Laboratorium COCH

Katalizatory SCR - Sklep Kaliński

40TON.netNaprawa foteli TIRRozliczanie kierowców



Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostWysłano: 18 gru 2018, 0:26 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 4012
Cześć.
Potrzebuję założyć oświetlenie robocze w Scanii. Włączane bezpośrednio z panelu z oświetleniem dodatkowym (tam gdzie przeciwmgłowe przód/tył, oświetlenie dalekosiężne, no i robocze).
To mówi instrukcja.
https://til.scania.com/groups/bwd/docum ... 122_14.pdf

Znalazłem wtyczki w skrzynce bezpieczników, znalazłem wyprowadzoną wtyczkę przy ramie. Wtyczka przy ramie (C486) dochodzi do skrzynki umieszczonej nad skrzynką z akumulatorami, na ramie.
Wygląda ona tak:
https://imgur.com/a/GBh4GB4

Z lewej strony wiązki wchodzące, górna to ta właśnie wiązka C486. Dolnej numeru nie pamiętam. Z prawej strony wychodzą na zasilanie zabudowy.

Przemierzyłem piny w tej skrzynce, sprawdziłem omomierzem ciągłość przewodów między skrzynką bezpieczników, a tą skrzynką na ramie. Ogólnie, różne głupoty wychodzą i muszę ściągnąć lepszego ode mnie elektryka, żeby to rozszyfrował.

Ale póki co, chciałem zapytać, czy ktoś przerabiał temat i pamięta na których pinach powinno być zasilanie, a na których masa? Piny z instrukcji się nie pokrywają z rzeczywistością.


Na górę
PostWysłano: 19 gru 2018, 22:28 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sie 2012, 14:41
Posty: 1801
Samochód: F90 19.362
Lokalizacja: SY
Temat masy to chyba jasno mamy załatwiony tym "jeżykiem" widocznym na zdjeciu w puszce :D Zamiast mierników, weź zwykła żarówkową próbówke i przejedź po każdym pinie i momentalnie bedziesz wiedziec czy jest gdzies prąd czy go nie ma, na chwile obecną nie masz żadnego swiatla roboczego w zabudowie ??

_________________
"Zawsze choć przez chwile chciałem jeździć TIRem"


Na górę
PostWysłano: 20 gru 2018, 6:04 
Offline
Moderator

Rejestracja: 17 sty 2008, 15:40
Posty: 4012
Jak otworzyłem puszkę, też byłem przekonany, że jeżyk masa, tylko znaleźć pin plusowy. Nie znalazłem, takiego, który działałby na wyłącznik i zacząłem szukać dalej.
Na ogół nie praktykuje żarówki, ale z braku pomysłów, przejadę żarówką, może się rozjaśni.

Na zabudowie mam, ale takie oświetlenie do pracy i włączane z tyłu samochodu. No i tam też jest już dużo rozłożone, nie chce bardziej obciążać instalacji. Potrzebuję teraz zamontować po bokach do manewrowania przód-tył i po części do pracy.


Na górę
PostWysłano: 20 gru 2018, 20:22 
Offline
Użytkownik
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 sie 2012, 14:41
Posty: 1801
Samochód: F90 19.362
Lokalizacja: SY
Nie ma opcji, jeżyk to musi byc masa bo jest jako podkladka pod srube mocująca do ramy, pytanie tylko czy wyłacznik jest aktywny i wysyla w ogóle gdzieś prąd??
-zapala sie na nim kontrolka zielona po nacisnieciu??
-bezpiecznik sprawny, jest na nim prąd ??

_________________
"Zawsze choć przez chwile chciałem jeździć TIRem"


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  

Forum Samochodowe