TruckFocus.pl



Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 25 gru 2010, 23:04
Posty: 3883
Samochód: orange i grafitowy

W pojeździe wyświetla się komunikat o słabym akumulatorze - czy po wymianie należy coś poza zegarkiem programować czy wszystko wróci "na swoje miejsce" bez wizyty w serwisie.
Oczywiście zakładam że powodem są kiepskie baterie ewentualnie jakieś inne sugestie (alternator sprawdzany ładuje prawidłowo) gdzie szukać źródła problemu.
Drugie pytanie - czy podczas spawania elektrycznego - oczywiście na odłączonych akumulatorach - należy połączyć przewody + i - razem?

_________________
transport w stagnacji ......nie do końca
nie cytuję postów innych użytkowników :idea:


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 28 paź 2006, 19:44
Posty: 1204
GG: 0
Lokalizacja: BL DK61

Jezeli chodzi o akumulatory to nic programować nie trzeba. Jakie wsadzasz?


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 25 gru 2010, 23:04
Posty: 3883
Samochód: orange i grafitowy

muszę jeszcze sprawdzić czy faktycznie jeden jest słaby i mogę to zrobić tylko miernikiem.
te akumulatory mogą mieć nawet 6 lat.
będę wsadzał Varta silver.
nic porządniejszego nie ma w tej chwili na rynku tak mi się zdaje - masz jakieś lepsze propozycje..

_________________
transport w stagnacji ......nie do końca
nie cytuję postów innych użytkowników :idea:


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 28 paź 2006, 19:44
Posty: 1204
GG: 0
Lokalizacja: BL DK61

Teraz to w zasadzie wszystko jedno, max 2 lata. 225 Ah bierzesz? Jakiś nowy nabytek?


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 25 gru 2010, 23:04
Posty: 3883
Samochód: orange i grafitowy

nabytek to gwiazda transportu Mercedes MP III - po zmianie z Renault Premium czuję się jak na pokładzie promu kosmicznego.
wstępna diagnoza po podstawieniu pod prostownik - akumulatory dobre - pewnie trzeba poszukać gdzie jest przyczyna komunikatu o słabych akumulatorach.

_________________
transport w stagnacji ......nie do końca
nie cytuję postów innych użytkowników :idea:


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 15 kwie 2005, 23:22
Posty: 1989
Samochód: R450
Lokalizacja: Jelcz Laskowice

Jak stał dłuższy czas i akumulatory nie miały możliwości się doładować, to może przez jakiś czas wyświetlać taki błąd. Jeśli baterie masz sprawne to pojezdzij nim normalnie kilka dni. Błąd powinien zniknąć.


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 05 gru 2010, 17:24
Posty: 4601
Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Teraz to w zasadzie wszystko jedno, max 2 lata. 225 Ah bierzesz? Jakiś nowy nabytek?
Jeśli w zimie sie grzeje, a w lato chłodzi, to pewnie tak.
Ale jeśli ten wóz codziennie zjeżdża baaaazu, to np ja mam 3 lub 4 rok jakieś suderowskie (podobno to Jenox), i jesli czasem śpię gdzieś i grzeje, to rano mam 24,5v.
Michu dobrze gada, pojezdzij trochę, lub podladuj je 24h. Może odżyją.

Do spawania odlacz klemę plusową. Nic wiecej nie kombinuj.

_________________
Naczelny Prywaciarz WC :).


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 21 lis 2007, 19:58
Posty: 121
GG: 5348040
Lokalizacja: Piła

Varta to teraz chłam - trochę ponad rok i uszkodzona cela, w co drugim aucie to samo. Fabryczne akumulatory to też już dziadostwo - w Iveco 1,5 roku i do wymiany.


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 07 sie 2011, 22:06
Posty: 1572
Samochód: XF 105.460
Lokalizacja: STA

W Dafie siedzą 4 akumulatory: 2x DAF 75Ah + 2x Exide 95 Ah, wszystkie w technologii AGM. Problemu z nimi jak na razie nie ma...

Słyszałem, że chwalą te z bykiem, Banner jak dobrze pamiętam...


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 23 lip 2008, 9:52
Posty: 1404
GG: 1
Samochód: osobowy

Eeee, jak to 4 akumulatory?

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=hpiIWMWWVco


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 28 sty 2012, 16:41
Posty: 851
Lokalizacja: POS

Widziałem nawet w instrukcji od 105 sposób zamontowania 4 akumulatorów , ale tez nie słyszałem żeby ktoś miał takie zastosowanie . Zawsze spotykam 2 x 225 Ah

_________________
DAF 95XF 430


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 25 gru 2010, 23:04
Posty: 3883
Samochód: orange i grafitowy

Banner to kiedyś była firma dziś słabiaki.
przyleciałem z Niemiec ponad 1000 km i komunikat dalej był aktywny.
dziś podstawiłem je pod prostownik, jutro dodatkowe czyszczenie klem i zacisków oraz kontrola na mierniku
w zakresie przepływu prądu między każdym połączeniem od akumulatorów do alternatora , rozrusznika oraz masy.
akumulatory zawsze zdążę kupić.
fakt samochód nie był "eksploatowany" od początku 2016 i do końca lipca zrobił tylko 10 tyś. km. więc taki komunikat może mieć uzasadnienie i może trzeba poczekać - jednak zawsze to lekko denerwuje szczególnie jak wsiadasz do pojazdu w "technologii kosmicznej" :D .

_________________
transport w stagnacji ......nie do końca
nie cytuję postów innych użytkowników :idea:


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 07 sie 2011, 22:06
Posty: 1572
Samochód: XF 105.460
Lokalizacja: STA

Cytuj:
Eeee, jak to 4 akumulatory?
A, o:
Obrazek

Exide podobno wykupiło naszą Centrę.


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 23 lip 2008, 9:52
Posty: 1404
GG: 1
Samochód: osobowy

Ookey... tylko takie zasadnicze pytanie mam, po co? To jest w jakiś sposób lepsze niż standardowe 2 aku?

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=hpiIWMWWVco


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 07 sie 2011, 22:06
Posty: 1572
Samochód: XF 105.460
Lokalizacja: STA

A hooj go wie...cza by zapytać tego co zamawiał...auto jeździło pod niemieckim Schade (na szkle).


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 14 mar 2005, 15:22
Posty: 6162
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Lokalizacja: GDYNIA

Bo to wynalazek jak w Kani cztery akumulatory, dwa do rozruchu a reszta do użytku na postoju

_________________
MAN TGA 26.480 XXL 5 STAR BOOGIE

Filmy z tras


Awatar użytkownika

Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik

Awatar użytkownika


Rejestracja: 02 kwie 2006, 15:36
Posty: 2566
GG: 997
Samochód: R410
Lokalizacja: CG

Zobacz kabel od "minusa". Tak chyba był jakiś czujnik.

_________________
"...bo wie, że zostanie skazany zboczeniec nie przez sąd ale przez typową rękę jak to się mówi, Człowieka Charakternego..."


Użytkownik

Offline

Offline

Użytkownik


Rejestracja: 25 gru 2010, 23:04
Posty: 3883
Samochód: orange i grafitowy

jest na tym przewodzie jakieś ustrojstwo w czarnym "opakowaniu" - da się rozebrać więc popatrzę - może z samego patrzenia się naprawi :D


Naprawiło się od samego patrzenia - postały akumulatory pod ładowaniem calutką dobę - komunikatu już nie ma - wskaźnik pokazuje pełne naładowanie akumulatorów.

_________________
transport w stagnacji ......nie do końca
nie cytuję postów innych użytkowników :idea:


Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Forum Samochodowe