Laboratorium COCH

Bezpłatna usługa Webfleet 2018 - TomTom Telematics PL

Naprawa foteli TIRSpeedtruck.euHOL-EXPOFuelSave



Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12 Następna
Autor Wiadomość
PostWysłano: 21 gru 2013, 1:55 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 maja 2009, 18:23
Posty: 102
GG: 9805936
Samochód: Renault Premium
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
4 podpory i stopnie czyli najwiekszy...

710l, albo 790l. Zależy od długości ramy.

_________________
MAN TGX XLX 18.440 2015 ;)

17.06.2015 - B


Na górę
PostWysłano: 09 mar 2015, 21:18 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 3847
Ktoś się orientuje jakie są różnice pomiędzy 18t wariantami podwozi w Midlum DXI, a Premium DXI?

Z tego co się orientuje to:
- inny zderzak i inne lampy
- inaczej umiejscowiony lewarek skrzyni biegów wewnątrz
- Midlum stoi na kołach 305/70 22,5, Premium (chyba) 315/70 22,5

Co jeszcze?


Na górę
PostWysłano: 28 mar 2015, 20:44 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 3847
Z tego co udało mi się dodatkowo ustalić:
- Kabina 2,3 m (Premium) vs 2,1 m (Midlum)
- Inny profil ramy - grubszy i prawdopodobnie wyższy
- Inna konstrukcja zawieszenia, mocniejsza i masywniejsza, przystosowana do większyć obciążeń.

Szacunkowo różnica w masie pojazdów przy podobnej konfiguracji powinna wynosić ok. 0,5 t.


Na górę
PostWysłano: 02 cze 2015, 9:24 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 3847
Czy ktoś wie czy są w ogóle dostępne w internetach schematy elektryczne do Premium DXI? Wszystkie, które znalazłem dotyczą poprzedniej generacji - DCi. W zwiazku z tym pytanie - czy bardzo różni się instalacja elektryczna tych dwóch generacji, zwłaszcza jeśli chodzi o wyposażenie kabiny?


Na górę
PostWysłano: 10 lip 2015, 10:25 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 3847
Kolejny mój post pod postem.

Mam pytanie. U mnie nie ma regulacji wysokości świateł. Lampa zwykła, halogenowa. Spryskiwaczy nie ma. Samochód przód resor, tył poduszka. Co to za dziwna konfiguracja, że nie ma regulacji położenia reflektorów?

Chyba czeka mnie też regeneracja. Widzę, że demontaż odbłyśników jest bardzo łatwy:
https://www.youtube.com/watch?v=n36ui86V9JY
więc planuję zawieźć same odbłyśniki do regeneracji, a resztę sam wyczyszczę i wypoleruje. Ktoś robił coś takiego? Zola, Ty chyba przerabiałeś ten temat, nie? ;)


Na górę
PostWysłano: 10 lip 2015, 18:34 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lut 2012, 11:06
Posty: 3235
Samochód: w dizlu :D
Ja też nie mam regulacji wysokości. Jakoś mi to nie przeszkadza. Ma ktoś może zdjęcie albo możliwość zrobienia zdjęcia jak poprowadzony jest wąż od klimy dokładnie to ten od osuszacza do chlodniczki


Na górę
PostWysłano: 10 lip 2015, 19:10 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 3847
Cytuj:
Ja też nie mam regulacji wysokości. Jakoś mi to nie przeszkadza. Ma ktoś może zdjęcie albo możliwość zrobienia zdjęcia jak poprowadzony jest wąż od klimy dokładnie to ten od osuszacza do chlodniczki
Ale Ty masz ksenony, więc chyba też samopoziomowanie, a ja mam zwykłe halogenowe reflektory, więc powinienem mieć i pytanie dlaczego nie mam :-)


