Laboratorium COCH

Auto-Mix - lodówki samochodowe, klimatyzatory postojowe, usługi transportowe, transport międzynarodowy.

TruckFocus.pl



Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
PostWysłano: 29 lip 2017, 22:58 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 gru 2010, 23:04
Posty: 3843
Samochód: orange i grafitowy
W pojeździe wyświetla się komunikat o słabym akumulatorze - czy po wymianie należy coś poza zegarkiem programować czy wszystko wróci "na swoje miejsce" bez wizyty w serwisie.
Oczywiście zakładam że powodem są kiepskie baterie ewentualnie jakieś inne sugestie (alternator sprawdzany ładuje prawidłowo) gdzie szukać źródła problemu.
Drugie pytanie - czy podczas spawania elektrycznego - oczywiście na odłączonych akumulatorach - należy połączyć przewody + i - razem?

_________________
transport w stagnacji ......nie do końca
nie cytuję postów innych użytkowników :idea:


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 11:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 paź 2006, 19:44
Posty: 1201
GG: 0
Lokalizacja: BL DK61
Jezeli chodzi o akumulatory to nic programować nie trzeba. Jakie wsadzasz?


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 12:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 gru 2010, 23:04
Posty: 3843
Samochód: orange i grafitowy
muszę jeszcze sprawdzić czy faktycznie jeden jest słaby i mogę to zrobić tylko miernikiem.
te akumulatory mogą mieć nawet 6 lat.
będę wsadzał Varta silver.
nic porządniejszego nie ma w tej chwili na rynku tak mi się zdaje - masz jakieś lepsze propozycje..

_________________
transport w stagnacji ......nie do końca
nie cytuję postów innych użytkowników :idea:


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 14:26 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 28 paź 2006, 19:44
Posty: 1201
GG: 0
Lokalizacja: BL DK61
Teraz to w zasadzie wszystko jedno, max 2 lata. 225 Ah bierzesz? Jakiś nowy nabytek?


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 14:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 gru 2010, 23:04
Posty: 3843
Samochód: orange i grafitowy
nabytek to gwiazda transportu Mercedes MP III - po zmianie z Renault Premium czuję się jak na pokładzie promu kosmicznego.
wstępna diagnoza po podstawieniu pod prostownik - akumulatory dobre - pewnie trzeba poszukać gdzie jest przyczyna komunikatu o słabych akumulatorach.

_________________
transport w stagnacji ......nie do końca
nie cytuję postów innych użytkowników :idea:


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 14:52 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 kwie 2005, 23:22
Posty: 1983
Samochód: R450
Lokalizacja: Jelcz Laskowice
Jak stał dłuższy czas i akumulatory nie miały możliwości się doładować, to może przez jakiś czas wyświetlać taki błąd. Jeśli baterie masz sprawne to pojezdzij nim normalnie kilka dni. Błąd powinien zniknąć.


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 15:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 05 gru 2010, 17:24
Posty: 4576
Samochód: Volvo FH
Cytuj:
Teraz to w zasadzie wszystko jedno, max 2 lata. 225 Ah bierzesz? Jakiś nowy nabytek?
Jeśli w zimie sie grzeje, a w lato chłodzi, to pewnie tak.
Ale jeśli ten wóz codziennie zjeżdża baaaazu, to np ja mam 3 lub 4 rok jakieś suderowskie (podobno to Jenox), i jesli czasem śpię gdzieś i grzeje, to rano mam 24,5v.
Michu dobrze gada, pojezdzij trochę, lub podladuj je 24h. Może odżyją.

Do spawania odlacz klemę plusową. Nic wiecej nie kombinuj.

_________________
Naczelny Prywaciarz WC :).


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 15:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 21 lis 2007, 19:58
Posty: 121
GG: 5348040
Lokalizacja: Piła
Varta to teraz chłam - trochę ponad rok i uszkodzona cela, w co drugim aucie to samo. Fabryczne akumulatory to też już dziadostwo - w Iveco 1,5 roku i do wymiany.


