:00
Posty: 369
GG: 5566870
Samochód: scania
Lokalizacja: Jędrzejów
myślę ze to tez dobre rozwiązanie. jeszcze skonsultuje to z moim kuzynem który grzebie przy elektryce/onice ciezarówkowej to pewnie będzie wiedział jak to dobrze zrobić.

_________________
http://campaign.scania.com/v8/
http://www.youtube.com/watch?v=lC9t524ddW0
http://www.youtube.com/watch?v=jjAPIDTO6RA
skup-rewal.pl


Na górę
PostWysłano: 18 kwie 2011, 14:56 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2007, 17:40
Posty: 2028
GG: 1
Samochód: Volvo takie, że a FE....
Lokalizacja: DK94
Cytuj:
A czy nie dało by się zrobić dodatkowej instalacji, podpiętej tylko pod jeden akumulator?? Bo również się kiedyś nad takim czymś zastanawiałem.
Dało by się jednak ciągle tan jeden akumulator był by niedoładowany. Jak mi to znajomy elektronik określił łopatologicznie: Alternator "widzi" tylko akumulatory spięte razem i tak je ładuje, przez co ten słabszy może sprawiać problemy w chłodniejsze dni.

_________________
Wysłano z budki telefonicznej...

Za Roburem wszyscy sznurem...


Na górę
PostWysłano: 18 kwie 2011, 18:42 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:17
Posty: 692
GG: 8426213
Samochód: Scania R420
Lokalizacja: Bochnia
Cytuj:
Dało by się jednak ciągle tan jeden akumulator był by niedoładowany. Jak mi to znajomy elektronik określił łopatologicznie: Alternator "widzi" tylko akumulatory spięte razem i tak je ładuje, przez co ten słabszy może sprawiać problemy w chłodniejsze dni.
No to pozostaje tylko zmostkować akumulatory, tak by uzyskać nadal napięcie 12V ale z dwóch akumulatorów. :wink: Trochę 'zabawy' z tym na pewno by było ale jeśli ktoś koniecznie chce poprawić osiągnięcia sprzętu audio w kabinie to śmiało może się zainteresować takim sposobem połączenia. :)


Na górę
PostWysłano: 18 kwie 2011, 20:48 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2010, 17:00
Posty: 369
GG: 5566870
Samochód: scania
Lokalizacja: Jędrzejów
Cytuj:
No to pozostaje tylko zmostkować akumulatory, tak by uzyskać nadal napięcie 12V ale z dwóch akumulatorów. :wink: Trochę 'zabawy' z tym na pewno by było ale jeśli ktoś koniecznie chce poprawić osiągnięcia sprzętu audio w kabinie to śmiało może się zainteresować takim sposobem połączenia. :)
Kolego wiesz może jak to zrobić?? jeśli tak to daj prosty schemat.

_________________
http://campaign.scania.com/v8/
http://www.youtube.com/watch?v=lC9t524ddW0
http://www.youtube.com/watch?v=jjAPIDTO6RA
skup-rewal.pl


Na górę
PostWysłano: 18 kwie 2011, 21:01 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 kwie 2006, 18:17
Posty: 692
GG: 8426213
Samochód: Scania R420
Lokalizacja: Bochnia
Obrazek

Taki prosty schemat, powinien Ci pomóc. :wink:


Na górę
PostWysłano: 18 kwie 2011, 21:28 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2007, 17:40
Posty: 2028
GG: 1
Samochód: Volvo takie, że a FE....
Lokalizacja: DK94
Osobiście dopasował bym mocniejszą przetwornicę.

_________________
Wysłano z budki telefonicznej...

Za Roburem wszyscy sznurem...


Na górę
PostWysłano: 28 kwie 2011, 23:23 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2010, 17:00
Posty: 369
GG: 5566870
Samochód: scania
Lokalizacja: Jędrzejów
Cytuj:
jesli chodzi ci o 24v to polecam ci wzmak signata na 24v(dokladnie modelu nie znam ale u siebie w volvie taki mam) i gra to naprawde fajnie ja mam to podlaczone dwa kanaly na glosniki na tylna sciane i dwa zmostkowane na subwoofer i wystarcza do fajnej muzyki i przod w polke oryginalny tweeter +glosnik 10 i w drzwiach glosniki mtx. polecam taki zestaw jest u mnie i gra swietnie.