Na górę
PostWysłano: 10 lip 2015, 19:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 14 sie 2008, 12:59
Posty: 527
Samochód: VOLVO FH500 EEV
Cytuj:
Cytuj:
Ja też nie mam regulacji wysokości. Jakoś mi to nie przeszkadza. Ma ktoś może zdjęcie albo możliwość zrobienia zdjęcia jak poprowadzony jest wąż od klimy dokładnie to ten od osuszacza do chlodniczki
Ale Ty masz ksenony, więc chyba też samopoziomowanie, a ja mam zwykłe halogenowe reflektory, więc powinienem mieć i pytanie dlaczego nie mam :-)
Przy Volvie FH (od 2009) jest też taka wersja, że ma zwykłe reflektory (nawet bez doświetlania zakrętów) i nie ma regulacji ;)


Na górę
PostWysłano: 10 lip 2015, 19:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 17:16
Posty: 698
Magnum dxi lowdeck (przód i tył,poduszka) 05' mieliśmy,magnumki z 08' standard nie miały,raczej zależy od klienta :)


Na górę
PostWysłano: 10 lip 2015, 22:02 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 3847
Ok, dzięki za rozjaśnienie sprawy ;) Muszę zajrzeć do przepisów, do tej pory wydawało mi się, że to obowiązkowe wyposażenie ;)


Na górę
PostWysłano: 10 lip 2015, 22:29 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lut 2012, 11:06
Posty: 3235
Samochód: w dizlu :D
Ja miałem Premium bez zenonow i też nie miałem żadnej regulacji.


Na górę
PostWysłano: 30 wrz 2015, 21:12 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 3847
Przy jakich parametrach włącza się w Premium dogrzewanie?
Temperatura powietrza - poniżej 10 stopni C;
Temperatura cieszy - ?

EDIT:
Wygląda na to, że chyba znalazłem odpowiedź na moje pytanie. Za instrukcją:

Quick defrosting ("Warm hold" feature)
This device speeds up the defrosting function.
With the vehicle stationary, for an ambient temperature below 5°C and a coolant tempera-
ture below 70°C, after a time-delay that is variable according to ambient temperature and
engine temperature, a device holds the engine at the idling speed of that moment and actu-
ates the exhaust brake so as to quickly raise temperature of the engine cooling system.
This function is disabled when the cooling system temperature reaches 70°C, then reactivat-
ed as soon as the circuit temperature drops below 50°C.
Conditions permitting the "WARM HOLD" function
– ambient temperature below 5°C,
– coolant temperature below 70°C,
– road speed below 3 km/h,
– no PTOs active.
Conditions preventing the "Warm hold" function
– ambient temperature above 5°C,
– coolant temperature above 70°C,
– road speed above 3 km/h,
– action on the accelerator pedal,
– activation of a PTO,
– vehicle with OPTIDRIVER 2 gearbox, changeover from (N) (neutral) to (D).

Dziwne, że u mnie jest to wyraźnie granica 10 stopni. Ale nie reaguje na temperaturę cieszy.


Na górę
PostWysłano: 01 paź 2015, 7:44 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 17:16
Posty: 698
Te wszystkie parametry możesz zmienić vcadsem


Na górę
PostWysłano: 01 paź 2015, 18:00 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 3847
Dzięki za info. Mam nadzieję, że jest to tylko kwestia konfiguracji, a nie problemu elektrycznego. Tak czy inaczej samochód umówiony na warsztat na wtorek, więc elektryk ma mi na to zerknąć, bo strasznie irytująca sprawa.


Na górę
PostWysłano: 01 paź 2015, 20:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 05 gru 2010, 17:24
Posty: 4082
Samochód: Volvo FH
Dogrzewanie da się wyłączyć kompem. Poprostu "ptaszka" się odznacza i już.

Podwyższonych obrotów przy porannym biciu wiatrów się nie da.

_________________
Naczelny Prywaciarz WC :).


Na górę
PostWysłano: 01 paź 2015, 21:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 17:16
Posty: 698
Da się włączyć np.podwyższone obroty gdy baterie słabe,więc myślę że podwyższone obroty podczas pompowania powietrza da się też wyłączyć,tak samo jak dogrzewanie silnika :)


Na górę
PostWysłano: 01 paź 2015, 22:02 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 3847
Cytuj:
Dogrzewanie da się wyłączyć kompem. Poprostu "ptaszka" się odznacza i już.