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 18:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 07 sie 2011, 22:06
Posty: 1566
Samochód: XF 105.460
Lokalizacja: STA
W Dafie siedzą 4 akumulatory: 2x DAF 75Ah + 2x Exide 95 Ah, wszystkie w technologii AGM. Problemu z nimi jak na razie nie ma...

Słyszałem, że chwalą te z bykiem, Banner jak dobrze pamiętam...


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 19:29 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lip 2008, 9:52
Posty: 1404
GG: 1
Samochód: osobowy
Eeee, jak to 4 akumulatory?

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=hpiIWMWWVco


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 20:06 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 sty 2012, 16:41
Posty: 853
Lokalizacja: POS
Widziałem nawet w instrukcji od 105 sposób zamontowania 4 akumulatorów , ale tez nie słyszałem żeby ktoś miał takie zastosowanie . Zawsze spotykam 2 x 225 Ah

_________________
DAF 95XF 430


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 20:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 gru 2010, 23:04
Posty: 3843
Samochód: orange i grafitowy
Banner to kiedyś była firma dziś słabiaki.
przyleciałem z Niemiec ponad 1000 km i komunikat dalej był aktywny.
dziś podstawiłem je pod prostownik, jutro dodatkowe czyszczenie klem i zacisków oraz kontrola na mierniku
w zakresie przepływu prądu między każdym połączeniem od akumulatorów do alternatora , rozrusznika oraz masy.
akumulatory zawsze zdążę kupić.
fakt samochód nie był "eksploatowany" od początku 2016 i do końca lipca zrobił tylko 10 tyś. km. więc taki komunikat może mieć uzasadnienie i może trzeba poczekać - jednak zawsze to lekko denerwuje szczególnie jak wsiadasz do pojazdu w "technologii kosmicznej" :D .

_________________
transport w stagnacji ......nie do końca
nie cytuję postów innych użytkowników :idea:


Na górę
PostWysłano: 30 lip 2017, 20:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 07 sie 2011, 22:06
Posty: 1566
Samochód: XF 105.460
Lokalizacja: STA
Cytuj:
Eeee, jak to 4 akumulatory?
A, o:
Obrazek

Exide podobno wykupiło naszą Centrę.


Na górę
PostWysłano: 31 lip 2017, 0:38 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lip 2008, 9:52
Posty: 1404
GG: 1
Samochód: osobowy
Ookey... tylko takie zasadnicze pytanie mam, po co? To jest w jakiś sposób lepsze niż standardowe 2 aku?

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=hpiIWMWWVco


Na górę
PostWysłano: 31 lip 2017, 4:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 07 sie 2011, 22:06
Posty: 1566
Samochód: XF 105.460
Lokalizacja: STA
A hooj go wie...cza by zapytać tego co zamawiał...auto jeździło pod niemieckim Schade (na szkle).


Na górę
PostWysłano: 31 lip 2017, 7:42 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2005, 15:22
Posty: 6141
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Lokalizacja: GDYNIA
Bo to wynalazek jak w Kani cztery akumulatory, dwa do rozruchu a reszta do użytku na postoju

_________________
MAN TGA 26.480 XXL 5 STAR BOOGIE

Filmy z tras


Na górę
PostWysłano: 31 lip 2017, 10:09 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwie 2006, 15:36
Posty: 2564
GG: 997
Samochód: R410
Lokalizacja: CG
Zobacz kabel od "minusa". Tak chyba był jakiś czujnik.

_________________
"...bo wie, że zostanie skazany zboczeniec nie przez sąd ale przez typową rękę jak to się mówi, Człowieka Charakternego..."


Na górę
PostWysłano: 31 lip 2017, 14:21 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 25 gru 2010, 23:04
Posty: 3843
Samochód: orange i grafitowy
jest na tym przewodzie jakieś ustrojstwo w czarnym "opakowaniu" - da się rozebrać więc popatrzę - może z samego patrzenia się naprawi :D


Naprawiło się od samego patrzenia - postały akumulatory pod ładowaniem calutką dobę - komunikatu już nie ma - wskaźnik pokazuje pełne naładowanie akumulatorów.

_________________
transport w stagnacji ......nie do końca
nie cytuję postów innych użytkowników :idea:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Forum Samochodowe