Kolego czy Twój wzmacniacz to signat fury 824?? gdzie go kupiłeś i ile dałeś jeśli mozna wiedzieć??:) planuje kupić taki wzmacniacz tylko problem jest go dostać.

_________________
http://campaign.scania.com/v8/
http://www.youtube.com/watch?v=lC9t524ddW0
http://www.youtube.com/watch?v=jjAPIDTO6RA
skup-rewal.pl


Na górę
PostWysłano: 30 kwie 2011, 19:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 kwie 2011, 17:28
Posty: 52
GG: 0
Samochód: Daf 105 XF 510 COWBOY'S DREAMS
kolego dokladnie nie wiem musialbym zobaczyc ale jest dosyc solidny i jakosciowo wypada tez calkiem calkiem. Ja go kupilem razem z samochodem cala zabudowa wszystkie dodatki juz byly. Na jednostke polecam ci stacje multimedialna alpine iva w202 ten caly komplet ktory wymienilem jest jak znalazl dla ciezarowki.


Na górę
PostWysłano: 01 maja 2011, 23:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 15 sty 2011, 12:35
Posty: 36
GG: 0
Samochód: Volvo
Cytuj:
Obrazek

Taki prosty schemat, powinien Ci pomóc. :wink:
Spróbuj tak podłaczyc kable, jak cie nie spali to pogadamy dalej :D

przypominam ze pomiedzy akumulatorami jest mostek :!:


Na górę
PostWysłano: 03 maja 2011, 20:48 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2010, 17:00
Posty: 369
GG: 5566870
Samochód: scania
Lokalizacja: Jędrzejów
Kolego Ja zrezygnowałem z kombinacjami zasilania 12v. kupię wzmacniacz 24v. I spokój. mam upatrzony konkretny model:
http://carado.net.pl/product.php?id_product=1805
dodam ze znalazłem na eBay.uk taki sam za niecałe 800zł z przesyłką:)

_________________
http://campaign.scania.com/v8/
http://www.youtube.com/watch?v=lC9t524ddW0
http://www.youtube.com/watch?v=jjAPIDTO6RA
skup-rewal.pl


Na górę
PostWysłano: 04 maja 2011, 22:06 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 kwie 2011, 17:28
Posty: 52
GG: 0
Samochód: Daf 105 XF 510 COWBOY'S DREAMS
kolego swietny wybor u-dimension to bardzo dobre wzmacniacze nie wiem jak chcesz to podlaczyc ale chyba najlepej bedzie jakis zestaw 16cm odseparowany i dwa kanaly w mostku napedza sub. Chyba ze masz jakis inny pomysl


Na górę
PostWysłano: 04 maja 2011, 22:30 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2010, 17:00
Posty: 369
GG: 5566870
Samochód: scania
Lokalizacja: Jędrzejów
Cytuj:
kolego swietny wybor u-dimension to bardzo dobre wzmacniacze nie wiem jak chcesz to podlaczyc ale chyba najlepej bedzie jakis zestaw 16cm odseparowany i dwa kanaly w mostku napedza sub. Chyba ze masz jakis inny pomysl
tak kolego. w drzwi dorobię panele potem pójdzie tam zestaw 16cm z średniej pólki- Hertz hsk, możne morel tempo 6 a moze jeszcze coś innego... sub w późniejszym czasie bo nie chcę się bawić w buszmeny a w miarę dobry sprzęt do tanich nie należy. jak się zabiorę za to, zrobię fotorelacje:)

_________________
http://campaign.scania.com/v8/
http://www.youtube.com/watch?v=lC9t524ddW0
http://www.youtube.com/watch?v=jjAPIDTO6RA
skup-rewal.pl


Na górę
PostWysłano: 05 maja 2011, 14:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 kwie 2011, 17:28
Posty: 52
GG: 0
Samochód: Daf 105 XF 510 COWBOY'S DREAMS
na pewno nie polecam zestawu odseparowanego 16 marki mac audio cfx mialem u siebie i jest do bani, ale polecam za to glosniki dego spaceline 16 do najtanszych nie naleza ale sa swietne jeszcze w dodatku z wzmakiem u-dimension, jakbys potrzebowal skrzynie basowa 10', mam 30L profesjonalna.


