Laboratorium COCH

Auto-Mix - lodówki samochodowe, klimatyzatory postojowe, usługi transportowe, transport międzynarodowy.

TruckFocus.pl



Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
PostWysłano: 27 kwie 2018, 16:33 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 gru 2007, 15:19
Posty: 651
Samochód: MP 3
Lokalizacja: Opole
Nie chcę otwierać nowego tematu. Czy wystarczy podpiąć powietrze z za fotela czy będzie to za małe ciśnienie ?? Lepszy jest zawór ręczny czy elektryczny i wpinać się pod klakson ?? aaa. Wpinając się pod klakson trzeba jeszcze gdzieś kable podprowadzić czy nie ?? {Pozdrawiam

_________________
Wszytsko za drugim razem przypadek??
B , C , C+E


Na górę
PostWysłano: 27 kwie 2018, 22:39 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2006, 11:34
Posty: 4940
Samochód: Civic 1.5iLS VTEC
Lokalizacja: 50.00N 20.91E; KO00LA
Próbowałem "odpalić" fanfarę pistoletem do przedmuchiwania, który był wpięty pod zasilanie fotela. Nie powiem, robiło robotę.
U siebie w DAFie jednak wpiąłem się w zasilanie seryjnej "trąbki" pod zderzakiem.

Co do wyboru ręczny/elektryczny - rzecz gustu.

Z elektrycznym możesz zrobić w ten sposób, że prowadzisz od włącznika w kierownicy/manetce do klawisza bi-stabilnego. W jednym położeniu działa "seryjny" klakson, w drugim położeniu działają fanfary.
Elektrozawór najlepiej umieścić możliwie najbliżej fanfar.
Z elektrozaworem jest trochę kombinacji z kablami i to może przemawiać na niekorzyść tego rozwiązania.

_________________
Naczelny Milicjant Forum wagaciezka.com

Odcięcie? Jakie k***a odcięcie!? MAX 8-3


Na górę
PostWysłano: 28 kwie 2018, 9:10 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 gru 2007, 15:19
Posty: 651
Samochód: MP 3
Lokalizacja: Opole
A reczny zawór nie musi być blisko fanfary dobrze rozumiem ?? No właśnie elektrozawór kable a reczny linke gdzieś trzeba umieścić :)właśnie nie mam trąbki żeby podpiąć więc chyba fotel zostanie tylko. Rozbierałem cała tapicerkę żeby poprowadzić przewody powietrzne ?? A elektryczne jak już pod klakson jak przeciągnąć w dół po ściance kabiny wewnątrz ?? Gdzie ty je doprowadzales??

_________________
Wszytsko za drugim razem przypadek??
B , C , C+E


Na górę
PostWysłano: 28 kwie 2018, 21:54 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2006, 11:34
Posty: 4940
Samochód: Civic 1.5iLS VTEC
Lokalizacja: 50.00N 20.91E; KO00LA
Generalnie dla takiego efektu "walnięcia" powinno się dawać zawór tuż przed samą fanfarą (jak najmniejsza odległość pomiędzy elektrozaworem a "trąbką"). Wiadomo, im dalej tym słabszy "początkowy" efekt.
Jak ja to zrobiłem?
Elektrozawór pod owiewką. Z prawej strony. Fanfary umieszczone symetrycznie, po obu stronach kabiny (spoilera). Długość tekalana tak dobrana, by odległość od elektrozaworu do każdej z fanfar była taka sama.
Sterowanie elektrozaworem poprowadzone pod deską rozdzielczą do skrzynki z bezpiecznikami, stamtąd przez ścianę grodziową i skrzynkę z wtyczkami na zewnątrz. Poprowadzone pod podłogą (przyklejone uchwyty do opasek montażowych - popularnych trytytek) i wzdłuż spoilera na dach do elektrozaworu.
O ile kabel do sterowania elektrozaworem może iść "napięty" wzdłuż kabiny, o tyle tekalan musi mieć trochę luzu pomiędzy ramą a kabiną - z uwagi na odchylanie kabiny. Mówię tu oczywiście o rozwiązaniu, w którym bierze się powietrze "z ramy", gdzie kabina pracuje, jest podnoszona.

Uwaga:
W przypadku zastosowania elektrozaworu do załączania fanfar bardzo ważne jest zachowanie biegunowości. Ja nie zwróciłem uwagi na takowe, i później zastanawiałem się, dlaczego idą mi iskry z chwilą poruszania elektrozaworem po stelażu od owiewek.

_________________
Naczelny Milicjant Forum wagaciezka.com

Odcięcie? Jakie k***a odcięcie!? MAX 8-3


Na górę
PostWysłano: 28 kwie 2018, 22:00 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 maja 2007, 17:40
Posty: 2025
GG: 1
Samochód: Volvo takie, że a FE....
Lokalizacja: DK94
Ja proponuję przez USB 2.0 ale uja się tam znam na ciężarówkach :mrgreen:

_________________
Wysłano z budki telefonicznej...

Za Roburem wszyscy sznurem...


Na górę
PostWysłano: 28 kwie 2018, 22:06 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2006, 11:34
Posty: 4940
Samochód: Civic 1.5iLS VTEC
Lokalizacja: 50.00N 20.91E; KO00LA
Ty masz Robura, to masz wszystko pod ręką ;) i podłączone. Ja miałem DAFa i musiałem sam sobie radzić - ot taka chałupnicza, prowizoryczna dłubanina ;)

_________________
Naczelny Milicjant Forum wagaciezka.com

Odcięcie? Jakie k***a odcięcie!? MAX 8-3


Na górę
PostWysłano: 29 kwie 2018, 8:09 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 gru 2007, 15:19
Posty: 651
Samochód: MP 3
Lokalizacja: Opole
No to jutro chyba będzie rozbieranie wnętrza :D jak ogarnę wszystko dam znać czy wyszło. Dzięki za pomoc :)

_________________
Wszytsko za drugim razem przypadek??
B , C , C+E


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Forum Samochodowe