Podwyższonych obrotów przy porannym biciu wiatrów się nie da.
W DXI? W DCi owszem, sekcja warm-up. W DXI nie znalazłem, chociaż nie mówię, że nie ma. Wyłączenie pomogłoby na pewno do wtorku, później i tak trzeba to zrobić i tak.


Na górę
PostWysłano: 30 lis 2015, 20:55 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 3847
W sumie już temat dawno nieaktualny, ale dla potomności: jeśli chodzi o dogrzewanie to wyłączyłem to w ASO. Uznali to za metodę naprawy, nie doszukiwali się przyczyn, bo parametry były poprawnie ustawione :mrgreen:

Teraz mam pytanie, bo kupiłem niedawno lampę na wymianę i ma ona takie złącze:
http://i.imgur.com/KFozwU0.jpg?1
Wygląda mi to na takie coś:
http://konektory.pl/img/p/2045-2051-thickbox.jpg
Kupiłem nawet takie złącze, przymierzałem, wchodzi ciasno, ale nie blokuje się w żaden sposób. I teraz nie wiem czy przez to podłączać oświetlenie tablicy, czy tak jak było - wywiercona dziura w obudowie?
Poza tym widzę, że musiałbym rozwiercić miejsca na piny, a i nie wiem, czy nie musiałbym wyciąć dziury w zderzaku, bo mam coś takiego jak w naczepach.

Ktoś zna temat?


Na górę
PostWysłano: 17 gru 2015, 0:43 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 3847
Jeszcze trochę i ten temat stanie się moim prywatnym blogiem. Ale niech będzie, info dla innych.
Regenerowałem ostatnio lampy przednie, bo świeciły fatalnie. Został wymieniony odbłyśnik od świateł mijania, lampy zostały wyczyszczone, przede wszystkim soczewki oraz został przepolerowany klosz lampy. Efekt zaskakujący. Nie wiem jak świecą nowe lampy, ale moje teraz świecą rewelacyjnie. W końcu dają dużo światła, granica światło-cienia jest wyraźna, soczewka daje ładne "przejrzyste" światło, a nie "zamglone".
http://imgur.com/a/taBRY

Jest jeszcze jeden ciekawy motyw. Po otwarciu lampy na górze przyklejona jest naklejka z homologacjami. U mnie jest tam m.in HC, HR. Co ciekawe, patrząc od przodu lampy na jej górną krawędź, na zakrzywieniu, w środku lampy również jest wybita homologacja i prócz HC, HR wybite jest również DC, czyli ksenon.
Rozmawiałem z gościem, który robił mi te lampy i mówi, że jest w stanie przerobić lampę praktycznie na oryginalną pod ksenon, ale trzeba ją rozciąć, żeby podłączyć oryginalną przetwornice (podobno taka sama była w Premium oraz w DAFach). Dlatego też tańszym rozwiązaniem i prostszym w montażu są chińskie przetwornice.

Ogólnie moje lampy świecą teraz wystarczająco, ale wygląda na to, że można spokojnie włożyć palnik, tylko trzeba założyć do tego spryskiwacze lamp. No i nie wiem jeszcze jak to do końca jest z poziomowaniem gdy samochód jest częściowo na poduszkach, bo ja nawet regulacji wysokości nie mam, a tylko z tyłu mam poduchy.

Aha, zapłaciłem po 160 zł za lampę, więc za takie pieniądze jak najbardziej się opłaca, nawet jeśli lampa jeszcze świeci jako tako, ale mogłaby lepiej.


Na górę
PostWysłano: 17 gru 2015, 0:54 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 paź 2010, 17:16
Posty: 698
Vcadsem to mogę Ci włączyć nawet doładowywanie akumulatora gdy jest niskie napięcie.Ba! tym co mam teraz mogę Ci fajnie ogranicznik ustawić ;)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 12 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Christ - Myjnie samochodów ciężarowych i autobusów

Targi Polska Pomoc Drogowa HOL-EXPO

Forum Samochodowe