Na górę
PostWysłano: 05 maja 2011, 19:44 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2010, 17:00
Posty: 369
GG: 5566870
Samochód: scania
Lokalizacja: Jędrzejów
Cytuj:
na pewno nie polecam zestawu odseparowanego 16 marki mac audio cfx mialem u siebie i jest do bani, ale polecam za to glosniki dego spaceline 16 do najtanszych nie naleza ale sa swietne jeszcze w dodatku z wzmakiem u-dimension, jakbys potrzebowal skrzynie basowa 10', mam 30L profesjonalna.
jeszcze myślałem ale o Dego PO-650. najpierw muszę kupić maty i drzwi wytłumić, bo to podstawa:)

_________________
http://campaign.scania.com/v8/
http://www.youtube.com/watch?v=lC9t524ddW0
http://www.youtube.com/watch?v=jjAPIDTO6RA
skup-rewal.pl


Na górę
PostWysłano: 09 maja 2011, 20:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 kwie 2011, 17:28
Posty: 52
GG: 0
Samochód: Daf 105 XF 510 COWBOY'S DREAMS
degop po i sp moca prawie sie nie roznia z tego co wiem po maja papierowa membrane a sp aluminiowa. Kolego moim zdaniem warto dolozyc u mnie garaly przy rmv21 i bylo naprawde ladnie


Na górę
PostWysłano: 14 maja 2011, 19:54 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 maja 2011, 19:30
Posty: 1
GG: 0
Samochód: MAN TGL 8.220
Cytuj:
Cytuj:
Obrazek

Taki prosty schemat, powinien Ci pomóc. :wink:
Spróbuj tak podłaczyc kable, jak cie nie spali to pogadamy dalej :D

przypominam ze pomiedzy akumulatorami jest mostek :!:
Witam wlasnie tyle co sobie zalozylem 12 vol podczepjajac sie do jednego akumulatora tak jak mi powiedzial kolega. Jestem laikiem w tej dziedzinie ale mysle ze twoje uwagi sa bardzo sluszne wiec mostek na dwa i jazda !


Na górę
PostWysłano: 06 cze 2011, 21:52 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 sie 2008, 23:32
Posty: 374
Samochód: zielony TGA
Lokalizacja: mazowsze
Biorę się za kompletowanie audio do mojego F90 8)
w kabinie są fabrycznie 2 miejsca na głośniki, poradźcie co tam wpakować? jakieś dwukanałowe? kable też trzeba by było wyminiać? jakie radio? będę raczej używał transmitera FM.
No i jest możliwość, że będę miał zbędne 4 satelity od kina domowego, czy będą się nadawały żeby po kątach kabiny porozmieszczać??
Przyznam, że na audio się nie znam. Czekam na rady :)


Na górę
PostWysłano: 06 cze 2011, 23:16 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 lut 2010, 17:00
Posty: 369
GG: 5566870
Samochód: scania
Lokalizacja: Jędrzejów
napisz czego oczekujesz od audio jaki masz na to budżet. najważniejszy jest poprawny montaż,
najlepszym rozwiązaniem cena/jakość jest montaż zestawu odseparowanego, np w drzwi, ale zeby to jakoś zagrało trzeba wytłumić drzwi matami. z satelitami kd daj sobie spokój, nie ma to zadnego sensu według mnie. gdzie man ma miejsce na głośniki ??
na samym radiu dobrego systemu nie zbudujesz, potrzebny jest wzmacniacz.

_________________
http://campaign.scania.com/v8/
http://www.youtube.com/watch?v=lC9t524ddW0
http://www.youtube.com/watch?v=jjAPIDTO6RA
skup-rewal.pl


Na górę
PostWysłano: 06 cze 2011, 23:23 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 sie 2008, 23:32
Posty: 374
Samochód: zielony TGA
Lokalizacja: mazowsze
MAN ma 2 miejsca na desce pod przednią szybą. Budżet skromny, do 500 PLN.
jeśli chodzi o drzwi to musiałbym wycinać :roll: Chyba wolę włożyć jakieś 2 wypasione głośniki w oryginalne miejsca ewentualnie trochę powiększyć te otwory. Tylko jakie głośniki? Jakie radio? Kable zmieniać?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Forum Samochodowe